Partyflock
 
­

Digitale testbewijzen Covid-19 bieden perspectief voor evenementenbranche

gepubliceerd door , op
afbeelding Digitale testbewijzen Covid-19 bieden perspectief voor evenementenbranche
Stichting uNLock en Fieldlab Evenementen doen eerste praktijktoets in aanloop naar de pilot evenementen
Stichting uNLock en Fieldlab Evenementen hebben afgelopen week een praktijktoets uitgevoerd om digitale Covid-19 testuitslagen uit te geven en te verifiëren op echtheid. Deze digitale Covid-19 testuitslagen kunnen in de toekomst worden ingezet bij de toegangscontrole van evenementen. Hiermee kunnen evenementen worden georganiseerd waarbij bijvoorbeeld de 1,5 meter regel kan worden losgelaten omdat alle bezoekers vlak voor het evenement negatief hebben getest op Covid-19. Tijdens de pilot evenementen in januari 2021 willen Fieldlab Evenementen en uNLock deze oplossing in gaan zetten. Dit is een nieuwe stap om de samenleving verder te kunnen openen en sectoren die zeer lijden onder de beperkingen weer perspectief te bieden.

Fraude voorkomen en privacy borgen
De ontwikkelde oplossing maakt het mogelijk om een Covid-19 testuitslag te koppelen aan de identiteit van een persoon. Deze gegevens bewaart deze persoon in een persoonlijke datakluis op zijn telefoon. Vervolgens kan de testuitslag met gekoppelde identiteit eenvoudig getoond worden bij de toegangscontrole van het evenement. De digitale testuitslag kan door de organisator real time worden gevalideerd op echtheid. Met de uNLock oplossing houdt de bezoeker regie over zijn test en ID-gegevens en wordt fraude met testuitslagen voorkomen. Met deze oplossing kunnen evenementen en grootschalige bijeenkomsten weer mogelijk gemaakt worden door bezoekers toe te laten op vertoon van deze digitale testuitslagen.

Onlangs gaf de regering toestemming voor enkele pilot events in januari. Fieldlab Evenementen gaat als eerste onderzoeken uitvoeren bij een theatervoorstelling, congres en twee voetbalwedstrijden. Fieldlab is een gezamenlijk initiatief vanuit de evenementensector, verenigd in het EventPlatform, de Alliantie van Evenementenbouwers en de Overheid. Het is mede opgezet met wetenschappers en kennisinstellingen, de Topsectoren Creatieve Industrie en Life, Sciences & Health en CLICKNL. Het Fieldlab Evenementen programma wordt ondersteund door de ministeries van VWS, OCW, EZK en JenV. Fieldlab Evenementen doet onderzoek naar diverse oplossingen om evenementen weer op een veilige manier plaats te laten vinden.

De app die in de praktijktoets werd gebruikt, is ontwikkeld door de initiatiefnemers achter Stichting uNLock. Stichting uNLock is een initiatief van een aantal Nederlandse publieke en private partijen die gezamenlijk werken aan een oplossing om digitale testuitslagen, wanneer die beschikbaar komen, op een privacy vriendelijke en betrouwbare manier te kunnen delen.

Perspectief voor evenementenbranche
Pieter Lubberts (projectmanager Fieldlab Evenementen): "De praktijktoets heeft aangetoond dat een verificatieproces bij kan dragen aan het veilig organiseren van evenementen en is daarmee een van de stappen in aanloop naar de pilot evenementen in januari. Wanneer de vervolg pilots ook succesvol verlopen, hoop ik dat we straks met een digitale testuitslag weer naar voetbalwedstrijden, festivals, congressen en concerten kunnen gaan."

Maatschappelijk debat
Peter Verkoulen (voorzitter Stichting uNLock): "We zijn blij met de resultaten van de praktijktoets van vorige week. Deze laat zien dat het verschaffen van toegang tot een evenement op basis van een digitale testuitslag mogelijk is op een veilige, betrouwbare en privacy-vriendelijke manier. Wij denken dat het tijd is om het debat over de maatschappelijke en ethische wenselijkheid van deze oplossing met elkaar te voeren."

Vervolg
De op 14 december aangekondigde lockdown, heeft geen invloed op de eerdergenoemde pilot events van Fieldlab Evenementen. Het kabinet heeft besloten de oorspronkelijke planning, om medio januari 2021 met de fieldlabs te starten, te handhaven.

De resultaten van de praktijktoets worden besproken en geëvalueerd binnen de stuurgroep van Fieldlab Evenementen en met de betrokken ministeries. Stichting uNLock en Fieldlab Evenementen werken in de tussentijd verder aan de voorbereiding van vervolgpilots in januari.

Stichting uNLock is een initiatief van de Dutch Blockchain Coalition (DBC), Universiteit Leiden, Rabobank, TNO, Deloitte, Ledger Leopard, CMS en stichting RINIS.

EY is aangetrokken om te adviseren over de kwaliteit van de oplossing.

7 opmerkingen


Uitspraak van Tumult op zondag 20 december 2020 om 07:15:
Engnekken

Want? Viruswaanzin aanhanger;-)
Feiten aanhanger en vrijheidsaanhanger.­ Deze overheid bepaalt beleid op basis van ondeugelijke tests.­ Ze hebben zichzelf tot vijand van het volk verklaart.­ Maar voor de wakkere geest was dit in 2007 al overduidelijk geworden.­

Uitspraak van *B@LLEBO* op maandag 21 december 2020 om 18:43:
Want? Viruswaanzin aanhanger;-)

Vind jij het allemaal maar normaal dan wat er gebeurd? Dat we straks een test moeten afnemen om naar een feest/festival te kunnen gaan? Waar gaat het nog over? Zijn wat mij betreft zeker engnekken ja die dit allemaal verzinnen en willen.
laatste aanpassing
Je mag niet discrimineren.­ Een grondwet in ons Land.­ Niet op afkomst, religie, sexuele geaardheid, huidskleur en ook niet op gezondheid en of aantoonbaarheid van een gezonde staat.­
Het verplicht stellen van een gezondheidsverklaring sluit mensen buiten die deze verklaring om welke reden dan ook niet hebben.­
Wie zijn zij om te beoordelen of jij of ik ziek zijn? Negatief op dinsdag wil niet zeggen dat je dat ook nog op zaterdag bent.­ Incubatietijd, bevattelijkheid, de staat van je afweersysteem, ga zo maar door, zijn allemaal factoren waar we geen invloed op hebben.­
Wat ze ook verzinnen, komend jaar zal waarschijnlijk, net als 2020, een verloren jaar zijn.­ (Al hoop ik van harte van niet)
Als Trump het tij weet te keren dan heeft dat denk ik ook effect op ons.­ Ik hoop het van harte.­
Ja die moed heb ik wel opgegeven van Trump.. Hoop ook echt wel dat hij president blijft want met Biden kunnen we het sowieso wel vergeten met zn Build Back Better. maar ik zie het somber in :(