Partyflock
 
Forumonderwerp · 738008
­ Nederland
Even een vraagje hoor:

Ik werk sinds gisteren met nieuwsgroepen en ik had dus voor vannacht 2 downloads aanstaan. Ging allemaal goed, dus ben lekker rustig mijn bed in gedoken.

Word ik vanochtend wakker, kijk ik op mijn computer, zijn de downloads gepauseerd, omdat de vrije ruimte op mijn harde schijf onder het quotum is gekomen die ik heb ingesteld. Heb ik even snel nagekeken door in Verkenner de Eigenschappen van Station C: te bekijken en die gaf idd aan dat ik nog maar 247 mb over had. Even schijfopruiming gedaan en dat werd dus bijna 500 mb.

Maar het stomme is dat als ik in Verkenner alle mappen zie en de grootte daarvan optel ik aan iets meer als 12 GB kom, terwijl ik een harde schijf heb van 160 GB.

Wat is er nu mis dan, want zoveel staat er niet op mijn harde schijf, dus er moet ergens iets fout zitten. :/
 
Dat optellen doet hij niet altijd netjes...
Daarnaast kun je nog tijdelijke setup bestanden ergens hebben staan.

Maar zegt de C ook zeker dat hij 160 GB is? Misschien dat je de partitie niet zo groot hebt gemaakt.
 
ook alle verborgen bestanden meegenomen in je optelsom ??

of de gereserverde ruimte van misschien andere downloadprogramma's ??



Harde schijf is dus officieel 160 GB, vraag ik me nog wel af waar de resterende 33 GB heen is.

En door middel van mijn muisaanwijzer op de mappen op Station C: te houden, kon ik zien hoe groot die mappen ongeveer zijn en dat opgeteld kwam ik dus uit op 12,3 GB, ipv die 127 GB die op het plaatje worden weergegeven. :/
Je hebt hem waarschijnlijk niet goed gepartioneerd.... met fdisk... Daarom ziet hij die 160gb niet... denk ik
ook alle verborgen bestanden meegenomen in je optelsom ??

of de gereserverde ruimte van misschien andere downloadprogramma's ??



Verborgen bestanden zijn ook meegeteld, omdat ik de verborgen mappen altijd laat weergeven. Ik gebruik verder maar 1 downloadprogramma, dus wat betreft dat gereserveerde ruimte voor andere programma's moet het goed zitten, lijkt me.
dit is echt vaag op dat plaatje... 127 gb??? of je c schijf? iets niet goed
 
gaat het misschien om een kant n klare "merk" computer ??

die hebben meestal een verborgen recovery partitie van een paar GB

en een 160 gb harde schijf in blijft in praktijk zowiezo maar 155 bruikbare gb's over
156,25 GB. is de werkelijke schijf ruimte
Nee, pc is zelf in elkaar geknutseld, met wat hulp. Alle onderdelen zijn dus los gekocht en daarna in elkaar gezet.

Betreft een Maxtor 160 GB Harde schijf.

Heb de pc ook pas een week of 2/3 in gebruik, dus verder nog weinig mee gedaan.
Officieel gezien zou het ook geen virus kunnen zijn, aangezien ik Norton 2003 volledig geupdate op de achtergrond draai.
Harde schijf is dus officieel 160 GB, vraag ik me nog wel af waar de resterende 33 GB heen is.


komt omdat ze allebei op een andere manier ernaar kijken de ene doe het binair en da ander hexadecimaal oid.

en dat is simpel gezegd de ene ziet 1 GB als 1000MB en de ander als 1024 MB (zie je plaatje 495 MB (519MB) )

en met een grote schijf zie je daar dan een groot verschil in op je pc. maar je blijft gewoon 160 GB hebben.



maar aan je plaatje staat dat je 127 GB gebruik hebt. is de schijf wel geformateerd ?? en kan je moederbord wel 160GB aan?
 
misschien even met Partition Magic of in windows zelf bij Computerbeheer kijken, of er niet per ongeluk iets niet goed is gegaan bij het partitioneren van de harde schijf


Ook kun je de slaapstand uitschakelen, scheelt ook weer een gb ofso

*edit
maar me pauze is nu voorbij
dus succes :)
laatste aanpassing
Bij Computerbeheer geeft ie aan dat de schijf 152,66 GB is, maar dat 24,67 GB niet is toegewezen of zo. :/

Maar goed, hoe kan het dan dat er zoveel ruimte in beslag is genomen, terwijl er bijna niets op staat? :S
geen idee.
maar je ruimte die je dus "miste" is dus niet gepartioneerd.

en mss een format ff op je c:.
mss helpt het.

had je hem wel geformateerd voor het installeren.
Volgens mij is dat gebeurt met het installeren van Win XP. Aan het begin geeft ie dan toch aan wat voor soort bestandssysteem je harde schijf is en of ie geformatteerd moet worden voor de installatie?

