Partyflock
 
­ Nederland

Fresku & MocroManiac, Donnie, Ares completeren line-up hiphopfestival Boogiedown

gepubliceerd door , op
In navolging van Amerikaanse headliners Joyner Lucas, Slum Village & Fashawn, maakt een nieuwe lichting namen vandaag de line-up van hiphopfestival Boogiedown compleet. Op zaterdag 1 september zijn ook Fresku & MocroManiac, Donnie, Ares, Miggs de Bruijn, Elijah Waters, Massi & Wakeem live te zien op Strijp-S in Eindhoven.

Boogiedown is voor Fresku wat het Philips-stadion voor PSV is: een thuiswedstrijd. Fresku staat voor de vijfde keer op Boogiedown. En dat is met een reden: zijn shows zitten ramvol energie en humor, en hij is één van de meest geprezen rappers van de afgelopen jaren. Fresku balanceert vakkundig tussen humor, ernst, storytelling, zelfspot en zelfreflectie. Op Boogiedown sluit hij samen met MocroManiac (die eerder samenwerkte met Yellow Claw, Ronnie Flex, Sevn Alias, en deel uitmaakte van Hydroboyz) hun Juice-tour af. Met het figuurlijke zweet nog op hun voorhoofd van een optreden op Sziget twee weken eerder, belooft het een energiek feest te worden. "Juice, oehhh, we pletten met Timberland boots…"

Rapper Donnie een protegé van De Jeugd van Tegenwoordig noemen, is grote taal. Maar die titel misstaat hem niet: via Vieze Fur kwam hij bij Bas Bron's label Magnetron Music, die zijn muziek voorzag van een dik electrofunk-sausje, zoals op "De Tuinslang" en "Batras". En zijn vindingrijke woordspelingen op live bangers als "Pleinvrees" & "Jaap Eden" passen in hetzelfde straatje als DJVT. Om het in zijn eigen jargon te beschrijven: een optreden van Donnie is zo hard als 180 op de linkerbaan, zo lekker als 'n bamischijf uit de FEBO-muur, en zo gestroomlijnd als een snelle planga.

Als je nog vóór het verschijnen van je debuutalbum uitgeroepen wordt tot 'Belofte van het Jaar' door o.a. OOR & 3voor12, dan doe je iets goed. Dat is het geval voor rapper Ares. In 2014 bracht hij zijn debuutalbum Road Trip uit op Top Notch, gevolgd door een korte film, een tweetal EP's en een aantal onaangekondigde releases op SoundCloud. Vorig jaar bracht hij zijn album Prins uit. Zonder officiële gastbijdragen, wat enigszins typerend is voor zijn werk: Ares doet het op zijn manier en schuwt geen zelfreflectie. Prinselijke raps op verrassende beats die schommelen tussen loom en hard.

Sinds de release van zijn Monster EP in 2014 (met gastbijdragen van Fresku en Zwart Licht's Akwasi) heeft Miggs de Bruijn zich doorontwikkeld als podium monster. Hij trad op in het voorprogramma van o.a. Method Man & Redman, Hopsin & Typhoon, en op festivals als Appelsap, WOO HAH!, Definitie van Hiphop & Smeerboel. Met zijn nieuwste EP's The Only One (dat meer dan een miljoen streams bereikte) en Ik Voel Me Net Als Kanye, heeft hij weer genoeg munitie voor een reeks hyped optredens.

En er is nog meer: Massi en zijn vijfkoppige live band maken een mix van hiphop, hardrock, funk & soul. Het zou ons niet verrassen als Elijah Waters (Green Cabin) en Wakeem je enorm gaan verrassen met hun originele, eigenzinnige hiphop. Het DJ-collectief weLOVEweFUNK en de DJ's Caz, 2Hype, Supadave, Reci-P, Lolo, NewTune, Ben Jur & Viezerik zijn toegevoegd als muzikale sfeermakers. Het festival wordt gehost door Skinny & Master Surreal. Eerder kondigde de festivalorganisatie met Amerikaanse headliners Joyner Lucas (I'm not racist), Slum Village & Fashawn plus nationale hiphop acts Anbu, Pietju Bell, Day Fly en Gil & Megas al de eerste namen aan. Naast het muzikale programma vinden er op Boogiedown ook breakdance battles plaats, zijn er graffiti kunstwerken te bewonderen en is er een festivalmarkt met diverse foodtrucks, muziek-, LP- en kledingkraampjes. Daarmee is het festivalprogramma nu compleet.

Stichting Boogiedown Festival Nederland: tienjarig jubileum
Boogiedown begon in 2008 als een jaarlijks festival in Breda. Internationale acts als Public Enemy, Naughty by Nature, Camp Lo, Dilated Peoples & Masta Ace betraden het podium, als ook Nederlandse hiphopartiesten als Extince, Fresku, Typhoon, Winne, Zwart Licht, Jiggy Djé & Pete Philly. Boogiedown Breda was één van de voorlopers van hiphopfestivals buiten de Randstad. In 2015 verhuisde Boogiedown van thuisfront Breda naar Eindhoven.

Boogiedown Festival verjongt in de programmering zonder daarbij aan kwaliteit in te boeten. Boogiedown streeft ernaar om het gezelligste hiphopfestival van de lage landen te zijn. Brabantse gemoedelijkheid, voor het eerst samengevat in hiphopmuziek.

Kaarten zijn verkrijgbaar voor €29,50 via boogiedown.nu