Partyflock

Kluun - DJ

door , gepubliceerd op , waardering: 75/100
'Mensen die van dance houden, lezen geen boeken'. Ik hoop niet dat de uitgever van Kluun dit in werkelijkheid ook zo heeft gezegd, want dan is het duidelijk nog niet overal doorgedrongen dat dance 'huge' is en dat de liefhebbers verspreid zijn over alle lagen van de bevolking. Het is dus juist een zeer goede keuze om een roman uit te brengen waarvan het verhaal zich in deze scene afspeelt. Het is uniek en potentieel een bestseller als we kijken naar de afzetmarkt.

Het voorwoord doet vermoeden dat het een waar gebeurd verhaal is. Als lezer sta je direct op scherp. Wie zou DJ Thor, oftewel Thorwald van Gestel, kunnen zijn? Breda, studentenhuis…...Hardwell is te jong, Tiesto zou kunnen, maar die noemt Kluun enkele bladzijden later bij naam. Het wordt een eindeloze speculatie dus ik besloot het verhaal maar te nemen zoals het kwam en aan te nemen dat het in ieder geval niet de Thor uit de Partyflockdatabase betreft.

Het duurt niet lang voor je het verhaal in gezogen wordt en al snel beslis ik dat de boodschappen ook vanavond wel gehaald kunnen worden, want ik blijf vanmiddag liever op de bank met dit boek. Er zitten exemplarische anekdotes in het verhaal: Afrojack is alleen bereikbaar via zijn management en werkt daardoor alleen aan iets mee als zijn eigen merk en ego geboost kunnen worden. Het grote geld van Las Vegas is natuurlijk uit de werkelijkheid gegrepen. Sinds de casino-eigenaren zich met de dancewereld gingen bemoeien ging het hard. Of dat de goede of verkeerde kant op is, laten we maar in het midden. De manager Brandon is zeker niet louter aan het brein van Kluun ontsproten. In het wereldje lopen er zat van zulke gasten rond. En de uitgaansscene zit vol met de meisjes die vooral aan het begin van het boek beschreven worden, al eindigt gelukkig niet elk 'gastenlijstje' zoals Venice Price. Het voelt af en toe een beetje teveel alsof Kluun regelmatig RTL Boulevard en Shownieuws keek en sites als TMZ en Perez Hilton las, want veel voorvallen hebben werkelijk plaatsgevonden. Vaak wordt er echter een andere draai aan gegeven of net wat meer over the top opgeschreven. Dat fictie en non-fictie door elkaar vond ik soms overigens wat verwarrend.

Conclusie
Het boek is als EDM. Het leest lekker weg en iedereen die interesse heeft in dance of van de schrijfstijl van Kluun houdt, kan er wel wat mee. Het wordt nergens een langdradig verhaal, er zit veel, soms wat makkelijke, vaak cynische humor in. Het belangrijkste echter: het zit verhaaltechnisch gewoon prima in elkaar. De hoofdpersoon ontwikkelt zich van schlemiel tot klootzak, maar toch voel je aan het eind van het boek sympathie noch haat. Het laat aan de lezer zelf hoe hij het een en ander wil interpreteren.

In één ding slaagt Kluun in ieder geval wel zeer goed: de ultieme leegheid van het bestaan van topdj Thor vliegt je aan. Hoe vol en fantastisch kan een leven lijken en tegelijkertijd emotioneel en sociaal zo armoedig zijn...

pagina laatst gewijzigd op

19 opmerkingen

Kan zowel Kluun als de Dance scene goed waarderen, na het lezen van deze recentie ga ik gelijk maar het boek bestellen.­
laatste aanpassing

Uitspraak van Dano1974 op maandag 20 februari 2017 om 15:23:
Kan zowel Kluun als de Dance scene goed waarderen, na het lezen van deze recentie ga ik gelijk maar het boek bestellen.­

Ik zou maar even wachten. Of laten zitten. Het boek krijgt zeer slechte recensies. O.a. NRC 1 ster.

Uitspraak van Love is the answer op maandag 20 februari 2017 om 17:41:
Ik zou maar even wachten.­ Of laten zitten.­ Het boek krijgt zeer slechte recensies.­ O.­a.­ NRC 1 ster.­

Daar tegenover staan veel positieve recensies. En wat is er trouwens mis mee, om zelf te bepalen of je een boek leuk vind?
Karian
Werkzaam bij Partyflock

Uitspraak van Love is the answer op maandag 20 februari 2017 om 17:41:
Ik zou maar even wachten.­ Of laten zitten.­ Het boek krijgt zeer slechte recensies.­ O.­a.­ NRC 1 ster.­

De Volkskrant geeft 1 ster, NRC geeft er 3.
Daarbij: als je een liefhebber bent van de stijl van Kluun kun je aan dit boek geen buil vallen :no:

Het is gewoon een lekker vlot boek en niet te hoogdravend. Prima voor het herfstweer van de komende tijd 😁

Uitspraak van Love is the answer op maandag 20 februari 2017 om 17:41:
Het boek krijgt zeer slechte recensies.­

Uitspraak van DJ Moreno op maandag 20 februari 2017 om 18:26:
wat is er trouwens mis mee, om zelf te bepalen of je een boek leuk vind?

