Partyflock
 
­ Nederland

Nachtburgemeester Amsterdam roept op tot twee minuten lawaai voor de vrijheid

gepubliceerd door , op
Dit jaar staat de nachtburgemeester van Amsterdam, Mirik Milan, op 5 mei - figuurlijk - stil bij de vrijheid. Samen met alle aanwezigen van het Bevrijdingsfestival 'Het Amsterdams Verbond' start hij een nieuwe traditie: om 20.00 uur geeft Milan op het hoofdpodium van het festival het startsein voor twee minuten lawaai voor de vrijheid. De muziek wordt stilgelegd en vervolgens mag het publiek twee minuten zo hard mogelijk juichen, springen, klappen, ratelen en stampen, om op een uitbundige manier Bevrijdingsdag te vieren. De twee minuten 'lawaai voor de vrijheid' actie maakt onderdeel uit van de activiteiten rondom 4 en 5 mei.

De nachtburgemeester roept alle Amsterdammers op om zich op 5 mei om 20:00 twee minuten te laten horen. Volgens Milan is het goed om stil te staan bij de vrijheden die we in een stad als Amsterdam vaak als vanzelfsprekend ervaren. Milan benadrukt het belang van vrijheid in de nacht: "De nacht is van iedereen. In de nacht ben je vrij. Vrij om jezelf te zijn, om te doen en te zeggen wat je wilt, vrij om te ondernemen en je talenten te ontwikkelen, dit moeten we koesteren. De nacht zorgt voor deze vrijheid en dat mag gevierd worden."

Vrijheid in de nacht
De vrijheid van de nacht zorgt voor interessante kruisbestuivingen en inspiratie. De nacht is een kraamkamer voor de creatieve industrie. De vele feesten en festivals die georganiseerd worden in de stad ziet de nachtburgemeester als mini-opleidingsinstituten. Plekken waar jonge programmamakers, fotografen, cameramensen, tekstschrijvers, creatieven en marketingtalenten tot bloei komen."Waar veel feesten en festivals zijn, zijn dus ook veel mensen hun eigen creatieve talenten aan het ontwikkelen."

Bevrijdingsfestival Het Amsterdams Verbond
Milan ziet het bevrijdingsfestival Het Amsterdams Verbond als een apotheose van wat vrijheid in de nacht tot stand kan brengen. "Tijdens dit festival delen Amsterdamse clubs als Chicago Social Club en Dolly samen een podium. Het hoofdpodium wordt bevolkt door artiesten uit het Amsterdamse nachtleven zoals Tom Trago, Cinnaman, De De Sluwe Vos, Boris Werner, Beesmunt Soundsystem en Cleavage. Al deze Amsterdamse helden begonnen hun carrière niet in de schoolbanken maar in de serious playground van de nacht."