Partyflock
 
Forumonderwerp · 1175712
­ Nederland
Steeds minder jongeren zijn lid van een carnavalsvereniging. Het bouwen van de wagens voor de optocht komt daarop vooral aan op ouderen. "Het carnaval gaat vergrijzen", zegt wagenbouwer John Smeets uit Sittard.

In een loods in de Limburgse stad wordt de laatste hand gelegd aan tientallen wagens. "Deze wagen geef ik woensdag aan prins Carnaval, dus het is nog even doorwerken", zegt Smeets. Hij is zelf op zijn zevende begonnen als wagenbouwer. "Dat is al bijna vijftig jaar geleden. Wij bouwden vroeger hutten, nu zitten we in het tijdperk van de computers."

De vergrijzing van de optochtcomités speelt in heel Limburg, zegt Paul Leenen van de samenwerkende carnavalsverenigingen in Limburg. "We merken dat de jeugd liever geen verplichtingen aangaat en vandaag niet wil bepalen wat ze volgende week en de maanden erna gaan doen. Als je meedoet met een project als het bouwen van een carnavalswagen moet je toch regelmatig komen opdraven. Daar hebben jongeren geen zin in."

Volgens Leenen speelt dit niet alleen bij carnaval. "Ook de harmonie en fanfare hebben moeite om jongeren vast te houden." Toch staat er tussen de grijsaards in Sittard ook een twintiger in de loods. "Ik heb het van mijn ouders meegekregen en ik vind het leuk om te doen, maar ik ben een van de weinigen."

De traditie van carnaval loopt geen gevaar, denken de Limburgers. "We moeten flexibel zijn en de traditie misschien wat aanpassen aan de tijd, maar we kunnen de mensen die nu meedoen aan carnaval wel behouden", zegt Leenen. "En bij het vieren van carnaval komen jongeren nog graag terug!"


BronG
 
Artiest {SHOWLIST artist 44702, 68263}
Carnafaal
Helemaal afschaffen die onzin