Partyflock

Human Resource – Dominator – 25 Years of Domination Remixes

Human Resource – Dominator – 25 Years of Domination Remixes

door , gepubliceerd op , waardering: 88/100
Het was 1991: De top40 werd op dat moment nog steeds grotendeels gedomineerd door artiesten en bands als Madonna, Michael Jackson, The Dire Straights, Rolling Stones, Whitney Houston, Brian Adams en Prince. Maar er was een verschuiving op komst die de traditionele top zou doen huiveren. Eerder dat jaar waren er al de klanken van KLF, C&C Music Factory, Sonic Surfers, T99 (Anastasia) en Quadrofonia (Quadrofonia) te horen geweest en dat waren platen die vol zaten met straight on 4 to the floor beats en scherpe synthesizers. Niks geen drums, gitaartjes en een zanger(esje). Een hele andere manier van muziek maken, die sinds een paar jaar alsmaar populairder werd. Van hip-hop naar house was nog maar een kleine stap. Er kwamen steeds meer scheuren in het bastion der grote artiesten. Ze kregen concurrentie van namen, waar nog nooit iemand eerder van gehoord had. Op 14 september kwam daar ineens vanuit het niets "Human Resource – Dominator" binnen in de top40 op plaats 26.. Een stoere, ruige plaat die zich kenmerkte door scheurende synthesizers, de befaamde Alpha Juno I, een karakteristieke alarmbel en dodelijk aanstekelijke vocalen.

Wanna Kiss Myself
I'm Bigger, and Bolder, and Rougher and Tougher, in other words Sucker, there is no other
I'm Bigger, and Bolder, and Rougher and Tougher, in other words Sucker, there is no other
Wanna Kiss Myself
I'm Bigger, and Bolder, and Rougher and Tougher, in other words Sucker, there is no other...no other...I'm bigger, and bolder, and rougher in other words sucker there is no other, I'm the one and only Dominator, I'm the one and only Dominator
Wanna Kiss Myself
I'm the one and only Dominator
I'm the one and only Dominator
Wanna Kiss Myself, Wanna Kiss Myself
I'm the one and only Dominator, I'm the one and only Dominator,


Zo narcistisch en bombastisch als de plaat was, zo belangrijk was de uitwerking ervan. Pas na 9 weken, met een hoogste notering op 10, verdween de plaat weer uit de top40, maar aan populariteit heeft de track nooit ingeboet.
Een inspiratiebron voor vele andere om zich bezig te gaan houden met house, techno en later hardcore. Talloze remixen in allerlei stijlen die ieder jaar weer verschenen. Het kon niet op. "Dominator" was here to stay. En nu na 25 jaar staat het origineel nog steeds zijn mannetje. Of het nu is tijdens een lekkere vette oldschool-set of tijdens een early hardcore feestje, zodra de snerpende, smerige Juno sound klinkt, gaan de handen in de lucht en het dak eraf.

Om het 25 jarig bestaan van de track te vieren, hebben de heren van Room23/Dark Descent in samenspraak met Human Resource besloten om een zestal remixen uit te brengen van artiesten op het label. Deze keer een wat meer afwijkend geluid dan normaal, maar dat kan natuurlijk ook niet anders als 5 zwaargewichten uit de industrial hardcore scene deze plaat volledig uit elkaar mogen trekken. Cubic Nomad aka The Relic, Dep Affect, Sei2ure, Sound Abuse en Embrionyc gaan stuk voor stuk los op de oude samples en vullen deze aan met een aantal hedendaagse kicks en geluidseffecten waar je speakers bijna van uit elkaar knallen.

Labelbaas Maurice Pinkster mag het spits afbijten onder zijn Cubic Nomad alter ego. Hij benadert het origineel met eerbied met een diepe langzame bassline en voegt daar de nodige ruimtelijke effecten aan toe. Ratelende snare-drums en de karakteristieke synths en alarmbel maken zijn versie compleet en tot een mooie opener van deze industriële sessie.
De Australiër Dep Affect, neemt het niet zo nauw met subtiel en rustig opbouwen. Zijn stompende bass en krassende synths scheuren gelijk door je trommelvlies. Ook al ligt het tempo nog niet op volle oorlogssterkte, deze plaat is maar met één doel gemaakt en dat is totale vernietiging van de dansvloer. Zo snel mogelijk.
Embrionyc opent zijn remix als een ietwat te snel klinkende klok, doomsklok wel te verstaan, want hij neemt ons mee naar de diepste krochten van de hel met zijn versie. Pikzwart en bloedstollend zoals hij de vocalen laat opkomen te midden van de als een cirkelzaag klinkende syntline en dreigend dreunende offerdrum. Deuren op slot want de boogieman is coming for you. Het is tijd om al die tere zieltjes uit elkaar te trekken en te voeren aan de in de duisternis verscholen monsters.
Na Embrionyc is het aan Sei2ure om het tempo alvast wat op te schroeven. Zijn immens kleffe spletterbassline zorgt daarbij voor een extra dimensie. De vocalen zijn voor deze versie ook wat versneld, waardoor de track nog meer aandringt. Opschieten, niet mekkeren, kom van je hol en dans je poten onder je lijf vandaan!
Wat?.... Nog te langzaam?.... Wacht maar! Sound Abuse weet daar wel raad mee. Weer een paar bpmmetjes er bij en een extra scheurende synthline die het origineel wat versnelt. Dit is zo'n plaat die duidelijk de vaart erin houdt en waarmee je een set net even dat beetje extra power geeft.
Natuurlijk is er ook nog een afsluitende versie. Wederom van Maurice Pinkster aka The Relic. Een laatste uitputtingsslag, maar dan BUNKER-style! Een bassline als een heimachine en een achtergrond synthline die het stücksel van je muren trekt.

Het moge duidelijk zijn, deze remix editie is niet voor de reguliere setjes, maar voor degenen die wel wat extra peper in hun set willen strooien. Het dak eraf, de muren kaal, je kat in therapie en de buren overspannen na de zoveelste slapeloze nacht. Een mooier verjaardagscadeau kun je je als Nederlandse housepionier toch niet wensen. "Dominator" waardig? Jazeker! Deze 6 tracks vegen de vloer aan met alle andere recent uitgebrachte remixen en verbouwingsprojecten van het origineel uit 1991.

Bigger, and bolder, and rougher and tougher, in other words sucker, there is no other, I'm the one and only DominatorMeer info over deze release en waar je hem aanschaft vind je op de site van Dark Descent.
pagina laatst gewijzigd op
Tracklist
  1. Dominator (25 Years of Domination Remix by Cubic Nomad)
  2. Dominator (25 Years of Domination Remix by Dep Affect)
  3. Dominator (25 Years of Domination Remix by Embrionyc)
  4. Dominator (25 Years of Domination Remix by Sei2ure)
  5. Dominator (25 Years of Domination Remix by Sound Abuse)
  6. Dominator (25 Years of Domination Remix by The Relic)

4 opmerkingen

Kijk! Dat is interessant! Snel even beluisteren.­
En die van Armin van Buuren dan?
Vette plaat! Helaas alleen digitaal, maar aanschaffen overwegen waard.­