Partyflock
 

Fabric 75 – Maya Jane Coles

door , gepubliceerd op , waardering: 83/100
Fabric 75 – Maya Jane Coles
17 mei 2014
OrganisatieFabricLive
ArtiestMaya Jane Coles Site
LabelFabric Records
bekijk bij iTunes
bekijk bij Bol.com
De in London geboren en getogen Maya Jane Coles heeft een verleden met de daar gevestigde beruchte nachtclub Fabric. Stond ze vroeger vaak op de dansvloer van deze club waar iedere week wel een grote naam uit de house en techno wereld geboekt staat, vandaag de dag is het juist de controlerende kant van de draaitafels waar deze nog 25-jarige heldin te vinden is. De afgelopen 4 jaar, na haar indrukwekkende doorbraak EP 'What They Say', is het dan ook zeer rap gegaan met de nog prille carrière van deze Engels-Japanse deephouse godin. Naast een zeer creatief en opvallende producer te zijn, waarvoor ze al vele prijzen in de wacht sleepte, doet ze het als dj bijna even zo fantastisch. Niet verwonderlijk dus dat ze inmiddels haar plek in de house en techno scene stevig heeft veroverd. En hoewel ze met haar vorig jaar verschenen debuutalbum 'Comfort' misschien teveel de mainstream kant op ging, haar dj-sets zijn nog altijd zeer intensief, diep en adembenemend. Voor de 75e editie in de illustere Fabric mixcompilatiereeks worden de MJC fans en deephouse liefhebbers op hun wenken bediend. Nog hangend in de roes van een avond draaien in Fabric zette de Londense in één ruk haar mix op cd. Rest de vraag of die roes ook overslaat op haar diepgezinde Fabric luisteraars.

There is no place like home

Maya heeft als geen ander de gave jou als luisteraar onmiddellijk in haar diepere en bij vlagen mysterieuze wereld in te trekken. Vanaf de stevige oldschool kickdrums van Trus'Me – Somebody wordt je subtiel ondergedompeld in een typische bedwelmende MJC atmosfeer vol deephouse en techno. Maya begint haar dansbare verdoving met minimalistische, diepe beats met redelijk simpele melodielijnen en werkt langzaam toe naar een voller geluid met een paar goedgetimede erupties. De opbouw en manier waarop Maya je haar mix laat beleven is zoals ze ook live met haar publiek speelt. De progressive klanken en de vocalen in 'No One Gets Left Behind' laten je, na 5 nummers, even uit die bedwelmende roes komen. Lichtjes beduusd en veelal nieuwsgierig vraag je je af hoe het verder zal gaan. De hypnotiserende voortjagende techno beats van de hier op volgende 'Romin' (Konstatin Sibold) komen verrassend en subliem binnen en vormen het eerste echte moment van extase. Eventjes maar want niet veel later wordt je meteen weer de diepte in gesleurd. Een nog niet uitgebrachte en dus exclusieve track van de dame zelf is hier verantwoordelijk voor. Haar 'Premonition', geheel in de stijl van haar laatste, diepgravende remixen, brengt je in een gestadige trance en niet aan het dansen. Dit laatste wordt overgelaten aan de het uitverkoren materiaal dat in het tweede gedeelte van de Fabric trip te vinden is. De electrohousy classic 'Erotic Discourse' van Paul Woolford (in een recente remix van het Londense duo Dense & Pika) voelt eerst een tikkeltje ongepast, maar blijkt een gewaagde en functionele opschudder te zijn. Hoewel het tweede gedeelte op een enkel moment wat van de hak op de tak gaat, zijn het wel typische Maya platen als het vervoerende Negru – Concubinaj, het pounding oldschool/garage Yenk - Basement en een zeer typerende MJC afsluiter in de vorm van Fran Von Vie's warme en betoverende 'Lonely Nights' die haar brede muziekpalet representeren.

Coming home

De 75e editie in de Fabric serie staat bol van de symboliek. De Londense Maya Jane Coles levert, zoals ze zelf aangaf, een mix af die overduidelijk op gevoel tot stand is gekomen. De gewaagde trackkeuze, de typerende Maya Jane Coles sounds die veelal diep en bij vlagen oldschool-achtig klinken, maken dit een persoonlijke liveset-achtige mix die hoorbaar is samengesteld nog hangend in de vibe van de bekende Fabric nachtclub uit de Britse hoofdstad. Maya voelde zich dus overduidelijk (weer) thuis bij het samenstellen van deze Fabric mix die zich beweegt tussen deephouse en techno en haar signatuursound prima weergeeft. Toch, dankzij die roes mis je hier en daar wel wat samenhangendheid die je vooraf wellicht had verwacht. De balans tussen diep en opzwepend ligt ook net iets meer bij het eerste. Een vurig gewenste, exclusieve MJC plaat in de stijl van haar klappende oldschoolachtige sound had dit waarschijnlijk kunnen veranderen. Al met al is deze nieuwste Fabric toch een heerlijke dicht-bij-huis-compilatie vol bedwelmende en extatische momenten.

Score: 83/100

www.mayajanecoles.com
www.fabriclondon.com

Tracklist

  1. Trus'me - Somebody
  2. Ksky - Madness (Volta Cab Remix - Maya Jane Coles Edit)
  3. Dapayk & Padberg - Close Up (Exercise One Remix)
  4. Mathew Jonson - Level 7 (Dixon Remix)
  5. Heiko Laux & Alexander Lukat - Lucho Part 2
  6. DJ Yellow & Flowers And Sea Creatures - No One Gets Left Behind
  7. Konstantin Siboid - Romin
  8. Maya Jane Coles - Premonition
  9. Baikal - Why Don't Ya? (Ripperton Remix)
  10. Paul Woolford - Erotic Discourse (Dense & Pika Remix)
  11. Paride Saraceni - Dissolute
  12. Negru - Concubinaj
  13. Shall Ocin - Forgive Me (Edu Imbernon Remix)
  14. Yenk - Bassment
  15. Chesus feat. Kofi Tarris - Monster
  16. NT89 - Purple Garden
  17. Fran Von Vie feat. Cio May - Lonely Nights

7 opmerkingen

Sterk geschreven recensie, waar ik het grotendeels mee eens ben.
Heerlijke cd, waar weinig op aan te merken valt.
Deze recensie prikkelt ook, goed gedaan!
 
Mooie recensie, ben benieuwd naar de compilatie (Y)
artwork:
Erg fijn cdtje. Ook prima recensie trouwens!
Heerlijke compilatie