Partyflock

Wat de fok, ouwe · Het bizarre leven van DJ Dano

 

Wat de fok, ouwe · Het bizarre leven van DJ Dano

door , gepubliceerd op , waardering: 90/100
Tegenwoordig zijn dj's supersterren. Er gaan miljarden om in de dance-industrie en iedere platendraaier heeft een gevolg van meerdere mensen: managers, boekers, PR- en persbegeleiders, mental coaches...dat was natuurlijk niet altijd zo. In de begintijd van wat we nu de elektronische muziekscene noemen, stond een artiest er alleen voor. Zo ook Dano, een van de pioniers van de scene. Superster is en was hij zeker ook, maar hij heeft het moeten rooien zonder professionele, zakelijke ondersteuning. Hij had een geheel eigen soort gevolg: chauffeurs, dealers, profiterende 'vrienden'... het enige dat hij wellicht nog miste was een fluffer die hem kon helpen op het onfortuinlijke moment dat hij kleine Dano niet omhoog kreeg tijdens een door drank en drugs overladen nachtelijke escapade. Voorgaande schetst miniem het leven van de inmiddels opa geworden Daniel Leeflang. Een diepgewortelde passie voor muziek die uitmondde in chaos, gekte, al dan niet chemisch opgewekte hoogtepunten en door diezelfde pillen, poeders en drank aangezwengelde dieptepunten.

Vanuit het perspectief van Dano en zijn directe omgeving wordt uitgebreid beschreven hoe de housemuziek en -cultuur in Nederland tot ontwikkeling kwam en zich evolueerde. Niet alleen Dano zelf is aan het woord. Vooral zijn ex vrouw Sandra geeft interessant commentaar op de persoon achter dj Dano. Ze spreekt opvallend liefdevol en met genegenheid over haar uiterst gecompliceerde ex die haar de meest rottige dingen heeft geflikt. Ook Dano's ouders, vrienden van vroeger en collega's uit de scene doen een boekje open over de dj, de persoon erachter, de muziek en de (evolutie van) de scene. Het boek is dus noch een lofzang, noch een klaagzang vanuit louter het ego van Dano zelf. Uiteraard is hij veel aan het woord en lezen we dat hij zijn liefde voor de techno nooit vol heeft kunnen (mogen?!) uiten aan het publiek, we leren hoe en waarom The Dreamteam nu echt uit elkaar is gegaan en welke rol The Prophet hier nu echt in speelde. Het boek vertelt over Dano's creatieve stilstand na de draconische belastingaanslag van ruim 3 ton gulden die hij kreeg, maar ook over het leven dat het publiek niet meekreeg. De sessies in zijn thuisstudio, zijn verplichtingen als vader en echtgenoot. Het verhaal is verre van objectief, maar dat is juist de verademing. Allerlei feiten kunnen we opzoeken in boeken als 'Mary Go Wild: 25 jaar dance in Nederland'. Het gaat in 'Wat de fok, ouwe' om de mens achter de artiest, om gevoel.

Het boek leest als een trein, al slaat het verhaal hier en daar een stationnetje over. Soms wil je net even meer weten over een gebeurtenis, wil je iets meer uitgediept hebben. Maar schrijver Arne van Terphoven heeft keuzes moeten maken, want met de bijna 400 pagina's dat het boek nu telt, is wel een maximumdikte bereikt.

Uiteindelijk was het boek voor mij toch vooral een kijkje in het leven, de ziel van een van de iconen uit de dance scene. Daniel Leeflang is een complex en kleurrijk persoon met een plus en een min, hemel en hel, fluffy liefde en keiharde boosheid. Dit alles vindt een weg naar buiten en dit gaat niet altijd zachtzinnig en zeker niet met goede timing. Het ene moment leef je mee, voel je de pijn, de emotie en ben je vol begrip voor de goedzak, held, lieverd, het slachtoffer, maar het volgende moment voel je onbegrip en zelfs kwaadheid jegens de antiheld, de klootzak, de vreemdganger en verslaafde.

'Wat de fok, ouwe' is een aanrader en ik spreek hierbij de hoop uit dat uitgever Mary Go Wild meer van dit soort werk gaat uitbrengen. Ik weet zeker dat ontelbaar veel mensen de boeken zullen verslinden.
pagina laatst gewijzigd op

19 opmerkingen

Goede recensie waar ik me prima in kan vinden.­

'Wat de fok, ouwe' is een aanrader en ik spreek hierbij de hoop uit dat uitgever Mary Go Wild meer van dit soort werk gaat uitbrengen.­ Ik weet zeker dat ontelbaar veel mensen de boeken zullen verslinden."­

Nou idd! Ik kijk uit naar de 2 boeken die er weer aan zitten te komen (Multigroove en ID&­T).­
Heb het boek nog niet gelezen. Erg benieuwd naar eigenlijk! :O
Heerlijk boek! En van mij mogen er meer van dat soort boeken komen! Ik koop ze allemaal...­
In 1 woord.­ Wat de Fok?! Tis een wonder dat deze man nog leeft.­ Het boek leest razendsnel weg.­ Zelfs voor de anti lezers onder ons.­ Heerlijk.­ Zonde als ik m uit heb.­

Uitspraak van Majssie op maandag 3 oktober 2016 om 11:47:
Zelfs voor de anti lezers onder ons.­

Daar ben ik er eentje van (y)

Maar heb het boek wel binnen :D

Nog niet in de gelegenheid gekomen te lezen, helaas een kleine bink hier in huis die vaak roet in het eten gooit.

