Partyflock

Eye On The Underworld - The Art of Victor Feenstra

Eye On The Underworld - The Art of Victor Feenstra

door , gepubliceerd op , waardering: 95/100
Soms zijn er van die momenten dat je je als volwassen kerel toch weer even kind voelt. Het wachten vreet dan aan je en ongeduld is opeens je beste vriend. Totdat het magische moment daar is en je krijgt waar je al die tijd naar hebt uitgekeken. Dan kan het geluk niet op en koester je je verkregen item.
In dit geval een waanzinnig naslagwerk met daarin het verzamelde (kunst-)werk van Victor Feenstra, één van de grafisch ontwerpers achter M-Design, het bureau (Van Miles Stutterheim en Sander Vermeulen) dat verantwoordelijk was voor alle album en cd-covers voor ID&T. Waarbij Thunderdome natuurlijk de meeste faam betreft, maar waar ook Earthquake, Mysteryland, Happy Hardcore en vele andere cd's niet vergeten mogen worden. Laat staan de enorme hoeveelheid flyers, posters, logo's en ander promotiemateriaal. Allemaal ontworpen in een tijd dat de hardcore-scene nog ontplooiende was en waarbij in korte tijd ontzettend veel mogelijkheden ontsproten, voer voor creatieve breinen.

Victor Feenstra, een icoon uit het verleden, was (en is) één van die breinen. Zijn naam was niet altijd even bekend, maar zijn artwork sprak van begin af aan boekdelen. Zelfs na jaren werd er nog steeds over gesproken, waarbij regelmatig de vraag werd gesteld, wie nu toch eigenlijk die ontwerper van al die covers was. Na jaren van relatieve stilte omtrent Victor kwam het balletje dan toch weer aan het rollen. Een interview, een nieuw design en de plannen om oude werken te bundelen tot een episch verzamelwerk, zorgden voor de wederopstanding van Victor Feenstra.
Het resultaat ligt nu voor ons in de vorm van "Eye On The Underworld". Een hardcover boekwerk, waarin, verdeeld over 6 secties, alle kunst van Victor, zowel bekende als onbekende werken, tentoongesteld wordt. 215 pagina's aan geniale creatieve gekheid.

Eye On The Underworld
Na een korte introductie en een wat uitgebreidere autobiografie, waarin Victor ons vertelt hoe hij alles ervaren heeft, volgen er 6 secties. Stuk voor stuk representatief voor bepaalde periodes en vormen van Victors werk.

Sectie 1 is geheel gewijd aan de karakteristieke ontwerpen van de Thunderdome cd's, deel VI tot XXIII. Hierbij staat naast iedere afbeelding een korte uitleg over het idee en de totstandkoming van die specifieke afbeelding. Heerlijk leesvoer naast de tot in detail uitvergrote ontwerpen.

Sectie 2 verhaalt over de kracht van een goed gekozen logo. Niet alleen voor de vele artiesten die bij ID&T onder contract stonden, maar ook voor de diverse merken/feesten en cd-series die zij in de markt brachten. The power of a well chosen image.

De derde sectie is wederom gewijd aan Thunderdome, maar nu aan de diverse nevenprojecten, zoals de verzamelboxen, de "Global Hardcore Nation"-raves en de laatste Thunderdome-cd's onder de 'Arcade'-vlag, waaraan Victor zijn steentje nog heeft bijgedragen. Het einde van een tijdperk, zo lijkt het.

In sectie 4 blikt Victor met behulp van zijn schetsboek en een stapel flyers terug op hoe een aantal van zijn karakters tot stand kwamen en hoe zij toegepast werden om een hele reeks "Thunderdome On Tour"-parties te voorzien van een gezicht. Feesten die in menig gabbers geheugen gegrift staan, dankzij juist die ene flyer of dat bijbehorende entree-ticket.

In het vijfde hoofdstuk kijken we naar hoe de kunst gekopieerd werd. Zowel als vorm van eerbetoon, maar ook als keiharde rip-off om snel geld mee te verdienen. Daarnaast bevat dit hoofdstuk een hoop extra variaties op de meest bekende designs en een hoop nevenprojecten die zeker niet vergeten zijn. Heel veel "o ja-momentjes".

Het laatste hoofdstuk heeft toepasselijk de titel "Hardcore Still Rules The World". Nieuwe ontwerpen en oude ontwerpen met een verhaal. Dankzij zijn ontwerp voor "Die Hard Day 2015" is Victor weer helemaal terug. Ben je benieuwd wat de toekomst zoal zou kunnen brengen? Dan is dit toch wel een mooi hoofdstuk om mee af te sluiten.

Met recht in het middelpunt
Een artiest als Victor verdient zijn plaats in het middelpunt van de belangstelling, na jaren van anonimiteit. Voor degenen die al jarenlang via tijdschriften en het internet afbeeldingen verzamelen van alles wat met Thunderdome en ID&T te maken heeft, kunnen hun hart ophalen met dit verzamelwerk. De cd's zagen er altijd al wreed-vet-gaaf-gers uit, maar als je de afbeeldingen uitvergroot en in full-colour ziet, krijg je gewoonweg kippenvel. "Eye On The Underworld" is en heeft alles wat je van dit boek verwachten mag. Nostalgie, heden en toekomst, alles komt aan bod. En het mooiste is: het verhaal kan nog jaren doorgaan als Victor het weer eens op z'n heupen krijgt en de airbrush ter handen neemt.Het boek is exclusief te bestellen op vf-artwork.­com.
pagina laatst gewijzigd op
Stemresultaat: geweldig
geweldig1292%
zeer goed18%
goed0
ok0
voldoende0
onvoldoende0
slecht0
zeer slecht0
waardeloos0

12 opmerkingen

Vet boek maar wel prijzig
:respect:
Alleen in het Engels? Bijzonder jammer dat je niet eens de moeite doet voor de mensen in het land waar je groot bent geworden.­ Dus ik ga het boek zeker niet aanschaffen.­ Was in 1999 toen ook zo kansloos met die 'laatste' Thunderdome magazine.­
laatste aanpassing
Gisteren besteld. Dat ongeduldige wat in de recensie naar voren komt snap ik nu helemaal :P

Uitspraak van Tumult op zondag 19 maart 2017 om 10:36:
Alleen in het Engels? Bijzonder jammer dat je niet eens de moeite doet voor de mensen in het land waar je groot bent geworden.­ Dus ik ga het boek zeker niet aanschaffen.­ Was in 1999 toen ook zo kansloos met die 'laatste' Thunderdome magazine.­

Zoveel tekst staat er niet in het boek hoor, het is vooral een boek met kunstwerken. Wel een heel gaaf boek als je een Thunderdome fan bent.
Aangeschaft (Y)

Gewoon een dik collectors item voor de Thunderdome fan.

Schrok wel even van de prijs, maja voor een beetje kunst leg je al vaak wat meer knaken neer.

Deze hoort gewoon in de collectie :respect:
Ja precies😉! Hoop stiekem op een nieuw begin kwa cd's....­, heb hem gesproken op th die hard day 2 top kerel!

Uitspraak van The_Re@list op zaterdag 25 maart 2017 om 07:06:
Hoop stiekem op een nieuw begin kwa cd's...­

Ik ook!!! Thunderdome XXV - Death is a gift. Zou goed kunnen :D

Het boek is trouwens geweldig :D
laatste aanpassing