Partyflock
 
Forumonderwerp · 18643
­ Nederland
Ieder kind zou op school naast Nederlands en Engels nog een derde taal, zoals Turks of Marokkaans, moeten leren. Dat staat in het manifest 'Samen naar de talenschool', dat door enkele tientallen taal- en onderwijsdeskundigen is ondertekend.

In het manifest, dat vandaag naar minister van onderwijs Van der Hoeven is opgestuurd, staat geschreven dat basisscholen de lessen in reguliere schooltijd zouden moeten geven en dat de onderwijsinspectie de uitvoering zou moeten controleren.

Het kabinet Balkenende is juist van plan om het onderwijs in de eigen allochtone talen voor kinderen af te schaffen. Volgens de ondertekenaars van het manifest is dat zonde. Veel kinderen groeien in Nederland op met meer dan een taal. Goed talenonderwijs in hun talen verzilvert de meerwaarde van die meertaligheid voor de samenleving, zo schrijven zij in het manifest.


Bron: De Telegraaf

Ben benieuwd wat jullie hierva vinden, ik vind dat id dus echt zwaar bizarre... mensen die hierheen komen zullen zich moeten aanpassen aan de normen en regels hier.

Het is toch belachelijk, als ze toch iets extra;s moeten leren, laat ze dan spaans leren, daar hebben ze in RL veel meer aan.
3e taal heb ik op zich niets tegen, maar zoals maus al zei, doe dan spaans of chinees.
Ik weet niet wat de achterliggende gedachte achter dit manifest is, maar als het een integratiereden heeft lijkt dit me dus averechts werken. Turks en marrokaans leren de jongeren uit die landen maar thuis, op school hoor je dingen te leren die je thuis niet leert, anders kan je net zo goed thuis blijven.
 
2 tyn(y)

verplicht is niet nodig,keuzevak prima.

Hoeveel gaan er zomers niet naar de turkse riviera???

Als iemand Latijn,Russisch of Marokkaans wil doen,vind ik dat oke..

Potvolblomme,in Nederland kan je een Fries en een Zeeuw niet eens verstaan:)

En Fries is ook verplicht(geweest)op school%)
Haha skitterend, zie het ook nog wel gebeuren hier in dit leipe land.

Zullen we dan meteen de kerken vervangen door Moskeen.

:S:S
Artiest ScuL
Ik ben al vijftalig dus ik heb niet echt de behoefte ook nog eens zo'n idioote gecompliceerde taal erbij te gaan leren. :P

Bovendien vind ik dat de gemiddelde 'allochtoon' qua talenkennis van het Nederlands best wat bijscholing mag hebben, eerder andersom dus :)
 
Nederlanders staan er tog bekend om dat ze meer talen spreken. En Fransen, Duiters, Engelsen, Spanjaarden en Italianen??? De meeste daarvan spreken alleen hun eigen taal :(

Als nou de hele wereld Engels als tweede taal gaat leren hoeven wij tenminste nie meer talen te leren.
 
Het maakt mij niet uit waar ik mijn geloof beleid,in een kerk,thuis of in een moskee.

gereformeerde kerk,katholieke kerk of protestants.
Het leger des Heils of gewoon aan `t strand.

Alleen neem ik wel een groot orgel mee,als er dan een hervormde dienst gedraaid word vind ik dat mooier.
Kunnen de moslims gewoon hummen in de hunnen:D
laatste aanpassing
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik krijg toch altijd een beetje last van plaatsvervangende schaamte als de gemiddelde Nederlander zijn 'meertaligheid' tentoonspreid in het openbare buitenland.

Een beetje het "boursajn" gevoel zeg maar...

Met andere woorden: Nederlanders kunnen best wat meertaligheid gebruiken. Of andere landen dat moeten, is niet aan ons om te beslissen :)

Snap ook niet zo goed wat kerken en moskeetjes er mee te maken hebben. Als alle Nederlanders nou naar de kerk gingen en ze werden eruit gejaagd door de moslims, kon ik me er nog iets bij voorstellen, maar ik heb het idee dat het sowieso niet echt dringen geblazen is in de gemiddelde kerk in Nederland, dus dat een moskee dan een zeer zinnige bestemming is. Overigens is het in het verleden ook andersom geweest, getuige de Aya Sofia bijvoorbeeld ;)
 
uhmm.... mensen wel goed lezen!! Er staat in de eerste regel.
Ieder kind zou op school naast Nederlands en Engels nog een derde taal, zoals Turks of Marokkaans, moeten leren.


En DAT vind ik dus nergens op slaan:(:(
Het gaat jou niet om het ieder, maar om het turks of marokkaans (wat ongetwijfeld maar voorbeelden zijn, aangehaald door de telegraaf om het wat sappiger te maken). Geef maar toe ;)
Neh ze wilde dit plan al aantal jaren geleden al invoeren, omdat de turken zo slecht Nederlands spraken...

