Partyflock
 
­ Nederland
Komt mn baas vandaag van een klant af, heeft ie gewoon ff een nieuwe telefoon voor me, om de launch van een I-Mode site te vieren :-D

(http://i.happyhome.nl, ff pluggen, kun je online huisjes/kastelen/villa's huren)

ik is blij, echt relaxed :-D
Werkzaam bij Partyflock
vet man!!!

ik heb hier wel gprs zooi liggen (modules en toestellen) maarja die zijn van de baas en die mogen niet mee naar huis :S
 
ooww jij hebt ook al zo'n lieve baas :D

ik krijg volgende week een erisccon T68i JIPPIEEEEEEEE IKKE ZO BLIJ IKKE ZO BLIJ!!!
kan ik ook fotootjes mee maken geloof ik enzo
is alleen maar leuk als je veel mensen ken die ook i-mode hebben
w8 maar als UMTS geintroduceerd wordt... dan lach je om die i-mode;)
 
ik lach er nu al om
Ik lig al weken in een deuk. ;D
 
ik heb een verslag over umts geschreven...

umts heeft veel providers diep in de schulden gestoken.... de vraag is of men eruit kan komen, en wat zijn de gevolgen voor de klant?hoge abbonements prijzen... kijk hier maar even naar... een essay van 5 kantjes voor de hogeschool van amsterdam:

Naam: Sahin Ozdemir
Studentnummer: 143164

Inleiding.

In dit verslag zal ik de aandacht vestigen op GPRS en UMTS. GRPS is een revolutie in mobiele communicatie dat bijvoorbeeld internet en e-mail op een mobiele telefoon mogelijk maakt. Deze optie is in Nederland geïntroduceerd door KPN (I-mode). Er zijn echter methoden om nog sneller te kunnen communiceren via radio golven. UMTS is een optie die het mogelijk maakt om een veel hoger dataverkeer te kunnen waarborgen. De vraag is echter in hoeverre dit reeël is. Daarom zullen we in dit verslag dieper ingaan op UMTS ten opzichte van GPRS. Ik zal aan de hand van mijn onderzoek een beeld geven waarom UMTS juist een goede kans maakt om succesvol te worden boven GPRS.

Wanneer er vragen zijn kunt u altijd contact met mij opnemen door middel van een van de hieronder vermeldde informatie bronnen.

Tel: die is helaas niet vrij gegeven heb ik net besloten :-p
E-mail: sahin_ozdemir@hotmail.com


Wat is UMTS?

Voordat ik verder zal gaan met het uitleggen van de positieve punten van UMTS, zal ik uitleggen wat UMTS precies is.

UMTS staat voor: Universal Mobile Telecommunication System. UMTS is een derde generatie draadloos systeem voor mobiele communicatie en kan als opvolger van GSM en GPRS worden gezien. UMTS biedt een hoger dataverkeer ten opzichte van GPRS.

GPRS is een uitbreiding van het huidige netwerk, terwijl UMTS een geheel nieuw netwerk is. Daarom heeft GPRS relatief weinig tijd en investeringen gekost.
UMTS wordt ook wel de derde generatie telefonie genoemd: 3G. De lancering van UMTS zal nog enige jaren duren vanwege de kosten die gemoeid zijn met het aanleggen van zo'n volledig nieuw netwerk. Het grote verschil tussen de netwerken zit vooral in snelheid en daarmee in de mogelijkheden. Theoretisch kunnen met UMTS snelheden gehaald worden tot 2 Megabit per seconde, wat bij GPRS ligt op 114 kbps. Dat betekend UMTS veel sneller dan het huidige GSM-netwerkmogelijkheden. Er zullen daarmee nieuwe toepassingen komen, die gebaseerd zullen zijn op streaming audio & video in kleur en in stereo.


Voordelen van UMTS ten opzichte van GPRS.

Wat vaak wordt gezegd is: UMTS is not about technology, it's about Services.
Het gaat dus niet om de technologie maar om de diensten die het biedt. Deze diensten zijn veel omvangrijker dan bij het huidige GPRS systeem.
Door de veel hogere snelheden die gehaald kunen worden, kunnen er ook tal van diensten geleverd worden, wat bijvoorbeeld bij GPRS niet mogelijk is.

Met UMTS zullen naast de diensten die bij GPRS geboden worden, nog een veel breder scala aan diensten geleverd worden. We zullen ze hieronder bespreken.

