Partyflock

Fabric 91 mixed by Nina Kraviz

Fabric 91 mixed by Nina Kraviz

door , gepubliceerd op , waardering: 85/100
Fabric 91 mixed by Nina Kraviz (afbeelding)
bekijk bij iTunes
bekijk bij Bol.com
Nina Kraviz is al bijna een decennium, zo niet langer, actief binnen de technoscene. Ondanks dat ze uit het verre en vooral met koud geassocieerde Siberië afkomstig is, blijkt wel dat ook woorden als dj, techno, vooruitstrevend en populair net zo gemakkelijk aan die uithoek van de aarde te koppelen zijn. Nina heeft gedurende de afgelopen jaren laten zien dat afkomst totaal geen belemmering hoeft te zijn, als het gaat om de passie voor muziek en de manier waarop je daarmee omgaat. Als veelgevraagd dj reist ze per jaar tig keer de wereld rond en laat ze overal iedereen verbaasd achter, terwijl zij alweer onderweg is naar haar volgende gig. Als muziekliefhebber 'pur sang' weet ze als geen ander welke platen ze kan combineren om die speciale sfeer te creëren, waarbij iedereen ademloos aan haar decks hangt, wachtend op de volgende mentale genotseruptie. Zowel haar album 'Rekids' uit 2012, vol met zeer subtiele downtempo en doordrenkt met emotie en gevoel, als haar abstracte DJ Kicks mix uit 2015 zijn hier mooie voorbeelden van.
Naast al het reizen en draaien, runt ze sinds 2014 ook haar eigen label 'трип' (Trip). Naast nieuwe releases van Bjarki, Nikita Zabelin, Roma Zuckerman en Deniro blaast Nina ook oudere projecten nieuw leven in via haar label, waaronder 'Species of Fishes'. Onbekende Russische jaren '90 ambient en IDM, die ook heden ten dage nog steeds prima in te passen is, zo blijkt uit deze mix.

Nu we het toch over de mix hebben,... Fabric 91 bestaat uit 41 vakkundig door Nina tot één vloeiende mix samengevoegde tracks, die het versnipperde technospectrum van 2,5 decennia weergeven. Geen huisje-boompje-beestje-techno, maar diepe industriële klanken vermengd met acid die de leidraad vormen van deze mix. De ene keer sfeervol en intrigerend, de andere keer rauw en confronterend. Nina varieert haar mix door zowel tracks te gebruiken waarbij je heerlijk kan wegspacen, als mede tracks die de vloer met je aanvegen in de club of tijdens een rave.
Het bijzondere is dat je nauwelijks hoort, dat ze op verschillende tijdstippen delen van deze algehele mix heeft opgenomen. Daaruit blijkt dat Nina het vak van dj tot in de puntjes beheerst. Verder is het verrassend dat ze ervoor gekozen heeft, om haar mix grotendeels (29 tracks) in te vullen met zeer oude en dus toch tijdloze tracks, tezamen met een twaalftal voorheen nog niet uitgebrachte platen van haar eigen label.

'This mix is of course where I am as a DJ and record collector, but it's also where I am as a listener and it's what makes me groove at the moment. People call this a brain dance … This mix is a trippy acidic dream with a lot of different emotions along on the way. And as it was recorded at different times and places, under different circumstances, it's naturally absorbed all these very different emotions.. I've used only completely new unreleased music or rare old tracks, and nothing in between, no current releases. The mix is an invisible bridge between the past and a future that is actually now.' - Nina Kraviz

Ingetogen beginnend met 'Species of Fishes' en 'Bedouin Ascent' neemt Nina de tijd om je lichtelijk in slaap te wiegen, waardoor je minder op je hoede bent voor wat komen gaat. Via de hypnotiserende klanken van Woody McBride (Sync – Third EP) komen we bij de eerste schrale klanken die een andere kant van Nina laten zien. Omdat sommige platen maar heel kort gebruikt worden is het af en toe goed opletten of je de 'oudjes' er tussen uit haalt. Nina begint haar mix dan wel met en scala aan oude beestjes, maar niettemin klinkt alles fris en intrigerend. Dit alles strak gemixt en keer op keer verrassend hoe ze de mix richting geeft qua sfeer.

Na de diepe spacy klanken van 'Aeon Fusion 1' en de wat meer metallic percussie van 'Like a Boogie' brengt Nina een reeks aan industriële toekomstige releases. De intensiteit stijgt langzaam en na een aanhoudende reeks aan opbouwende tracks komt het geheel tot een ontlading als 'Birk Brainwash – Goyfax' ingemixt wordt. Dit is zo'n plaat die je gelijk opvalt in het geheel. Baf! Vol in je gezicht! Alsmaar dieper en rauwer tot alle energie er in één keer uitgeperst wordt. Dit is zo'n plaat die van je ondergrondse kelder een ultiem Rave-hol maakt.
Het is tevens de overgang naar een stuk met platen, die op een enkeling na, allemaal uit een ver verleden stammen. Te beginnen met de neurotische klanken van de A2 van de 'Beverly Hills 808303 Acid Planet 4'-release uit 1994. Via via belanden we dan al snel bij 'Species of Fishes – BFG 9000 vs Barons of Hell'. Een titel die geïnspireerd is door de all-time classic Shooters DOOM I & II. Echter horen we maar weinig terug van deze games in de track, sterker nog, van deze IDM-klassieker horen we bijna helemaal niets, want via een aantal bass- en spraak-Fragmenten wordt een rappe overgang gecreëerd naar de veel toegankelijkere en lieflijk aandoende klanken van 'New Composers & Pete Namlook'.