Vind het trouwens wel vaag, dat je een nieuwe/lege harde schijf eerst moet formatteren. :S
Norton prullenbakprotectie misschien?

Vind het trouwens wel vaag, dat je een nieuwe/lege harde schijf eerst moet formatteren.

Niet meer als normaal
laatste aanpassing
Die stond op 10 % van mijn harde schijf, heb er nu 1 % van gemaakt, dat lijkt me ruim voldoende.
Bedoel dat je daar ook de beschermde bestanden moet verwijderen.

Als je dingen verwijderd dan houd Norton deze nog vast als je de protectie-optie aan hebt staan
OK, dit is echt te vaag gewoon. Heb nu net die gereserveerde ruimte voor Norton Recycle Bin terug gezet van 10% naar 1% en dit is het resultaat. :S







Ik weet niet hoe het kan, maar opeens is het opgelost of zo. :S
magic is all over the world. ;) :P:P
Ja, blijkbaar. Maar hoe het nou goedgekomen is, is een raadsel. :S
 
heb je nog andere station dan allen C schijf??
daar zal dan waarschijnlijk ook deel heen zijn
Nee, alleen de C schijf. Maar ik kon dus in Computerbeheer zien dat 24,67 GB niet is toegewezen of zo. :/
 
Ik zou toch maar effe in de gaten houden of alles nog goed blijft als ik jou was... Zonde als je je documenten etc. kwijt raakt omdat je hardeschijf niet meer lekker is.. :)
sp1 wel geinstalleerd
SP1 en SP2 geïnstalleerd, Danie.
Mijn HDD wordt als 2/8/32/128GB herkend, terwijl die groter is?

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Oudere moederborden hebben vaak een BIOS limiet waardoor grotere harde schijven niet correct geaddresseerd kunnen worden. Typische waarden voor deze limieten zijn 540MB, 2,1GB, 8,4GB, 32GB en 128GB. Er zijn verschillende oplossingen om de schijf toch volledig te benutten. Als eerste een BIOS flash; kijk op de site van de fabrikant of er nog een nieuwe bios te vinden is die grotere harde schijven ondersteunt. Als deze update niet beschikbaar is, dan is er nog een softwarematige oplossing. De meeste fabrikanten hebben een tooltje om de BIOS limiet te omzeilen. De harddisk moet in sommige gevallen handmatig in de BIOS geconfigureerd worden op een waarde die de BIOS nog wel kent. Nadat het tooltje geïnstalleerd en geconfigureerd is, kun je de complete capaciteit van je harddisk benutten. Op Maxtor's website staat een heldere uitleg van deze BIOS limieten.

Tooltjes: Hieronder staan links naar diverse tooltjes van verschillende fabrikanten:
Fujitsu: Ontrack
IBM/Hitachi: Diskmanager
Maxtor/Quantum: MaxBlast
Seagate: Seatools
Western Digital: Data Lifeguard

Diskmanager en MaxBlast kunnen over het algemeen op praktisch elk schijf gebruikt worden, ongeacht de merk/type. Verder nog even de opmerking dat sommige harde schijven een jumper hebben waarmee je hardwarematig een capaciteit limiet op de harddisk kunt instellen, zodat de oudere BIOS'en met deze harddisk overweg kunnen. Deze jumper zorgt er dus ook voor dat de schijfruimte gelimiteerd wordt! Check de handleiding, al dan niet online, voor een beschrijving van de jumperinstellingen.

Windows-gerelateerde kwesties:
1) Met FAT16 kun je partities van maximaal 2GB aanmaken.
2) Windows 95 ondersteunt geen schijven groter dan 32GB. Hier is niks anders tegen te doen dan een OS upgrade naar minimaal Windows 98. Zie ook Q246818.
3) De FDISK van Windows 98 en ouder kan geen schijven groter dan 64GB correct weergeven. Je kunt in de meeste gevallen nog wel partitioneren als je de partitiegrootte in procenten opgeeft in plaats van in megabytes. Microsoft heeft hier een fix voor. De FDISK van Windows Me heeft hier geen last van.
4) Wanneer je een schijf in Windows 2K/XP met FAT32 wil partitioneren en formatteren, dan kun je niet verder dan 32GB gaan. Dit is een 'feature' van 2K/XP en dit is om te zeilen door simpelweg PartitionMagic of FDISK te gebruiken. Maar gewoon NTFS gebruiken is een betere oplossing
5) Als je Windows 2000 draait en een schijf van groter dan 128GB wil gebruiken, dan zul je minimaal SP3 moeten installeren. In sommige gevallen werkt dat zelfs niet, dan zul je een klein reghackje moeten doen om 48bits LBA addressering werkend te krijgen. Voor Windows XP heb je minimaal SP1 nodig en doe eventueel de volgende reghack. Dit kun je toepassen zonder dat de data op de schijf verloren gaat. In de beide gevallen bestaat overigens nog steeds de eis dat je BIOS tevens de 48bits LBA addressering ondersteunt.
6) Er zijn gevallen bekend dat grote (>128GB) Maxtor schijven correct in de BIOS worden herkend, maar in Windows slechts als 128GB worden gezien, ook al heb je minimaal Win2K SP3 en WinXP SP1 geïnstalleerd. De exacte oorzaak is vooralsnog onbekend, maar dit probleem is gelukkig wel te oplossen met Maxtor Big Drive Enabler.

