Partyflock
 

Jazzanova - The Remixes 1997-2000 (Retro Review)

anoniem gepubliceerd op
Jazzanova - The Remixes 1997-2000
24 mei 2012
ArtiestJazzanova Site
Introductie
Jazzanova begon ooit als DJ-team in 1995, waarna ze in 1996 hun eerste voetstappen in de wereld van de muziekproductie zetten. Het DJ-team van de groep bestaat uit Jürgen von Knoblauch, Alexander Barck en Claas Brieler, het producerstrio uit Axel Reinemer, Stefan Leisering en Rosko Kretschmann. Jazzanova bracht vanaf 1996 een aantal aansprekende singles uit, zoals de geprezen "Jazzanova EP" met daarop onder andere de track "Fedime's Flight". Het zestal viel echter vooral op door een ijzersterke reeks van remixes. Tussen 1997 en 2000 vielen die remixes als rijpe appelen van de boom, met "The Remixes 1997-2000" als klinkend eindresultaat.

Bijzondere bundel
Op "The Remixes 1997-2000" laat Jazzanova een geluid horen dat zich ergens binnen de marges future jazz, broken beats, soul, funk, latin, disco/boogie en downtempo bevindt. De release van deze 2-CD was strategisch slim op het hoogtepunt van de zogenaamde 'lounge' hype. De muziek van Jazzanova was anders dan de downtempo van Kruder & Dorfmeister en meer gericht op de intieme dansvloer. Jazzanova pendelde qua BPM's geregeld tussen down- en midtempo. Wat maakt Jazzanova's "The Remixes 1997-2000" zo bijzonder? De combinatie van samples (alles wat los en vast zit), muzikaliteit, ritmestructuren en klankkleuren. We hebben ooit in een interview gelezen dan Jazzanova voor bepaalde remixes een veelvoud aan percussie samples opnam en vervolgens toepaste (lees: honderden). Bijzonder, omdat het bronmateriaal in vrijwel alle gevallen overklast werd/is door Jazzanova. Of het nu 4hero, Ian Pooley of zelfs Incognito betrof; Jazzanova gaf er hun geheel eigen en herkenbare draai aan. Remixes waaraan soms maandenlang gesleuteld werd. Met in totaal twintig waanzinnige remixen verspreid over twee disks, bleek deze bundel een 'instant classic'. Zo'n conceptalbum dat je altijd bij blijft.

Een zijstap: Jazzanova na 2000
In het nieuwe millenium zou Jazzanova hun opgebouwde positieve status een verdere boost geven. Deze breed toegejuichte remixcompilatie zou namelijk in 2002 opgevolgd worden door Jazzanova's eerste echte studioalbum, "In Between" genaamd. Een debuut longplayer waarop lustig gesampled werd en onder andere de vocale diensten van Clara Hill, (MC) Capitol A, Desney Bailey, Vikter Duplaix en Ursula Rucker (spoken word, poetry) ingeroepen werden. In 2009 lag het vervolg "Of All The Things" in de schappen, waarop we een meer volwassen Jazzanova te horen kregen. Een Jazzanova die zich meer vanuit de soul-jazz hoek positioneert – met nog altijd een uiterst breed blikveld overigens. Zo zijn er uitstapjes naar Braziliaanse samba ("Gafiera" met Azymuth) en soulful hip-hop ("So Far From Home" met Phonte). De radiowaardige track "I Can See" met Ben Westbeech zal bij velen nog vers in het geheugen gegrift staan. Er gaan geruchten dat Jazzanova's derde studioalbum niet lang meer op zich zal laten wachten. Het recente verschijnen van de "I Human" single (feat. Paul Randolph) ondersteunt die geruchten nog eens extra.

Samenvattend
Eén ding is zeker: de bundel "Remixes 1997-2000" liet direct na release een blijvende indruk achter en zette Jazzanova vervolgens wereldwijd op de kaart. Een plaat die ik persoonlijk nog met grote regelmaat opzet en die in de afgelopen tien jaar+ geen enkele glans verloren heeft. De in 2005 verschenen opvolger "The Remixes 2002-2005" (1-CD bundel) steekt wat dat betreft bleek af bij de grote broer waarover deze retro review gaat. Niet alleen wat betreft kwantiteit, maar vooral ook in gemiddelde kwaliteit - ondanks enkele mooie remixes voor Heavy, Masters At Work feat. Roy Ayers en Shaun Escoffery. Destijds betekende "Remixes 1997-2000" voor mij persoonlijk de perfecte aanvulling op de geldende house, UK garage en downtempo/loungescene.


www.jazzanova.com
www.sonarkollektiv.com

Tracklists

CD1
  1. 4hero - We Who Are Not Like Others [Jazzanova Mix] (7:09)
  2. Marschmellows - Soulpower [Jazzanova's Straight Dub Mix] (6:02)
  3. Men from the Nile - Watch Them Come!!! [Jazzanova Remix] (7:43)
  4. Trüby Trio - Carajillo [Jazzanova's 'Chant for Leo' Mix] (8:10)
  5. Incognito - Get into My Groove [Jazzanova Re-Groove Mix] (7:15)
  6. Karma - High Priestess [Jazzanova Mix] (8:10)
  7. Har-You Percussion Group - You Percussion Group [Jazzanova Mix] (8:10)
  8. United Future Organization - Friends... We'll Be [Jazzanova Mix] (6:45)
  9. Azymuth - Amazon Adventure [Jazzanova Mix] (8:02)
  10. Soul Bossa Trio - Words of Love [Re-Loved by Jazzanova] (7:26)
CD2
  1. Ski - Fifths [Jazzanova 6 Sickth Mix] (8:03)
  2. Ursula Rucker - Circe [Jazzanova Mix] (8:05)
  3. Koop - Absolute Space [Jazzanova Mix] (6:54)
  4. Liquid Lounge - Complete Life [Jazzanova Mix] (8:03)
  5. Ian Pooley - What's Your Number [Jazzanova Renumber] (7:04)
  6. Balanco - Metti Una Sera a Cena [Jazzanova Mix] (6:24)
  7. Tate's Place - Burnin' [Jazzanova Mix] (6:16)
  8. Visit Venus - Planet of Breaks [Jazzanova Mix] (8:14)
  9. Soul Quality Quarte - Toda Tersafeira [Jazzanova Rework] (6:28)
  10. MJ Cole - Sincere [Jazzanova Sincerely Yours Remix] (8:23)