Gelukkig bouwt Nina weer op via de Haagse pioniers van weleer 'Unit Moebius'. Dit is gesneden koek voor de oldskool acid- en techno-fanaten, die de beginjaren hebben meegemaakt in tochtige Kraakpandjes en donkere holen met een aggregaat en bouwlamp. Via 2 primeurs van Nina zelf ('You Are Wrong' & 'Pochuvstvui') komen we bij de volgende kraker uit vervlogen tijden, namelijk 'Mike Henk – Doc 003 Untitled B1'. Subtiele acid vermengd met een dromerige achtergrond-synthline trekken je dieper en dieper die psychose in. Woody McBride doet wederom een paar duiten in het zakje en vooral met 'Prolonged' scoort hij punten. Daarnaast wordt deze plaat heerlijk in gemixt met de Air Liquide Remix van 'Drax LTD II'. Een plaat die eigenlijk maar weinig gebruikt wordt in mixen, omdat de hoofdmelodie van 'Amphetamine' nauwelijks te herkennen is.
Nina is op dreef en stevent af op een mooi einde van haar muzikale geschiedenisles. Maar niet voordat 'Negative Return', nogmaals 'Air Liquide'en 'Automatic Sound Unlimited' nog wat olie op het vuur hebben gegooid. Vooral de scherpe randjes van laatst genoemde mogen er zijn.

Als outro heeft Nina 2 toppers achter de hand. Het ingetogen maar Ooh! Zo! Mooie! 'Fate (as a Chasm)' van 'The Detroit Escalator Co' en het meesterlijk 'Fork Rave' uit 1991 van 'Aphex Twin', een man die zijn tijd altijd ver vooruit was. Al 'ravend' met acid breakbeats en fluoro-sticks sluit Nina haar mix met een flinke lading ruimtelijke euforie af.

Fabric 91 is anders dan verwacht. Dankzij het rete-strakke mixen heb je in eerste instantie niet door dat driekwart van de tracklist uit 'oudjes' bestaat. Doordat Nina daarbij de juiste Fragmenten kiest en die ook nog eens zodanig aan elkaar rijgt, dat je je nauwelijks bewust bent dat je binnen een minuut drie tracks verder bent, klinkt alles fris en hedendaags. De enkele nieuwe releases die deze mix rijk is, vullen het geheel aan, maar vallen niet uit de toon. Al met al een zeer solide mix dan deze dame.

Nina Kraviz schrijft, correctie, mixt geschiedenis met deze release voor Fabric.
pagina laatst gewijzigd op
Tracklist
 1. Species of Fishes – Tak [трип] (1995)
 2. Bedouin Ascent - Ruthless Compassion [Rising High] (1992)
 3. Woody McBride – TV [трип] (1995)
 4. DJ Slip - Jill's Meth (side A) [Missile] (1996)
 5. Tim Taylor, Dan Zamani, Freddie Fresh, DJ Slip – Iceberg [Missile] (1997)
 6. Soren -19C [Unreleased]
 7. Leo Anibaldi - Aeon Fusion 1 [ACV 1038] (1994)
 8. DJ RX-5 - Like a Boogie [Schmer] (1997)
 9. Nikita Zabelin - Confusion [Unreleased]
 10. Bjarki - Denise It ain't easy 2 [Unreleased]
 11. PTU - A broken Clock is right twice a Day [Unreleased]
 12. Orange Juice Man - Huckfuq 3 (Uxi Mix) [Unreleased]
 13. Birk Brainwash - Deli at Night [Unreleased]
 14. Breaker 1 2 - Sueno Malo [Unreleased]
 15. Panasonic - Murtaja [Sähkö] (2005)
 16. Birk Brainwash – Goyfax [Unreleased]
 17. Beverly Hills 808303 - Acid Planet 4 - A2 [Acid Planet] (1994)
 18. Kirlian – Porzellangasse Grooves - Groove 2 [Sähkö] (1995)
 19. Species of Fishes - Crash Recovery [трип] (1996)
 20. Frak- First Snow in Harlem [Börft] (1995)
 21. Species of Fishes – Bfg9000 vs Barons of Hell [трип] (1996)
 22. Biogen - Irrelevant Information [Unreleased]
 23. Biogen - Lag 38 [Unreleased]
 24. Species of Fishes - Sh [трип] (1995)
 25. New Composers & Pete Namlook – Tetra [Fax] (2001)
 26. Unit Moebius – Radar [Frantic] (1996)
 27. Nina Kraviz - You Are Wrong [Unreleased]
 28. Torul V – Denwer [Tissju] (2000)
 29. Nina Kraviz - Pochuvstvui [Unreleased]
 30. Mike Henk - Dox-003 Untitled B1 [Pulsar] (1994)
 31. Woody McBride – The Power Hour [трип] (1995)
 32. Christian Bloch – Refuse [Simple Muzik] (2000)
 33. DJ Tuttle – Universe of Love [Subsounds] (1996)
 34. Woody McBride - Prolonged [трип] (1994)
 35. Drax LTD II - Amphetamine (Air Liquide remix) [Trope] (1994)
 36. Claude Young- Locked [Djax] (2000)
 37. Negative Return - First Light [Global Ambition] (1996)
 38. Air Liquide – Revelation [Blue] (1992)
 39. Automatic Sound Unlimited – Approaching [Hot Trax] (1993)
 40. The Detroit Escalator Co. - Fate (As A Chasm) [Peacefrog] (2000)
 41. AFX - Fork Rave [Warp] (1991)