Maar binnenkort zeker aan beginnen (y)

Geweldige artiest en uit oud beeldmateriaal wat ik gezien heb van hem, kwam hij op mij over als een relaxte kerel die qua muziek altijd heel goed wist waar hij mee bezig was.

Passie voor muziek :respect:
Ben echt geen lezer maar hiervoor maak ik een uitzondering.­ Ben opgegroeid met zijn muziek, met The Dreamteam en met Thunderdome, want daar associeer in hem altijd mee.­
Ligt hier ook klaar op de plank om gelezen te worden.­ Ben ook niet zo n lezer, maar zeker wel benieuwd naar alle gestoorde? verhalen.­ Op het gebied van muziek kon ik hem altijd wel waarderen.­

Uitspraak van Dano1974 op donderdag 29 september 2016 om 16:09:
Nou idd! Ik kijk uit naar de 2 boeken die er weer aan zitten te komen (Multigroove en ID&­T)

Meen je ???
Dat zou echt te gek zijn zeg !!
Vooral die van Multi
We konden natuurlijk al eens eerder geniet van een boek van ID&T ;)

Uitspraak van Majssie op maandag 3 oktober 2016 om 11:47:
Het boek leest razendsnel weg

Inderdaad zeg. In twee avonden uit.. :D Mooie verhalen over een mooi mens !

Voor de beleving moet je er ook de beelden eens bij zoeken. Mayday 1994, Impact docu, Best of Thunderdome 1992-1996, Hellraiser - The History 1992-1995, etc. Dan zit je weer helemaal in die muziek van toen :hyper:
laatste aanpassing

Uitspraak van Rude_Awakening85 op woensdag 5 oktober 2016 om 07:13:
We konden natuurlijk al eens eerder geniet van een boek van ID&­T

Deel 2 komt er nu aan :)
@­ Thom ass: Ja heb ik gedaan.­ Echt geweldig.­ Ben ook achter de cd Manic - Monday First lessons House aan gegaan.­ Als het goed is, ploft de cd vandaag op de mat.­
laatste aanpassing

Uitspraak van Majssie op maandag 3 oktober 2016 om 11:47:
Het boek leest razendsnel weg.­

Haha vind je het gek met dat lettertype :)
In interview op de Multigroove lees ik toch leugens van Dano. Hij gaf daar aan dat het daar stikte van de kale gasten en aussies. Helemaal fout! Zelf geweest en daar was geen sprake van, bovendien wie kent niet operatie Staartjes? :D
Dano, scherp blijven uit respect voor de originele scene van de early hardcore techno freaks!

Uitspraak van Love is the answer op woensdag 12 oktober 2016 om 19:02:
In interview op de Multigroove lees ik toch leugens van Dano. Hij gaf daar aan dat het daar stikte van de kale gasten en aussies. Helemaal fout! Zelf geweest en daar was geen sprake van, bovendien wie kent niet operatie Staartjes? :D
Dano, scherp blijven uit respect voor de originele scene van de early hardcore techno freaks!

The book may be full of lies. But not because he intented to lie but because he can't remember it right anymore. ;) This is written right in the beginning of the book. It was a wild time for him full of drugs so he may confuse the one or the other.
Amen!!!!!
well spoken

Uitspraak van Destino op zaterdag 29 oktober 2016 om 15:46:
The book may be full of lies. But not because he intented to lie but because he can't remember it right anymore. ;) This is written right in the beginning of the book. It was a wild time for him full of drugs so he may confuse the one or the other.

Kijk. Het is wel de essentie he. Namelijk de overgang van de early hardcore/techno/oldschool scene waarin hij eerst groot werd naar vervolgens de massaliteit van gabber die los staat van de oorspronkelijke multigroove. Het was underground gericht. Het ander (door mensen als verwerpelijke Duncan) uber commercieel gemaakt.

Hij was een wilde tijd voor hem. Maar nogmaals dit hoor je te weten en bovendien als journalist mag je toch wel verwachten dat die nog even aan fact checking doet?

Uitspraak van Love is the answer op zaterdag 5 november 2016 om 20:43:
als journalist mag je toch wel verwachten dat die nog even aan fact checking doet?

No one got time for that in a project like this...

Uitspraak van Destino op maandag 7 november 2016 om 13:59:
▶Uitspraak van Love is the answer op zaterdag 5 november 2016 om 20:43:als journalist mag je toch wel verwachten dat die nog even aan fact checking doet?
No one got time for that in a project like this...

Hmm. Echt zorgvuldig is dat dan niet. Maar okay. Dano=Held.