Partyflock
 
­ Nederland

Exportwaarde van dancesector fors gestegen in laatste jaren

gepubliceerd door , op
Exportwaarde van dancesector fors gestegen in laatste jaren
13 januari 2015
Met 170 dance-events per jaar, 2,7 miljoen bezoekers en Nederlandse dj's die wereldwijd domineren, is de dance-industrie steeds belangrijker voor de economie. Een op de veertien banen in de creatieve industrie is te danken aan dance en de exportwaarde van dance stijgt de laatste jaren met zo'n 50 procent per jaar, blijkt uit onderzoek van ING. In 2013 was de export van dance goed voor 120 miljoen euro, dus als het groeitempo dit jaar ook zo doorzet, exporteert Nederland in 2015 voor bijna 200 miljoen euro aan dance. Dat is net zo veel als Nederland verdient aan kleding.

"De dance-industrie wint de laatste jaren aan economisch belang en de aantrekkingskracht is nog niet over haar top heen'', concludeert het economische bureau van de bank. Wereldwijd wordt er naar schatting 6 miljard euro verdiend met dansmuziek. Vooral festivals en clubs zijn ware geldmachines. Dat is ook niet zo gek, een bezoeker van een festival is al snel 140 euro kwijt, becijferde de bank. De Dj's profiteren daar zelf ook van, de top-10 harkt samen zo'n 208 miljoen per jaar binnen.

Overigens gaat het niet overal in de dance-industrie van een leien dakje. Dancebedrijf SFX Entertainment, dat onlangs dance-organisator ID & T kocht van Duncan Stutterheim, wordt door zijn eigenaar weer van de beurs gehaald. "De beursgang is geen succes", zei Robert F.X. Sillerman tegen het Financieele Dagblad. Met een bod van 490 miljoen dollar wil hij de aandelen, die nog in handen van beleggers zijn, opkopen.

Bron: RTL Nieuws