Partyflock
 
­ Nederland

Minder dancefestivals in het derde kwartaal

gepubliceerd door , op
Minder dancefestivals in het derde kwartaal
17 oktober 2017
Het aantal georganiseerde festivals zal dit jaar blijven groeien. Daarbij moeten we wel een kanttekening plaatsen: de groei in het aantal georganiseerde dancefestivals stagneerde in het derde kwartaal. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2016 nam het aantal festivals zelfs iets af. Vorig jaar waren dat er 107, nu nog 101. Dit blijkt uit de Dance Festival Monitor 2017, een periodiek onderzoek naar de Nederlandse festivalmarkt. Welke zaken vielen nog meer op in de monitor?

Ticketprijs
Het afgelopen kwartaal waren de reguliere tickets voor festivals weer het duurst; ook vorig jaar waren de tickets in het derde kwartaal het duurst. De prijs van een gemiddeld regulier ticket is wederom gedaald. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, daalde de prijs met negen procent, van zo'n 42 naar 38 euro. De early bird-prijs steeg licht: van 26 naar 27 euro. Weekender-tickets stegen ook in prijs. Verder werd er minder early bird-korting gegeven bij deze tickets.

Net zoals de prijzen van de reguliere ticketprijs dalen, dalen ook de servicekosten nog steeds. Die prijsdaling lijkt inherent te zijn aan de daling van de ticketprijs. Ondanks het gegeven dat ticketprijzen en servicekosten dalen, hebben minder festivals de uitverkocht status behaald. Het aantal daalde uitverkochte events daalde met vijf procent. Daarnaast werden minder festivals geannuleerd.



Verschuiving in segmenten
Opvallend zijn de verschuivingen in de segmenten van festivals. Het aantal meerdaagse festivals nam bijvoorbeeld af. In vergelijking met vorig jaar is het aantal meerdaagse festivals met zeventien procent gedaald. Er werden dus minder meerdaagse festivals gegeven.

Daarnaast is er een andere in het oog springende verschuiving. In het segment festivals tot 5.000 bezoekers is een groei van 23 procent te zien. Dat ging ten koste van het aantal festivals in het segment met meer dan 20.000 bezoekers. Er werden meer feestjes met een capaciteit tot 5.000 bezoekers georganiseerd en minder 'grote' festivals. De segmenten van 5.000 tot 10.000 en 10.000 tot 20.000 bezoekers bleven nagenoeg gelijk.

ADE en Koningsdag
Er zijn ook nog twee andere grote effecten zichtbaar in de monitor. Het effect van Koningsdag en Amsterdam Dance Event op het aantal festivals. Het aantal festivals rondom deze evenementen is namelijk significant toegenomen.

Tijdens Koningsdag waren er 31 procent meer festivals dan vorig jaar, bij ADE is dat zelfs bijna 42 procent. Deze stijgingen hebben een zeer grote bijdrage geleverd aan het totaal aantal feestjes dat wordt gegeven. De ticketprijs tijdens Amsterdam Dance Event is met een procent gedaald. Het aantal feestjes van enige betekenis dat tijdens ADE wordt georganiseerd steeg tot 190.



Verwachting
Voor het derde achtereenvolgende kwartaal daalden de ticketprijzen. Naar verwachting zal de prijs van een regulier ticket nog iets verder dalen in het vierde kwartaal. De prijs van weekender-tickets nam in het derde kwartaal toe, wat ook het geval was in de twee voorgaande kwartalen.

De Dance Festival Monitor wordt wekelijks bijgewerkt en geeft een vooruitzicht voor de rest van het jaar. Het is de verwachting dat het aantal dancefestivals eind 2017 rond de 450 zal gaan uitkomen. Als de groei doorzet, dan is het aantal festivals in een jaar tijd met bijna veertien procent gestegen. Ondanks dat er meer festivals georganiseerd worden, is de verwachting dat de omzet van de festivalmarkt verder zal blijven dalen.
Bron: denisdoeland.com

4 opmerkingen

Wel logisch. EDM is minder populair en urban populairder. Op Dance Valley zag je dat pubers en net volwassenen het leuk vonden en de ouderen Lil' Kleine niks vonden. Het is ook geen festival muziek.
Urban populairder? Serieus, sjappies die jeugd van tegenwoordig.
Uitspraak van rick65 op dinsdag 17 oktober 2017 om 14:19:
en de ouderen Lil' Kleine niks vonden.

Boeiend. Mijn moeder vond hardcore vroeger ook geen goed idee 8) Dat hoort er gewoon bij.
die kleine en je broer zijn ook geen dance,... zet er dan Scooter neer ofzo