Partyflock

First State - The Whole Nine Yards

First State - The Whole Nine Yards

door , gepubliceerd op , waardering: 65/100
Het staat nog in mijn geheugen gegrift, het debuutalbum van First State genaamd "Time Frame". Destijds bestond First State nog uit twee producers: Sander van Dien en Ralph Barendse. Ralph verliet First State om zich te kunnen richten op zijn eigen muzikale activiteiten. Het tweede album van First State "Changing Lanes" kwam geheel op de conto te staan van Sander van Dien. En het leverde de nodige klappers van platen op: "Brave", "Reverie", Cross the Line en "Cape Point". Een album wat vandaag de dag nog steeds wel eens in mijn cd-speler terecht komt. Het verheugde mij dan ook zeer dat First State met een nieuwe mixcompilatie zou komen.

Van Amsterdam naar Los Angeles
Dit is een tripje wat veel dj's weleens afleggen. We starten de eerste cd met het ingetogen "Selective Hearing" van Audien. Een instrumentale track vol mooie melodieŽn, die zeer lekker weg luistert. "Drift" is een samenwerking van Funkagenda en Adam K, een progressive house plaat die prima past bij zijn voorganger. Vervolgens gaan we over naar het mooie "Symphony" van Andy Duguid. Deze man weet hoe die platen moet produceren en dat is zeker te merken. Bij de plaat "Smack" van DJ Funkadelic krijg ik een dubbel gevoel. Het begin van de plaat past goed bij de eerder opgebouwde sfeer, maar na de break lijkt het meer op een verkapte 'Dirty Dutch' klinkende plaat, waar niet iedereen even blij mee is. Natuurlijk heeft First State ook niet stil gezeten en dat laat hij overtuigend horen met "Skies on Fire". De vocale ondersteuning is van Sarah Howells en dan hebben we als luisteraar natuurlijk niets te klagen. Je merkt dat de sound van First State meer naar house neigt, maar met een plaat als "Skies on Fire" laat hij zien dat zo'n koerswijziging ook goed kan uitpakken. Aan het einde van de eerste schijf krijgen we een afsluiting met platen die we veel horen. "Running" van Fedde Le Grand vs Sultan & Ned Shepard, gevolgd door "K2" van Kryder en als toetje "Around The World" van Arty. Een einde wat niet vernieuwend is, maar wel erg lekker.

Funkagenda is productioneel gezien lekker bezig en dat bewijst hij met zijn track "Splinter" aan het begin van de tweede schijf. Na deze bazenplaat van Funkagenda neemt de mix van First State een vlak, saai karakter aan. Platen als "Compassion" van Save The Robot en "The Sound Of The Times (Swanky Tunes remix)" van Robbie Rivera geven de mix weinig variatie. Daar komt nog eens bij dat het origineel van "The Sound Of The Times" een stuk beter in het gehoor ligt dan de Swanky Tunes remix die op deze cd is opgenomen. Aan het einde van de mix lijkt het alsof First State helemaal de weg kwijt is, want er is geen rode draad meer te vinden in de mix. Dit is erg jammer.

Go back to your roots!
"The Whole Nine Yards" laat een ommekeer horen van de sound van First State. Deze sound neigt meer naar de house kant te gaan met her en der uitstapjes naar trance en progressive. Op de eerste schijf is een geluid te horen die deze facetten herbergt in volle hoedanigheid. Alleen op de tweede schijf is het een beetje een rommeltje. Geen rode draad te vinden en de platenkeuze laat te wensen over. Dit is jammer omdat we weten wat First State in huis heeft. Hopelijk keert hij terug naar z'n (trance) roots.

Score: 65/100


www.firststatemusic.com
www.twitter.com/firststatemusic
www.blackholerecordings.com

pagina laatst gewijzigd op
Tracklists
CD1
 1. Audien - Selective Hearing
 2. Funkagenda & Adam K - Drift
 3. Andy Duguid - Symphony
 4. DJ Funkadelic - Smack
 5. Jerome Isma-Ae & Weekend Heroes - A Monster In My Closet
 6. Amex & Jason van Wyk - Gecko
 7. First State featuring Sarah Howells - Skies On Fire
 8. Jake Shanahan & Sebastien Lintz - Passion
 9. Andrea Martini - Glorious
 10. Kim Fai - Nano
 11. Fedde Le Grand vs Sultan & Shepard ft. Mitch Crown - Running (Festival Mix)
 12. Kryder - K2
 13. Arty - Around The World
CD2
 1. Funkagenda - Splinter
 2. Save The Robot - Compassion
 3. OneWorld - The One That Got Away
 4. Rosie Romero & Kyfu - Black Magic (Re-Zone Remix)
 5. Josh Newson & Jay Ronko - Babel
 6. Jochen Miller - Troucid
 7. Robbie Rivera ft. Ana Criado - The Sound Of The Times (Swanky Tunes Remix)
 8. EDX - Angry Heart (Dub Mix)
 9. First State featuring Tyler Sherrit - Maze
 10. Deniz Koyu - Tung!
 11. Marco V - Sticker
 12. Hardwell - The World
 13. Andain - Promises (Marco V Remix)
 14. Michael Woods - Fruitcake
 15. Fedde Le Grand - Metrum

2 opmerkingen

Hmm...≠ de combi trance met house vind ik sowieso al niet al te best, en dan is de trance die op deze cd staat ook nog eens mijn ding niet.≠

Nope...≠ sla deze over.≠