ATA100 controllers: de meeste ATA100 controllers kun je middels een simpel BIOS update klaar maken voor schijven groter dan 128GB. Tot zover kun je dat doen met bijvoorbeeld de ATA100 controller van de VIA 686B southbridge en met de Promise ATA100 controllers (Ultra100, FastTrak100, etc). Voor de onboard controller zul je op de website van de moederbordfabrikant moeten kijken of deze ondersteuning in de laatste BIOS zit. Voor een losse controller kun je op de website van de controllerfabrikant terecht. Na zo'n BIOS update, waarbij 28bits LBA addressering wordt omgezet in 48bits LBA addressering, kun je schijven tot 128PB gebruiken (128 miljoen GB!).

Extra I/O controller: mocht het nog steeds niet lukken om de volledige capaciteit van de harddisk te benutten, dan is een extra harddisk controller de laatste oplossing. Zulke controllers hebben een eigen BIOS dat volledig onafhankelijk van de BIOS van het moederbord opereert. Zie ook Links naar I/O controller fabrikanten.

Linux: als je Linux gebruikt, dan zijn er andere manieren om de BIOS limiet om te zeilen. Linux kan namelijk alle hardware direct benaderen zonder dat de BIOS aan te pas komt. Zie hiervoor onder andere de Linux Large Disk HOWTO.

Partities: als je de schijf reeds hebt gepartitioneerd en geformatteerd voordat je de limitatie van de schijfgrootte hebt weggenomen, dan moet je er vooral niet van uitgaan dat de partitie automatisch groter wordt Je moet simpelweg de bestaande partitie vergroten of een nieuwe partitie aanmaken in de vrijgekomen ruimte. Zie verder ook Hoe/waarmee kan ik mijn schijf/schijven het beste indelen? waarmee je dat kunt doen.
Terug naar boven
Mijn schijfruimte klopt voor geen meter, hoe komt dat?

Ten eerste voor de duidelijkheid: dat ligt niet aan de harddisk in de hardwarematige zin, maar aan de software en de onwetendheid van de gebruiker Hieronder volgt een lijstje met alle mogelijke oorzaken.
1000 vs 1024
De harddisk fabrikanten rekenen voor het gemak met hele duizendtallen, terwijl we toch met machten van 2 moeten rekenen. Elk duizendtal (Kilo, Mega, Giga, Tera, etc) in de wereld van bits en bytes is in feite een vermenigvuldiging van 210 (1024). Als we dit nu gaan omrekenen, dan zien we bijvoorbeeld het volgende bij "60GB":
60.000.000.000 bytes = 58.593.750 KB = 57.220 MB = 55,9 GB
Verborgen bestanden
Bij het selecteren van bestanden: neem je ook Hidden en Systeem bestanden mee? Bijvoorbeeld de swapfile, hibernatefile en de NTFS bestandsindex nemen ook wat ruimte in. Zie de mapopties in verkenner.
Slackspace
Hou rekening met slackspace; dit is "verspilde" ruimte doordat clusters niet altijd volledig gevuld kunnen worden. Een cluster mag een deel bevatten van maximaal één bestand. Een bestand wordt verdeeld over clusters, wanneer de rest kleiner is dan één cluster, dan ontstaat er slackspace. Je zou de schijf kunnen defragmenteren om zo optimaal mogelijk gebruik te kunnen maken van de clusters.
FAT tabellen en MFT tabel
Worden door FAT32 respectievelijk NTFS gebruikt om bestandslocaties bij te houden. Deze nemen een paar megabytes ruimte in beslag, afhankelijk van de partitiegrootte.
Prullenbak
Leeg de prullenbak
Norton Utilities / Norton Antivirus
Indien je Norton Utilities en/of Norton Antivirus hebt geïnstalleerd, leeg de Norton Protected Recycle Bin en schakel deze eventueel uit.
Beschadigingen
Voer scandisk of chkdsk /f uit, de bestandsindex kan mogelijk beschadigd zijn.
System Restore
Bij Windows Me/XP, hou rekening met System Restore. Deze vreet ook nogal wat schijfruimte. Rechtsklik op Deze Computer en ga via Eigenschappen naar de tabblad Systeemherstel. Daar kun je het uitschakelen.
Verkeerde jumpersetting
Wanneer een harddisk de 32GB CAP ondersteunt (om de aloude 32GB limiet bug van AWARD BIOS te omzeilen) en een van de master/slave jumpers per abuis op de 32GB CAP staat afgesteld, dan zul je logischerwijs maar 32GB van de harddisk kunnen zien cq benutten.