Die mensen moeten gewoon GOED Nederlands leren (overigens sommige Nederlanders ook). Maarja er zijn er zat die het vertikken om Nederlands te spreken of te leren... en ja dan houdt het op.

Maar ik vertik het om een taal te gaan leren voor iemand die hier te "gast" is. (moet je is voor de grap met dit soort regels daar aankomen)
 
Alle Nederlanders kunnen wel verstaanbaar Nederlands praten. Soms is dat niet te merken door het dialect. Ik zeg meestal ook kennen in plaats van kunnen, maar als ik iets belangrijks moet presenteren praat ik dus correct Nederlands. Friezen en Limbo's kunnen ook Nederlands.
laatste aanpassing
 
Met andere woorden: Nederlanders kunnen best wat meertaligheid gebruiken. Of andere landen dat moeten, is niet aan ons om te beslissen

Daar heb je gelijk in, maar als wij een beetje water bij de wijn doen horen zij dat ook te doen lijkt me:)
laatste aanpassing
Ik zeg niet dat ze het niet kunnen gold striker, ik zou er ook voor pleiten. Maar het is niet aan ons om ze dat op te leggen, dat bedoel ik :)

2alexander: het is niet eens aan de orde om die regels daar in te voeren. De situatie in Turkije of Marokko is compleet anders. Maar laten we het gemakkelijk houden: apartheid is niet voor niks een Nederlands woord (in Zuid-Afrika);)
Neh ze wilde dit plan al aantal jaren geleden al invoeren, omdat de turken zo slecht Nederlands spraken...


Bron please ;)
Had gewoon jaren lang nieuws gevolgd en NRC gelezen dat had je dit geweten (dit is echt al JAREN oud)
Heb ik niet gedaan, geef me nou een link ofzo waar ik het kan lezen. Ik kan ook wel zeggen dat ik sociologische rapporten heb gelezen waarin wordt uitgelegd wat de redenering hierachter ligt en dat jij onzin praat, maar dat doe ik niet zonder dat ik je kan laten zien wat ik bedoel.

Snappie? :)

btw: ik heb ze wel ergens in een grote stapel artikelen liggen, maar ga ze niet opdiepen nu, daar heb ik niet zoveel zin in :)
Kunnen we dan niet beter chinees gaan leren. Aangezien 20% van de wereld dat al als moedertaal heeft? of idd spaans toch 3e taal in de wereld... Daarna zie ik nog meer nut in Russisch of Swahili ofzo, maar turks of marokaans lijkt me zo nutteloos.
Tijn hoe moet ik dat nu terug gaan vinden, dat is iets van 15 jaar geleden...

En ik zie niet in waarom ik mij moet gaan bewijzen tov jou... kom dan zelf ook met bewijzen
 
ik ga nog voor geen miljoen turks of marokkaans spreken,
gekkehuizen!!!!!!!!!!
 
ik hoorde dit vanmiddag op de radio en ik schoot echt in de lach

idioot id zeg!
 
2 Alexander ,jij bent wel heel vriendelijk tegen iedereen he:):D
 
Moet best makkelijk zijn:)
ikke turk,ikke welkom niet zijn,ikke oppleuren moeten...

Ikke asiel zoeken,ikke niet vinden,ikke vliegen terug...ja?goed?ja:respect:

:D
moet gvd niet gekker worden dan passen die lui zich nooit aan en ik ga echt niet hun taal spreken
 
Dus als zij niet Nederlands willen leren moeten wij hun taal maar leren spreken??
Beetje belachelijk, wat hebben wij nou aan Turks of Marokkaans???
Andere talen is wel een goed idee, maar ik kan mij echt geen fatsoenlijke siuatie bedenken wanneer ik Turks of Marokkaans nodig heb.
laatste aanpassing
 
In een Shoarma tent b.v ,kan je ze afluisteren:D
 
Hmm dat kan idd handig zijn ja gabber mama, in een shoarma tent in de buurt van Eindhoven hebben ze ooit Sperma gevonden in de knoflook saus........
laatste aanpassing
 
ik ben dus ZWAARRRRR tegen!!!!!!!!
nu moeten dalijk de meisjes in nederland een theedoek over hun hoofd doen, belachelijk!!!
laatste aanpassing
Denk niet dat je ze wil afluisteren ;) wat sommige zeggen wil je echt niet weten... believe me...
laatste aanpassing
Belachelijk!!!!
Ze komen hier in NEDERLAND wonen en dan zouden wij ook hun taal moeten leren. Laat hun maar goed nederlands leren.
 
Tering he er staat toch nergens dat je Arabisch of Turks MOET leren. Er staat dat een derde taal verplicht gesteld zou moeten worden als examenvak, zoals Duits, Russisch, Fries, Arabisch, Turks, Frans.

