Partyflock

Goa Culture VIII - Compiled by DJ Bim & Drukverdeler

Goa Culture VIII - Compiled by DJ Bim & Drukverdeler

door , gepubliceerd op , waardering: 78/100
Goa Culture VIII - Compiled by DJ Bim & Drukverdeler (afbeelding)
bekijk bij Bol.com
Dat DJ Bim een drukke man is, wisten we al. Naast de Goa20xx-serie en de YSE-reeks houdt hij zich ook bezig met de Goa Culture verzamelaars. Na de eerste Goa Culture release in mei 2009 van de hand van John '00' Fleming nam DJ Bim het van hem over en vult sindsdien iedere keer 2 schijfjes samen met een andere gast-dj. Shamane, Sideform, Zyce, Kularis, Marco Menichelli en John '00' Fleming kwamen allemaal al een keer aan bod. Deze keer is de eer aan Drukverdeler om er een solide compilatie van te maken.

Een aantal artiesten (Manmachine, Soulscape, Static Movement Fire Starter. Sonic Entity en Opposite8 ) zagen we ook al langskomen op Goa2013Vol1. Dus degenen die die cd interessant vonden, kunnen ook hier hun hart ophalen. Qua stijl verschilt deze cd niet veel van Goa2013vol1. De toon is wederom vriendelijk en open. Veel tracks beginnen met een mooie string of heldere synthesizer melodie voordat de lage bassline erin komt. Natuurlijk bevat ook deze cd weer de nodige tracks vol freaky geluiden die een ruimtelijk effect geven dankzij alle echo's en repetitieve klanken.

"Streamers – Nova" is zonder twijfel de beste en langste track van cd1. Waarom zou je wachten als je hem ook als eerste kan plaatsen. De track opent heel fris en toch ook gelijk 'straight in your face' met een meer scheurende synt-line die daarna gelijk door komt. De introductiemelodie komt later in de track nog een aantal keren terug, maar dan met andere synthesizers. "Durs – Namaskar" komt hierna toch wat droog en kaal over, maar heeft wel een lekkere flow die je gelijk pakt. Juist omdat deze track afwijkt van het standaard geluid is het een welkome toevoeging op deze cd. Op drie staat "Resonance" een track die vol zit met filter-trucjes, waarbij de hoofdmelodie iedere keer weer op een andere manier gebracht wordt. Het geheel natuurlijk aangevuld met een aantal heerlijke strings en een rustige beat. "Liquid Space – Let's Create" is een wat donkerdere track waarbij we ons al snel in India wanen dankzij het intro. Wat deze track bijzonder maakt is de tijdelijke tempo wisseling halverwege, waardoor de sfeer in de track ook verandert. De oriëntaalse sound van het intro komt subtiel terug met daarbij een extra melodie die in de verte gebaseerd lijkt op een snaar instrument. Via Prahlad en Soulscape komen we bij "Sensogram – Hope", een track met een pakkende melodielijn en een aantal fraaie tempowisselingen die je juist nog dieper het nummer in trekken. Na het hypnotiserende "La Vida Loca" eindigt de cd met de eerste van 2 tracks van DJ Bim & Drukverdeler zelf. "Push It (DJ Exanimo Remix) opent mooi, maar zakt daarna in, totdat we na 5 minuten aangekomen zijn bij de break met wederom de openings-strings en synths.

CD2 opent met het redelijk hypere "The Storm still Rage". En track met veel aparte geluidjes en effecten die de vaart erin moeten houden. Het stukje wat echter het meest blijft hangen is de korte breakbeat op zo'n 5 en een halve minuut. Het contrast is eigenlijk enorm en dit verwacht je totaal niet. Jammer dat er daarna weer monotoom door gestampt wordt met een standaard Goa-bassline. De tweede track van Drukverdeler en DJ Bim is een stuk beter (dan hun eerste op cd1) en bevat veel melodietjes en wendingen waardoor de track blijft boeien en soms zelfs een beetje up-lifting klinkt.
"Sonic Entity – Human Engineers" is daarentegen een stuk duisterder en komt wat luider over. Een strakke goed opgebouwde melodielijn zorgt voor een licht dramatische ondertoon die nog eens wordt benadrukt door een extra acid-synth. Heel indringend en heel fascinerend. Ook de volgende 2 tracks weten de interesse goed vast te houden. Helaas is "Adventure Mode ( Major7 & X-Noize Remix)" daarna toch wat saaier. Alsof de 'rocket engine' toch niet helemaal op gang wil komen. Vooral de aanloop naar de main-melodie is veels te langdradig. Ook de verschillende opgepitchte melodie-loopjes zijn eerder storend dan van toegevoegde waarde. Gelukkig is "Dancing with Shakti (Champa Remix)" weer lekker energiek en gevarieerd qua melodielijnen. De laatste track van cd2 "Metatron" begint met een aangrijpend intro welke langzaam uitbouwt tot een volwaardige track. Steeds meer synthesizers vullen aan, totdat een tsunami van geluiden je kamer vult. Een mooie afsluiter.

We kunnen wel stellen dat cd2 duidelijk de betere is van deze compilatie. Dat neemt niet weg dat cd1 ook een aantal hele sterke tracks herbergt, waardoor deze cd zeker de moeite waard is om eens op je gemak te ontdekken. Als we de indrukwekkende releaselijst van YSE Recordings bekijken op Discogs.com dan kunnen we er niet onderuit te denken, dat er een kleine overkill aan releases plaats vindt. Alleen al in 2012 kwamen er zo'n 15 verzamel-cd's (misschien meer) uit. En nu we een kleine 2 maanden onderweg zijn in 2013, staat de teller ook al weer op 3. In dit tempo zal de interesse van de klant snel verdwijnen, aangezien mensen toch voor kwaliteit gaan ipv kwantiteit. Dit tempo qua nieuwe cd's uitbrengen is gewoon niet bij te houden. Voor de kenners is dat geen probleem. Die weten welke cd ze wel en niet blindelings kunnen aanschaffen. Voor de incidentele luisteraars en nieuw geďnteresseerden in het genre is het dus zeker van belang, om eerst goed te oriënteren voor er zomaar lukraak een cd wordt aanschaft. Succes!

Score: 78/100

www.milleniumrecords.com
www.astralmusic.com
pagina laatst gewijzigd op
Tracklists
CD1
 1. Streamers - Nova
 2. Durs - Namaskar
 3. Manmachine - Resonance
 4. Liquid Space - Let's Create
 5. Prahlad - Psyched (Lyctum Remix)
 6. Soulscape - Flow
 7. Sensogram - Hope
 8. Asarualim - La Vida Loca
 9. Drukverdeler & DJ Bim - Push It (DJ Exanimo Remix)
CD2
 1. Echotek - The Storm Still Rage
 2. Drukverdeler & DJ Bim - Luscious
 3. Opposite8 - Electric Space
 4. Sonic Entity - Human Engineers
 5. Static Movement & Impact - The Lost Tribe
 6. Invisible Reality vs Space Hypnose - Invisible Hypnose
 7. Astrix - Adventure Mode (Major7 & X-Noize Remix)
 8. Fire Starter - Dancing With Shakti (Champa Remix)
 9. Pulsar & LunaRave - Metatron