• I-mode:
o Er zal een downlink komen met 384 kbps (japan) high access.
o Daarnaast zal het de gebruiker in staat stellen om plaatjes en muziek bij te voegen in een I-mode mailtje, die via je telefoon verstuurd wordt.
o Het stelt de gebruiker in staat om 5000 karakters te verzenden met een e-mailtje.
o Het stelt de gebruiker in staat om I-mode applicaties te gebruiken die ontwikkeld zullen worden voor UMTS (denk bijvoorbeeld aan mail applicaties spellen die je tegen elkaar kan spelen via telefoons e.d.)
o I-motion, een nieuwe dienst die geïntroduceerd zal worden voor UMTS. Dit is een service die de gebruiker in staat stelt om bijvoorbeeld real time video en geluid te bekijken (video clipping service).

• Video Phone:
o Comfortabele verzending van motion pictures, door gebruik te maken van een 64 kb digitale transmissie. Hiermee zullen de gebruikers in staat zijn om real time met elkaar te praten via de telefoon en daarnaast beeld ontvangen en verzenden, door bijvoorbeeld mini-camera’s in de mobiele telefoons in te bouwen. Hierdoor kan met bijvoorbeeld doen aan video-conferencing door middel van een UMTS toestel. Met GPRS is dit niet geheel mogelijk, omdat de data transmissie snelheid net even iets te laag ligt.

• M-stage service:
o Een begrip dat eigenlijk vrij nieuw is. We nemen als voorbeeld Japan en de UMTS profider DoCoMo.
o DoCoMo’s muziek distributie service (M-stage music). Hiermee kan de gebruiker muziek downloaden van de aanbieder en deze luisteren op zijn eigen telefoon. Wat we nu bij GPRS zien is dat je bijvoorbeeld ringtones kan downloaden, die kwalitatief niet zo hoog liggen, maar wel beter dan de telefoons voorheen. Door UMTS zal het mogelijk zijn om hoog kwalitatieve muziek te distribueren. Dit zal leiden tot een nieuw systeem wat de telefoon ook in staat stelt om deze muziek af te spelen in hoge kwaliteit.
o DoCoMo’s video distributie service (M-stage visual). Hiermee kan de gebruiker van UMTS, video clips downloaden en bekijken op zijn eigen telefoon.
o Met deze methodiek zal men ook in staat gesteld worden om televisie via je telefoon te kunnen bekijken, op hoge resolutie.

• High speed Data Communication:
o Een gegarandeerde downlink van 384 kbps en een uplink van 64 kbps packet transmission, stelt de gebruiker in staat om zeer snel data te verzenden en te ontvangen. (Dit zijn specificaties in Japan. In Nederland kunnen deze hoger komen te liggen, waardoor het systeem nog sneller wordt).
o Tevens biedt UMTS een 64 kbps digitale communicatie.

• Multi Access:
o Wat met GPRS niet mogelijk is, is het tegelijkertijd internetten en telefoneren. Wanneer men een gesprek krijgt, wordt de verbinding tot het internet stil gelegd totdat het gesprek is afgelopen. Met UMTS kan je data over het packet switched netwerk versturen terwijl je met een telefoon gesprek bezig bent.

• Voice communicatie:
o Men kan met UMTS een garantie leveren dat het spraak bij mobiele communicatie even goed tot beter is dan met een lijn verbinding.
o Tevens biedt UMTS dual mode en Internationaal Roaming aan wat ook bij GRPS niet het geval is.

• Gebruikersvriendelijkheid en interface voor mobiel internet worden verbeterd.

Kosten en Implementatie.

Hoewel er nog geen concrete planning is voor commerciële invoering in Nederland, wordt nu aangenomen dat dit niet voor 2003 zal gebeuren. Wel zijn door de operators al planningen gemaakt en partners geselecteerd voor de uitrol van de netwerken.
In Japan zal NTT-DoCoMo het voortouw nemen. De geplande introductie van UMTS is daar op dit moment echter al met drie maanden uitgesteld tot dit najaar. Problemen met roaming zouden volgens de laatste berichten van DoCoMo de oorzaak van het uitstel zijn. Vanzelfsprekend zal DoCoMo-partner KPN de uitrol en invoering in Japan met grote interesse van dichtbij volgen.
Dit betekent dat men leert van de fouten die gemaakt zijn bij implementatie. Hierdoor zal men efficiënter te werk kunnen gaan bij implementatie in bijvoorbeeld Nederland, wat weer scheelt in de kosten.

