Partyflock

HM505 - 505 Explorations

HM505 - 505 Explorations

door , gepubliceerd op , waardering: 55/100
Binnenkort zal op "Third Ear Recordings" een release verschijnen van Hakim Murphy. Een naam die waarschijnlijk niet gelijk een belletje doet rinkelen, maar wel een naam om te onthouden. Hakim's stijl varieert van Chicago-house tot Detroit-techno, waarbij zowel gevoel als ritme een grote rol spelen. Zijn sfeervolle manier van produceren is fascinerend en maakt nieuwsgierig naar meer. Sinds hij in 2006 zijn eerste plaat uitbracht, heeft hij een behoorlijke lijst aan trippy tracks op zijn naam geschreven. VariŽrend van acid tot deephouse, naar techno en flirtend met electro.
Zo luisterend naar de man's discografie, rijst toch de vraag, waarom we zo weinig van hem hebben gehoord. Het binnenkort te verschijnen album (dubbel EP) "505 Explorations" zal daar misschien verandering in brengen. Echter na wat nazoeken, blijkt dat dit album in 2013 al is uitgebracht als CDr op "Machining Dreams", ťťn van de labels van Hakim Murphy.

Het album bevat een 9-tal tracks, waarbij we starten met "Memory Gland. Een vibrerende en housy track met een wat gedempte acid line. Een rustige plaat om in te komen en die toch uitnodigt tot dansen. Met "Camera Angle" duiken we meer de diepte in, dankzij de echoŽnde hi-hats, de holle synthlines en wat neurotisch aandoende vibe van de plaat. De speelse en heldere synthlines van "Excur" zorgen weer voor wat meer vrolijkheid. Een apart en intrigerend plaatje. Nu is "Undercurrent" ook best een verrassende track, maar het klinkt toch wel een beetje drukkend en paranoia met z'n resonerende en alien-aandoende synthlines. Ook "Lawndale" en "Late Night Deep" weten niet geheel te overtuigen, dankzij de neurotische synthlines en de als een overstuurde ploppende bellenmachine klinkende bijgeluiden in eerst genoemde.
Het experimentele karakter van "Hilt'd" mag er dan wel weer zijn. Een lichte acid-achtige melodielijn moet zorgen voor de aantrekkingskracht in deze track, terwijl de nog immer traag bumpende bassline (ja het was en wordt toch ook niet echt spannend) als een extra stimulans tot bewegen moet dienen.
Met nog 2 nummers te gaan, is en blijft het allemaal meer van het zelfde. "Aggresive Moe" is helemaal niet agressief en werkt eigenlijk gewoon op de zenuwen. Het moet vrolijk klinken, maar het werkt gewoon niet. Ook "p Inhaler" kan het tij niet meer keren, ondanks dat deze plaat wellicht nog best geschikt zou kunnen zijn om een mix mee op te leuken.

Alles bij elkaar genomen is "505 Explorations" een wat saai album, welke beter in 2013 had kunnen blijven. De tracks hebben allemaal dezelfde monotone doffe bassline, met daarbij keer op keer dezelfde metallic klinkende percussie. Een groot deel van de synthesizers zijn dusdanig gefilterd en bewerkt, waardoor het lijkt alsof we door een regenpijp naar een aquariumpomp luisteren. Er zit geen tempo in de tracks en de melodielijnen zijn niet sterk genoeg om een track eruit te laten springen. Wellicht dat het aan de stijl ligt, maar Hakim heeft in het verleden bewezen toch echt wel goeie platen te kunnen produceren. Deze mix van electro, acid, house en techno is het gewoon net niet. Het beste is om via Beatport je favoriete tracks van dit album er tussenuit vissen en de rest te laten voor wat het is.

Machining Dreams bandcamp - 505 Explorations
pagina laatst gewijzigd op
Tracklist
  1. Memory Gland
  2. Camera Angle
  3. Excur
  4. Undercurrent
  5. Lawndale
  6. Late Night Deep
  7. Hilt'd
  8. Aggresive Moe
  9. p Inhaler
Stemresultaat: onvoldoende
geweldig0
zeer goed0
goed0
ok0
voldoende0
onvoldoende1100%
slecht0
zeer slecht0
waardeloos0