Uitspraak van Karian op maandag 20 februari 2017 om 20:44:
een lekker vlot boek en niet te hoogdravend

Heeft er ook mee te maken welke verwachtingen je hebt van een boek. Ik verwacht niet dat het super spannende thriller is met een briljante en verrassende ontknoping. Inderdaad meer een boek wat lekker weg leest met wat sex, drugs en house. Prima ingrediënten voor een paar uurtjes ontspanning en entertainment. Bovendien kost een eBook een tientje ofzo, dat risico durf ik wel te nemen ;-)

Weetje, ik ga het boek gewoon lezen en dan laat ik hier wel weten wat ik er van vond, okay?
laatste aanpassing

Uitspraak van DJ Moreno op maandag 20 februari 2017 om 18:26:
▶Uitspraak van Love is the answer op maandag 20 februari 2017 om 17:41:Ik zou maar even wachten. Of laten zitten. Het boek krijgt zeer slechte recensies. O.a. NRC 1 ster.
En wat is er trouwens mis mee, om zelf te bepalen of je een boek leuk vind?

-> gaat toch om 20 euro (denk ik) en recensent is geoefend om een boek op waarde te schatten, uiteraard kan dat afwijken van je eigen smaak

Uitspraak van Dano1974 op dinsdag 21 februari 2017 om 08:16:
Weetje, ik ga het boek gewoon lezen en dan laat ik hier wel weten wat ik er van vond, okay?

Ben benieuwd!!
Ik heb het gelezen en vond het een prettig geschreven en erg boeiend verhaal.­ De recensenten van het NRC en de Volkskrant zullen wel meer dingen die ik leuk vind, een lage waardering geven, of zelfs in het geheel afkeuren.­

Uitspraak van Groove Doctor / Frenckel op woensdag 22 februari 2017 om 10:26:
Voor Thor is er gekeken naar de Deense dj/Producer Morten!

qua uiterlijk dan lijkt me....

Uitspraak van Karian op woensdag 22 februari 2017 om 10:43:
qua uiterlijk dan lijkt me....­

Ja, qua uiterlijk is Morten hier als voorbeeld gebruikt. De rest komt van verhalen en ervaringen met verschillende dj's en producers.
Ben absoluut geen fan van Kluun, maar dit leest toch lekker weg hoor.­ En zoals die set van Thor op Burning Man wordt beschreven, WOW! Kippevel van een fictieve dj set.­
RAMOS!
Werkzaam bij bRave
Leest lekker weg hoor! Grappig hoe hij EDM afkraakt en over Burning man schrijft!
Heb het boek ook gelezen en me er prima mee vermaakt. Grappig dat het een fictief verhaal is maar wel zo is geschreven op een manier dat het een waargebeurd verhaal lijkt. Naar mate het boek vorderde begon ik me ook af te vragen hoe het verhaal zou aflopen. Ook zit er genoeg humor en zelfspot in, dat kan ik wel waarderen :-)

Uitspraak van Dano1974 op donderdag 2 maart 2017 om 09:28:
Heb het boek ook gelezen en me er prima mee vermaakt.­

Gelukkig maar 😄

Uitspraak van Dano1974 op donderdag 2 maart 2017 om 09:28:
Grappig dat het een fictief verhaal is maar wel zo is geschreven op een manier dat het een waargebeurd verhaal lijkt.­

Is dat niet de kracht van Kluun?
Er Komt Een Vrouw Bij De Doktor is ook gedeelde fictie en realiteit. Mensen kotsten hem uit na dat boek omdat hij deed wat hij deed, en alles leek zo realistisch dat vele mensen er zo in mee gingen.

Zelf moet ik het boek nog lezen, de rest van al zijn boeken heb ik gehad.
Ook voor aanstaande ouders is het boek, "Help Ik Heb Mijn Vrouw Zwanger Gemaakt" ook een aanrader!

Uitspraak van Groove Doctor / Frenckel op donderdag 2 maart 2017 om 13:10:
Is dat niet de kracht van Kluun?

Waarschijnlijk wel, maar ik heb bij DJ toch het idee dat het verhaal verzonnen is :D
Bij Komt een Vrouw is de kern een bestaand verhaal.

Uitspraak van Dano1974 op donderdag 2 maart 2017 om 14:31:
Waarschijnlijk wel, maar ik heb bij DJ toch het idee dat het verhaal verzonnen is :D

Ik volg de man al een tijdje op Twitter en heb ook via de mail contact met hem gehad over dit boek ivm bepaalde ervaringen van mijn kant uit.
Maar ik moet echt even snel dat boek halen. hahaha!
Moet de cd doen denken of het de set is van Thor op Burning man zoals hij beschrijft in het boek?