Partyflock

Fabric 68 – Petre Inspirescu

Fabric 68 – Petre Inspirescu

door , gepubliceerd op , waardering: 90/100
Deel 68 van de befaamde Fabric mix werd niet alleen gemixt, maar ook volledig geproduceerd door de Roemeense Radu Dimitri Bodiu, beter bekend als Petre Inspirescu. Samen met Raresh en Rhadoo vormt hij het collectief RPR Soundsytem, (voorheen Arpiar) een beweging die op wereldniveau tot de absolute top van het minimalistische geluid gerekend kan worden. Zo draaien de mannen van RPR regelmatig zij aan zij met dj's als Ricardo Villalobos, een grootmeester die qua stijl op een lijn zit met het collectief.

Petre Inspirescu geeft in interviews aan al vanaf jonge leeftijd geďnspireerd te zijn door de sound van Villalobos. Dit is terug te horen in zijn eigen producties; minimalistische, broeierige, soms bijna kille composities met een hoog abstractiegehalte. Inspirescu drukt zijn eigen stempel op dit geluid door het toevoegen van klassieke viool, piano en chello geluiden. Eerder bracht hij producties van deze aard uit op zijn label Yojik Concon.

Inspirescu begint de Fabric mix met een duistere, bijna naargeestige toon. Producties als Lumiere en In Miriste zijn kenmerkend voor deze sfeer. Op subtiele wijze werkt hij toe naar een climax: de eerste helft van de mix wordt stapsgewijs, per track intenser, dieper en droefgeestiger. Dit alles onder een penetrante, niet aflatende 4/4 beat die met zijn eenvoud en analoge karakter door merg en been gaat. Op organische wijze worden klassieke instrumenten en vocalen in de mix verwerkt. Tracks als Anima en Chosen zijn hier schoolvoorbeelden van.

De eerste helft van de mix komt tot een climax bij Seara-N Crang, een duistere compositie waarin piano en chello elkaar naadloos aanvullen onder een hamerende beat. Na deze track wordt de mix milder en zachtaardiger. Typerend voor deze verandering zijn tracks als FH Dub en Dansul Libelulei. De souplesse blijft, evenals het tempo en de dynamiek, maar de broeierige spanning van de eerste helft van de mix gaat enigszins verloren.

Met Fabric 68 levert Petre Inspirescu een meesterwerk waarmee hij dance- muziek een nieuwe laag van betekenis geeft. De luisteraar waant zich in een realiteit die ergens tussen een klassieke opera en een duistere ravekelder ligt. Het mildere karakter van het tweede helft van de mix kan als een smetje gezien worden, maar ook als een bredere verkenning van het spectrum en heeft een prikkelende en verassende werking. Bij het horen van de laatste track: Piano Preludes, een beatloze pianocompositie, valt alles op zijn plek en weet de luisteraar dat hij deelgenoot is geweest van een compilatie van absolute topkwaliteit.

Score: 90/100

www.fabriclondon.com
pagina laatst gewijzigd op
Tracklist
 1. Lumiere
 2. Chestii Socoteli
 3. In Miriste
 4. La Cuba
 5. Anima
 6. Chosen
 7. Seara-n Crang
 8. FH Dub
 9. Flurimba
 10. Basso Ostinato
 11. Vastu' da Gama
 12. Dansul Libelulei
 13. Je T'aime Lori
 14. Murgul
 15. Piano Preludes

3 opmerkingen

Een niet minder dan geniale Fabric heeft Petre afgeleverd! Echt eentje voor de "fijnproevers" ;-) Bij voorkeur afspelen op high-end apparatuur; dat verdient deze cd!
Inderdaad een beste schijf!