Tip: Spacemonger en Sequoiaview kunnen in dit soort gevallen ook erg handig zijn. Deze stukjes software geven de gebruikte schijfruimte grafisch weer. Zie Google en/of hieronder bij Een paar handige freeware tooltjes.
Damnnn, wat een lange tekst weer. :P

Aan mijn moederbord ligt het niet, want die is ook behoorlijk nieuw. MSI Neo2 Platinum, zo even uit mijn hoofd.

6) Er zijn gevallen bekend dat grote (>128GB) Maxtor schijven correct in de BIOS worden herkend, maar in Windows slechts als 128GB worden gezien, ook al heb je minimaal Win2K SP3 en WinXP SP1 geïnstalleerd. De exacte oorzaak is vooralsnog onbekend, maar dit probleem is gelukkig wel te oplossen met Maxtor Big Drive Enabler.


Dit zou het evt wel kunnen zijn, maar ik heb nog niet in mijn Bios gekeken wat ie daar weergeeft. Maar kan het dan kloppen dat ie in Computerbeheer dus wel weergeeft dat er 127,99 GB schijf is en 24,67 GB niet toegewezen?
trouwens heb je dit al uitstaan


37. Disable the hibernation feature

Windows XP's hibernation option allows a computer to copy its current memory contents to the hard drive before shutdown, allowing the system to resume operations exactly where it left off when it was powered down. To do this, it reserves space on the hard drive equal to the amount of physical memory present. If you do not plan to use the hibernation feature, you should ensure that it is disabled, or you are wasting disk space.

To disable hibernation:

Go to 'start/control panel/performance and maintenance/power options.'

Go to the 'hibernate' tab and uncheck the 'enable hibernation' check box.
Die had ik al uitgezet. Dat truukje kende ik al van mijn laptop, die een veel beperktere harde schijf had. :)
dat het niet toegewezen is hoyud nu in dat het loze ruimte is waar je niks meekan.
partion magic kan je dat laatste beetje wss wel toevoegne bij je c of een kleine d partieti maken.
Moet dan wel een verborgen partitie zijn. Wellicht heb je gepartitioneerd met XP toen SP1 er nog niet op stond.

Wat geeft Administrative Tools -> Computer Management -> Disk Management voor partities?
 
Dit zou het evt wel kunnen zijn, maar ik heb nog niet in mijn Bios gekeken wat ie daar weergeeft. Maar kan het dan kloppen dat ie in Computerbeheer dus wel weergeeft dat er 127,99 GB schijf is en 24,67 GB niet toegewezen?


je geeft het antwoord eigenlijk zelf

dus bij computerbeheer rechtermuis op het niet toegewezen deel, en dan partitie maken

en voila, je hebt er een D schijf bij van 24 gb

opgeteld met de C schijf van 137 kom je netjes aan de 154 gb die je overhoudt van een 160gb schijf


klaaar.........:yes:
Wil je graag 1 partitie houden, resize hem dan met Partition Magic (Y)
Ja zo'n soort probleem heb ik ook. Mijn c: is normaal 40Gig
en heb nog maar 2Gig over (ik weet echt niet waar al die overige Gigs zijn heengegaan :s )
had ik ook met mn oude computer, nu heb ik nog heb ik 400 gig dat ik nooit van mn leven vol ga krijgen :)
 
LoL wat meto je met 400 gig al je flims op je pc houden ofso?
Het komt altijd sneller vol dan je verwacht hoor...
Artiest Razer
dacht ik ook eerst met 120 GB "die krijg ik nooit vol"hehe binnen 1 maand was ie vol :)
Dus zo gek is het niet
 
Ik ken mensen die al 500 GB propvol hebben hoor.
DAT zijn ook maar 357 SVCD's van 1,4 GB(mooie resoluties).
Dus dat valt echt nog reuze mee die 400 GB.
zelf wil ik ook wel een fileservertje thuis van 2 TERA ;)
Kost alleen zo veel geld he :D Dus nog even flink sparen :P