Partyflock
 
­ Nederland

Rijnpiraten schuimen Arnhemse wateren af

anoniem gepubliceerd op
Rijnpiraten schuimen Arnhemse wateren af
25 mei 2009
FeestFree Your Mind Festival · Love is in the air!
Datumzaterdag 6 juni 2009
LocatieStadsblokken
Door onze correspondent

ARNHEM. Sinds ze met pensioen zijn varen Fiep en IJmert de Vries ieder voorjaar de Rijn stoomopwaarts met hun bootje om de zomermaanden door te brengen in warmere wateren. Vorige week werd hun reis echter ruw onderbroken, toen ergens bij Arnhem hun schip geënterd werd door een groep meedogenloze piraten. "Vanuit mijn ooghoek zag ik een onschuldig ogend roeibootje," aldus IJmert. "Aan boord zaten vier jongens gekleed als zeventiende eeuwse piraten. Ze schreeuwden om hulp, dus liet Fiep hen aan boord."

Dat had ze beter niet kunnen doen. Voor IJmert het wist, werd hij met plastic zwaarden naar het benedendek gejaagd. Een andere piraat was gewapend met een ghettoblaster. Met pompende housemuziek wist hij Fiep op afstand te houden, terwijl de anderen haar man onderdeks hielden. "Ik snap er nog steeds niks van," vertelt IJmert, zichtbaar aangeslagen. "Door de harde muziek kon ik ze amper verstaan, maar ze hadden het steeds over een of andere schat." Zodra bleek dat IJmert hier niets van af wist, stormde het viertal even snel van boord als zij gekomen waren. Voor Fiep en IJmert zit de schrik er nu goed in. "Ik durf al weken niet meer te varen," vertelt Fiep. "En soms schrik ik 's nachts nog wakker van die keiharde beat in mijn hoofd."

IJmert en Fiep waren niet de enige slachtoffers van deze Rijnpiraten. Inmiddels zijn tientallen soortgelijke aangiften van piraterij in de omgeving Arnhem gedaan. En telkens met hetzelfde signalement van vier zeventiende eeuwse piraten in een roeiboot. De Arnhemse politie tast nog in het duister wat betreft de identiteit en schuilplaats van het groepje schurken. Een speciaal hulpnummer is ingeschakeld om tips over de piraten te verzamelen. Hoofdcommisaris Weerda van de regio Gelderland- Midden waarschuwt reizigers de komende weken op hun hoede te zijn voor het schoelje.

Schat van De l'Isle

Professor Hendrik Huisbeeke, als piratoloog verbonden aan de UvA, heeft zo zijn eigen verklaring voor de Arnhemse piraterij. Hij meent dat het mysterieuze viertal vrijbuiters op zoek is naar de schat van de roemruchte zeventiende eeuwse piratenkapitein Francis de l'Isle. Nadat deze met Piet Heyn de Zilvervloot had overwonnen in 1628 sloeg hij aan het muiten. Zijn schip werd gekanonneerd voor de kust van Holland, maar van het wrak is nooit een spaan gevonden. Huisbeeke: "Volgens een oude kaart, waarvan we helaas alleen nog maar een stukje over hebben, ligt de schat met zilveren munten stroomopwaarts begraven in Arnhem. Precies op de oever waar tegenwoordig de John Frost brug staat."

Laat dit nu net de plaats zijn waar op zaterdag 6 juni de MONO stage van Free Your Mind Festival staat, met een indrukwekkende line-up van techno-artiesten uit binnen- en buitenland. Naast opkomende Italiaan Ilario Alicante en gevestigde internationale namen als Matthias Tanzmann, Martin Buttrich en Nick Curly zijn ook de vaderlandse helden rijkelijk vertegenwoordigd: van David Labeij tot Makam en van Lauhaus versus Boris Werner tot dj-duo Mesjokke. Het is nog maar de vraag of MONO dit jaar last zal ondervinden van de Rijnpiraten. Vooralsnog heeft organisator Cliff de l'Isle geen extra veiligheidsmaatregelen getroffen. "Ik ben niet zo bang voor piraten," zegt hij nonchalant.

Boze tongen beweren dat De l'Isle een nazaat is van de zeventiende eeuwse kapitein en dat hij Free Your Mind Festival ieder jaar organiseert om onopgemerkt in de grond te zoeken naar de schat van zijn voorvaderen. "Onzin," beweert De l'Isle stellig. "Ik weet niet eens wie die gast was." De l'Isle is niet geamuseerd over het onderwerp van dit artikel. "Ik snap niet waarom jullie je bezig houden met zulke volksverhaaltjes." Liever zou hij zien dat er aandacht wordt geschonken aan het thema van Free Your Mind Festival 2009, dat 'Love Is In The Air' luidt. Nu maar hopen dat de Rijnpiraten ook zo vredelievend zijn...

Er circuleert een filmpje op internet met de vermoedelijke identiteit van het viertal. Degene die wordt gesignaleerd met het YouTube-filmpje als gadget op zijn of haar hyves/Myspace/Facebook pagina maakt kans op een MONO-pretpakket (2x2 vrijkaarten voor Free Your Mind Festival en op 2x2 kaarten voor de afterparty Pirates Of The Maas in de Rotterdamse Catwalk)!

MONO - Pirates Of The Rhine

19 opmerkingen

:respect: Geweldig filmpje :D:D:D:D

AAAAARRRRGGGGGGHHHHHHH !!!!
laatste aanpassing
Tegek!! Zin in fym
dat schuimen daar bevalt mij ook altijd erg goed :d
 
:)

Goede locatie zo onder die brug, was heerlijk een paar jaar terug met Dominik Eulberg
Werkzaam bij Flexcitement
Artiest {SHOWLIST artist 65881, 42701, 33818, 23740, 48315, 31524}
:respect:
Toch mn houten poot weer uit de kast halen! Gaat gezellig worden!:)
Artiest {SHOWLIST artist 41497, 51180}
Geniaal!
Werkzaam bij We Are E
duidelijk dat ik als piraat ga! :D
laatste aanpassing
 
Haha dat filmpje is geweldig .. heel leuk gedaan.
Artiest Q-N
en die papegaai... jottem
Respect!!

Mn haak staat als netjes in de zilverpoets B)