Partyflock
 

Drift opent festivalweekend met openingsconcert van Blawan, British Murder Boys en Jameszoo

gepubliceerd door , op
Drie unieke liveoptredens als aftrap van Drift Festival, na een week experimenteren in de iconische Willem Twee studios.

Drift Festival gaat dit jaar een stap verder. Niet alleen breidt het Nijmeegse festival uit naar twee dagen, ook is – in samenwerking met Willem Twee studios en Jäger Music – een Artist-in-Residence programma gestart met Blawan British Murder Boys en Jameszoo. De artiesten krijgen ieder een week de tijd om te experimenteren in de iconische geluidsstudio's in Den Bosch. Op vrijdag 7 juni laten ze het resultaat horen tijdens het Drift Festival Openingsconcert in Concertgebouw de Vereeniging.

Sonisch walhalla
Het is de droom van iedere elektronische muziekartiest: een studio, tot de nok toe gevuld met zeldzame synthesizers, drumcomputers en obscure meetapparatuur uit vervlogen jaren. Willem Twee studios in Den Bosch heeft een van de meest indrukwekkende collecties elektronische instrumenten van heel Europa. Niet alleen staan er synthesizers uit de jaren '70, '80 en '90, maar ook ruis-, puls-, signaal- en sinusgeneratoren uit de jaren '50 en '60, in wezen nooit bedoeld om muziek mee te maken. Er zijn zelfs apparaten waarmee nucleaire metingen werden verricht (!).

De eerste artiest die het Drift Artist-in-Residence programma heeft gevolgd is de Britse technovedette Blawan. Als een kind in een snoepwinkel ijsbeerde hij een week lang driftig door de kamers vol knoppen, schuiven en lampjes – voor de leek net het besturingspaneel van een ruimteschip, maar voor de doorgewinterde producer een sonisch walhalla. In de komende maanden smeedt hij met deze opnamen een liveset, die hij opvoert aan de vooravond van het festival, tijdens het Drift Openingsconcert in De Vereeniging.

In aanloop naar het festival bivakkeren ook technocoryfeeën Surgeon en Regis – samen het illustere duo British Murder Boys – een week lang in de studio. De Bosschense beatprofessor Jameszoo, die nauw betrokken is bij de studio en mede aan de basis stond van dit project, maakt het affiche compleet. British Murder Boys en Jameszoo gebruiken de opnamen van hun Artist-in-Residence week eveneens als basis voor hun optreden tijdens het Nijmeegse (zit)concert. Mede-initiatiefnemer Jäger Music volgt de ontwikkelingen op de voet en brengt regelmatig verslag uit, in woord en beeld.

Krochten van de elektronische muziek
Met deze stap hoopt Drift organisator Brent Roozendaal op een verdere verdieping van het reeds overweldigende aanbod. "Door nog dieper te duiken in de krochten van de elektronische muziek, voegen we een spannende nieuwe dimensie toe aan het festival. De shows zijn exclusief gemaakt voor deze openingsavond. Ik verwacht een onnavolgbaar sonisch avontuur; drie intense performances vol bizarre geluiden."

Het openingsconcert van Drift Festival vindt op vrijdag 7 juni plaats in Concertgebouw de Vereeniging. Een Drift Weekend Ticket verleent gratis toegang. Losse tickets voor het concert kosten 10 euro per stuk en zijn vanaf heden verkrijgbaar via driftomtedansen.­nl.