Partyflock

De volle lading Mayday

 

De volle lading Mayday

gepubliceerd door , op
Mayday (flyer)
FeestMayday · Full Senses
OrganisatieMayday Site
 ⊂ I-Motion Site
LocatieWestfalenhallen Site
Datumwoensdag 30 april 2014
StadDortmund
'Full Sensen' – het motto van Mayday van dit jaar legt de nadruk op het unieke karakter van live events. Beleef het met alle zintuigen: een oproep aan de 25.000 verwachte bezoekers, die op 30 april in de Westfalenhallen in Dortmund vijftien uur lang zullen feesten. Voor de juiste sound daarbij zorgen meer dan 50 dj's en live acts met alle stijlen van elektronische muziek. Ook van de partij zijn de Nederlandse hitproducent Fedde le Grand ('Put your hands up for Detroit'), superstar Paul van Dyk, technomeester Sven Väth en de Spaanse rijzende ster Danny Avila.

Met vrienden chatten, videos bekijken, muziek downloaden – het digitale tijdperk biedt schijnbaar onbegrensde mogelijkheden. 'Dat is echter slechts een wereld van gereduceerde zintuigen. Feesten tussen duizenden mensen, de bas in het hele lichaam voelen en de messcherpe lasterstralen zien – dat is een belevenis voor alle zintuigen, dat is 'Full Senses'. Om de volle lading Mayday te krijgen, moet je live aanwezig zijn,' verklaart Oliver Vordemvenne van het organiserende bureau I-Motion. Ook al is de smartphone ondertussen een onmisbaar attribuut geworden, toch roept Vordemvenne iedereen op: 'Vergeet niet te feesten! Natuurlijk kan er worden gefotografeerd, gemaild en gefilmd. Maar men beleeft de bijzondere momenten veel bewuster, wanneer men het mobieltje in zijn zak laat zitten. De beste harde schijf is die in het hoofd. En de herinnering is veel mooier dan gelijk welke foto.' Vanzelfsprekend is het voor de geboekte artiesten ook veel leuker om naar vrolijke gezichten te kijken en niet naar duizenden camera's van mobieltjes.

Meer dan 50 internationaal bekende dj's en live acts komen naar Dortmund, om alle stijlen van elektronische muziek te spelen. De Madrileen Danny Avila is weliswaar nog geen twintig, maar behoort reeds tot de allergrootsten van de elektronische muziekwereld. Oliver Schories, afkomstig uit Hamburg, is één van de succesvolle starters van 2013. De Fransman Faul, die onlangs nog een nummer 1 hit had met 'Changes', is een echt hitkanon. Maar niet alleen de jongste DJ-generatie zal vertegenwoordigd zijn, ook wereldsterren zoals Paul van Dyk, Sven Väth en Chris Liebing zijn aanwezig en behoren ondertussen al meer dan 20 jaar tot de populairste acts van de scene. Een andere top-act is de Nederlander Fedde le Grand. Hij werd beroemd door zijn track 'Put your hands up for Detroit' en is sindsdien niet meer weg te denken van de grootste festivals ter wereld.

In de Westfalenhallen wordt op vijf floors met een oppervlakte van in totaal 20.000 vierkante meter gefeest. In het 'Mixery-Casino' komen de liefhebbers van clubhouse en minimal aan hun trekken met Moonbootica of Dominik Eulberg. Voor degenen die houden van een hardere stijl, is er de 'Factory' met hardcore- en hardstyle-acts zoals Outblast en Code Black. Len Faki en Torsten Kanzler verzamelen de technofans rond zich in het 'Empire'. In de 'Arena' vindt men verschillende stijlen van de actuele EDM-sound van Sander van Doorn en Cosmic Gate tot techno van Felix Kröcher. Nostalgisch wordt het in de 'Twenty Dome', als Charly Lownoise & Mental Theo of Dune hun classic sets spelen. Om ervoor te zorgen dat de 'volle lading Mayday' geen loze belofte blijft, werken talrijke techniekbedrijven wekenlang aan de passende floorconcepten. Een voor Duitsland buitengewoon highlight is te zien in de 'Arena': Een indrukwekkende kinetische constructie, die boven de hoofden van de bezoekers lijkt te 'zweven'. Continu bewegende, driedimensionale truss-elementen zorgen ervoor dat de ruimte er steeds anders uit ziet. Daarbij komen de nieuwste licht-, laser-, LED-, en videotechnieken, de beste geluidsinstallaties, reusachtige podiumconstructies en creatieve decoratie-elementen. Dat alles moet exact op elkaar afgestemd zijn, om er een perfecte live-belevenis van te maken.

2 opmerkingen

'Vergeet niet te feesten! Natuurlijk kan er worden gefotografeerd, gemaild en gefilmd.­ Maar men beleeft de bijzondere momenten veel bewuster, wanneer men het mobieltje in zijn zak laat zitten.­'

Toch zal deze boodschap voor velen aan dovemansoren gericht zijn.

Persoonlijk heb ik ook altijd graag gefotografeerd en gefilmd, maar sinds de grotere organisaties consequent hoogwaardig en gratis beschikbare fotoreportages en aftermovies zijn gaan verspreiden voel ik de behoefte niet meer.

De professionele registraties zijn van hoge kwaliteit en zijn natuurlijk niet meer te vergelijken met het gepruts van (telefoon)camera’s. Sterker nog, die brakke kraakopnamen vervuilen YouTube en doen de dancefeesten meer kwaad dan goed. Wellicht is dat überhaupt de reden geweest dat ID&T & co begonnen zijn met het zelf in de hand nemen van de beelden.
laatste aanpassing
Die massale events zijn ook meer voor de show.­ N1 is dat ineens sinds vorig jaar ook dus deze organisatie heeft zelf iets gedaan waardoor het ineens een ander type publiek trekt.­

Ik ben er wel klaar mee, ik kom nog zelden tot nooit op de echt grote feesten.­ Sfeer is te vaak afwezig.­