Partyflock

Beyond verleent paspoorten aan vluchtelingen

 

Beyond verleent paspoorten aan vluchtelingen

gepubliceerd door , op
Na een uitverkochte eerste editie dit jaar zal Beyond in 2016 voor de tweede keer worden georganiseerd in Velsen Valley, Spaarnwoude. Meer dan 7.000 avonturiers krijgen van 13 tot 15 mei de kans om tijdens een 72 uur durende dag zichzelf en een ander te leren kennen.

Beyond is een community waar het verbinden met andere bezoekers centraal staat. Waar van de bezoekers gevraagd wordt het onbekende voor te stellen en het voorspelbare los te laten. Daarom had de eerste editie geen hoofdpodium, blokkenschema en werd het verzoek gedaan om mobiele telefoons en camera's thuis te laten. Dit jaar is er de mogelijkheid voor bezoekers om te kamperen en heeft het festival wel een blokkenschema. Dit schema zal niet de timetable van DJ's en muzikanten verklappen zoals gebruikelijk, maar bestaat uit bijzondere ervaringen zoals drooglegging en stiltes waar er tijdelijk geen drank zal worden geschonken en er geen muziek wordt gedraaid. Er zijn zowel intense als toegankelijke thema's, zoals feest en de mogelijkheid om met jezelf te trouwen.

Het natuurgebied van Spaarnwoude zal dit jaar worden opgedeeld in verschillende gebieden. Elk gebied staat voor een letter en alle letters bij elkaar zullen één verhaal vormen waar het publiek zelf onderdeel van wordt. De eerste 36 uur staan in het teken van de zoektocht naar jezelf en de laatste 36 uur in het teken van verbinding met een ander te leggen.

Mindfucks
Net zoals de voorgaande editie zal het festival dit jaar weer verschillende 'mindfucks' bevatten; elementen die bezoekers op het verkeerde been zetten, met als doel vastgeroeste ideeën over de realiteit onderuit te halen en bezoekers te laten nadenken. Hiermee wil de organisatie bezoekers de kans geven om uit hun comfortzone te stappen. Vorig jaar, tot vreugde van de organisatie, is een groot deel van de bezoekers hier volledig ingetrapt. Zo was er een VIP-area die voor niemand toegankelijk was, wat het nodige onbegrip en weerstand van sommige bezoekers opriep. Voor deze groep bezoekers is een officiële tegen-beweging gestart: 'Het Zwarte Schaap'. Een beweging tegen Beyond die een eigen plek op het terrein krijgt, waar onder andere anti-Beyond merchandise verkocht zal worden. Hiermee is Beyond het eerste festival ter wereld dat ruimte biedt aan critici op haar eigen festival, en ze zelfs omarmt.

Paspoorten
Elke bezoeker van Beyond krijgt een door kunstenaar Dadara ontworpen paspoort waarmee ze inwoner van Beyond worden en ieder jaar hun visum kunnen verlengen.

'Beyond is een niemandsland waar iedereen kan vluchten van de bestaande realiteit.' Deze editie zal ook in het teken staan van vluchtelingen. Er wordt teveel naar de negatieve aspecten gekeken die bij de opvang van vluchtelingen komen kijken, terwijl vluchtelingen juist zoveel cultuur en talent brengen die nu onbenut blijven. Daarom willen wij vluchtelingen deze editie een onderdeel van het geheel laten zijn. Ons doel is dat mensen niet over elkaar maar met elkaar praten. Zo denken we om de mogelijkheid te creëren om te speeddaten met vluchtelingen', aldus de bedenkers Dadara en Eileen Azad die beiden op jonge leeftijd vanuit hun geboorteland naar Nederland zijn gevlucht.

Inmiddels kunnen de paspoorthouders van vorige editie hun tickets bestellen. De openbare verkoop zal 2 december om 17:00 van start gaan op www.beyond.nl.

5 opmerkingen

speeddaten met vluchtenlingen, serieus? WTF
/sterfallemaalmetjeidioteideeën.­ Stelletje extremisten.­
Top initiatief! Gooi de boel maar lekker in de war, en wat betreft t speeddaten: Of je t nou doet op een festival of op je werk, we gaan er toch niet aan ontkomen.­ T lijkt mij wel grappig, ze brengen idd ook veel cultuur mee, kijk maar naar Dadara.­ Voor mij al jaren een grote held, en grote inspirator voor id&­t...­ google maar s op: Dadara en Mysteryland..­
Klinkt als een hipster bijeenkomst.­