Stelletje opgefokte leipo's hier, ga een keer je eigen taal goed leren beheersen, zodat je ook daadwerkelijk leest wat er staat.

Maar het lijkt mij een goed idee om een derde taal verplicht te stellen, alhoewel ik eindexamen heb gedaan in vier talen.
 
Oja het feit dat de Telegraaf er meteen weer bijzet dat dat dan Turks of Arabisch zou kunnen zijn, zegt meer over het sensatie gehalte van die ontiechelijke-irritante-sensatiezoekende-foutindeoorlogzijnde-kut-krant.
hun komen tog in Nederland wonen,kga me tog egt niet aanpassen door hun taal te leren...
 
Zeik nou niet zo en lees het artikel eens goed, staat toch nergens dat jij hun taal MOET leren.
Leer eerst je eigen taal maar eens, dan lullen we wel weer verder!
Kapi reageer is rustig zeg... reageer niet zo opgefokt ;)


Anyway dit is een voorstel en jaren geleden wilde ze dus dit ook al invoeren en het gaat niet om een andere 3e taal, maar puur omdat er veel turken en marokkanen NIET of niet goed Nederlands kunnen spreken, en WIJ daar ons voor moeten aanpassen. Daar gaat het om
Ik zou best wel een 3de taal willen leren maar geen turks of marokkaans, heb liever Spaans en daarna Hongaars, Chinees lijkt me ook wel een vette taal om te leren :D
Whaahahaha weinig kans dat ik Turks of Marokaans ga leren!!
Zou wel handig zijn, dan versta je tenminste ook eens iets als je door de stad loopt... ;)
Maar ik ga me niet aanpassen hoor..
Laat ze eerst de Turken en Marokanen maar fatsoenlijk Nederlands leren voordat ze met zulk soort vreemde dingen aankomen.. :|
Maar ik heb wel altijd Spaans willen kunnen praten, maar ik zit niet meer op de middelbare

Helaas anders had ik 't wel gekozen
laatste aanpassing
Jah Spaans lijkt me ook wel een vette taal!
Alleen net zo moeilijk als Frans.. :S
 
Ja Aleksander je hebt wel gelijk, het kon ook wat rustiger. Maar ik word altijd zo moe van die mensen, die klakkeloos gaan zeggen; ikke ga echt geen turks ofzo leren.
Zonder dat ze er ook maar bij nadenken.

Bovendien spot ik hier steeds een aantal mensen, die er een nogal extreme visie op na houden. En dit soort dingen passen weer geheel in hun straatje. En ik word daar een beetje gefuckt van.
laatste aanpassing
Nog een extra taal erbij?

Ik zou zeggen, laat ze eerst maar eens de talen die we nu krijgen verbeteren. En dan heb ik het met name over Frans en Duits, want hoe ik dat gekregen heb met de de Tweede Fase is echt dramatisch. Ik heb voor beide vakken een voldoende gekregen, maar ik kan nog steeds geen woord spreken.
 
2 Kapi: Moet er nog bijkomen dat er staat dat je hun taal MOET leren, spreekt voor zich lijkt me :)
 
2 Speedhard:laat hun maar eerst...

moet zijn: laten zij maar eerst...

Jij ook nog even wat bijlessen...het lijkt zo wel Turks:D:D:D



geintjeeeeeeeee!!!!!
laatste aanpassing
 
Volgende Topic eens uit een andere bron dan de Telegraaf:)
 
pcies, ik vind de Telegraaf net een roddelblad
alles wordt opgeblazen :S
Kan dan wel een KUT blad zijn, maar er zit wel waarheid in, plus dat dit plan al meer dan 10 jaar oud is
en de bijbel wordt vervangen door de koraan? of hoe heet die shit? (oe hij zei shit)
jezus ze hebben hier al vanalles :S moskee's enzow xie al niet dat ze daarzo met z'n allen nederlands gaan leren .. en je moet er al helemaal niet proberen een kerk neer te zetten :S wat een onzin!
laatste aanpassing
 
Dingen die je op school leert zouden toch ergens nuttig voor moeten zijn???
Wat heeft het voor nut om Turks of Marokkaans te leren??
Ik kan mij zo geen enkel goed moment bedenken.....
Enigste is praten met Turken en Marrokanen, maar ja zoals iedereen al zegt moeten ze zelf maar Nederlands leren als ze hier wonen.
 
Turks of marokkaans BULL SHIT
dadelijk lijkt het nog echt dat we in turkije en maroko wonen


mij lijkt slecht idee!!!
ik zie slechte dingen daarmee voor in de toekomst
ik vind het een geschift idee...

omdat zij zich niet kunnen aanpassen, moeten wij ons maar aanpassen. zodat we elkaar wel bergijpen en verstaan??? kom nah seg