Partyflock
 
­ Nederland

XO Belgium kleurt groen door milieubewuste keuzes

gepubliceerd door , op
XO Belgium
13 december 2012
FeestXO Belgium · Beach Party
Datumvrijdag 17 mei 2013
LocatieKelchterhoef
Het Belgische dancefestival XO Belgium wil in samenwerking met vzw GreenLake haar ecologische voetafdruk reduceren. Hiervoor worden zowel voor, tijdens als na het festival verschillende maatregelen getroffen. Dat maakt de organisatie vandaag bekend. Het internationale dancefestival vindt plaats op 17,18 en 19 mei op het recreatiestrand van Kelchterhoef in Houthalen-Helchteren.

XO Belgium wordt het eerste festival in een reeks evenementen die Extrema Network jaarlijks organiseert en zal dus ook voor de organisatie een stap in de goede richting worden wat betreft duurzame en groene evenementen.

GreenLake en afval
In samenspraak met ANB (Agentschap Natuur en Bos, de eigenaar van recreatiedomein Kelchterhoef) en de gemeente Houthalen-Helchteren, engageert vzw GreenLake zich samen met verschillende verenigingen voor het reinigen van natuurgebieden over heel de gemeente. XO Belgium sponsort in dit geheel 650 gepresteerde uren verspreid over de rest van het jaar. Op zes april vindt de eerste gecoördineerde reiniging plaats in vijf verschillende domeinen.

XO Belgium en afval
Tijdens het festival wordt er gewerkt met zogenoemde 'Trash Teams' die op een leuke manier voor een schoon terrein zorgen. Bovendien worden de verschillende soorten plastic die via leveranciers op het terrein komen, beperkt en wordt er zowel Backstage als op het publieksterrein opnieuw aan afvalscheiding gedaan. Doel is om binnen nu en vijf jaar nagenoeg al het afval op het festival recycleerbaar te maken.

Geluidstechnische maatregelen
Om de geluidsoverlast naar de omgeving te minimaliseren, werd advies aangevraagd bij een bureau van akoestische ingenieurs (Unlimited Productions). Door het gebruik van een gericht en gestuurd geluidssysteem wordt de overlast in de omgeving geminimaliseerd.

Duurzaamheid en mobiliteit
Het festival probeert haar energieverbruik te beperken en draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. Het gebruik van openbaar vervoer wordt gestimuleerd via extra pendeldiensten tussen Hasselt Station en het festival. Gezien de beperkte dienstregeling van Hasselt Station, biedt het festival overnachtingsmogelijkheden aan zodat bezoekers de dag erna opnieuw via het openbaar vervoer huiswaarts kunnen. Bovendien werkt XO Belgium samen met buitenlandse event travel-initiatieven die gezamenlijke busreizen inleggen.

Meer informatie over het festival vindt u terug op www.xobelgium.be .