In Europa is een groot risico genomen door de verkoop van licenties door verschillende overheden, wat de gezamenlijke operators circa 250 miljard gulden heeft gekost. Voor deze operators brengen deze kosten grote financiele risico's met zich mee en bovendien legt het financiële beperkingen op aan het ontwikkelen van nieuwe technieken en toepassingen. Inmiddels wordt dan ook openlijk de vraag gesteld of deze investeringen met UMTS ooit zullen worden terugverdiend. Deze gang van zaken kan ook een reden vormen om de ontwikkeling van volgende generaties mobiele netwerken op de lange baan te schuiven. De operators hebben nogal wat investeringen terug te verdienen met deze netwerken.
Naast de grote bedragen die zijn betaald voor de licenties, vergt ook de uitrol van de netwerken nog forse investeringen. Voor landelijke UMTS-dekking zijn minimaal 5000 lokale opstelpunten nodig. Vergroting van de beschikbare bandbreedte vergt nog meer opstelpunten. Verschillende operators onderzoeken nu de mogelijkheden om gezamenlijk netwerken uit te rollen en dus de netwerkkosten te minimaliseren.

Wat we dus zien gebeuren is dat de operatoren erover nadenken en onderzoeken of er gezamelijk een netwerk opgesteld kan worden. Dit is een zeer positief punt, omdat ze op deze manier de kosten enorm kunnen drukken. Niet alleen voor zichzelf, maar denk bijvoorbeeld eens aan de klant. Wanneer de kosten voor het netwerk, wat benodigd is voor UMTS, door alle operatoren gedeeld wordt, zijn de kosten per operator een stuk lager. Dit betekent ook dat de kosten voor de klant (gebruiker) een stuk minder hoog zullen zijn. Een abbonement aflsuiten voor het UMTS netwerk met diensten, zal stukken goedkoper zijn, wat de mensen ook in staat stelt om sneller een abbonement te nemen. Op deze manier zullen de netwerk operatoren ook stukken sneller uit de gemaakte kosten komen, doordat er veel meer mensen bereid zullen zijn, om een “goedkoop” abbonement te nemen.

Aangezien er een geheel nieuw netwerk voor de technologie benodigd is, brengt dit ook enkele vraagstukken met zich mee. Zoals we weten zal UMTS niet direct wereldweid geïmplementeerd worden, maar meer stapsgewijs. Dit houdt is dat wanneer je een telefoon hebt die geheel op UMTS ontworpen is, dat er met deze telefoon ook nog steeds gebruik moet kunnen maken van het huidige GSM netwerk. Dit wordt standaard op alle telefoons geïmplementeerd zodat ze op beide netwerken funtioneel kunnen zijn. Hierdoor heb je qua mobiliteit wel een wereldwijde dekking voor je telefoon. Ook dit punt is van dermate belang om UMTS succesvol te kunnen maken. Het geheel blijft dus compatible met de hedendaagse netwerken plus het UMTS netwerk.

Toekomst mogelijkheden UMTS.

Naast het standaard pakket wat ik hierboven beschreven heb, komen er in de toekomst nog veel meer diensten beschikbaar voor UMTS. Men verwacht nadat UMTS geïmplementeerd is, dat er ruim 200 soorten diensten beschikbaar zullen komen. Hieronder noem ik enkele.

Met UMTS zal het mogelijk zijn om:
• Qua interactiviteit:
o Video conferencing.
o Videophone.
o Mobile banking.
o Gewoon Telefoneren.

• Qua point to point:
o Remote medical diagnosis.
o Video mail.
o Internet.
o Voice mail.
o E-mail.
o SMS.
o Digital catalog shopping.
o Remote education.
o Digital newspaper publishing.

• Qua One way (dus een soort information services):
o Video on demand.
o Mobile video player.
o Karaoke.
o Mobile audio player.
o Digital information delivery (video en audio).
o Advanced car navigation.
o Digital information delivery (audio).
o Digital information delivery (tekst).

• Qua multipoint (broadcasting dus).
o Mobile TV.
o Mobile Radio.

Zoals je ziet zullen er tal van nieuwe mogelijkheden komen die met GPRS niet mogelijk zijn. Veel nieuwe vindingen en dergelijke. Mede hierdoor kan UMTS uitgroeien tot een succesvolle techniek.

Acceptatie door gebruikers.

Als men wilt dat men UMTS wereldwijd zal gaan gebruiken, moet men vooral rekening houden met dat het betaalbaar blijft. Wanneer dit het geval is, is men al een stap dichter bij de acceptatie door gebruikers. Zodra er een breed scala aan diensten beschikbaar komt, zal UMTS voor gebruikers zeer aantrekkelijk worden. Zoals hierboven beschreven zijn er al diverse plannen voor UMTS qua diensten die geleverd zullen worden. Veelbelovend is het zeker, wanneer men het zo bekijkt.
Toch moeten we als hoofdpunt in ons achterhoofd houden dat de kosten die eraan verbonden zijn, de sleutel vormt tot het succes van UMTS.

Conclusie.

Het is een feit dat UMTS veel kosten met zich meebrengt. Deze kosten kunnen sterk gereduceerd worden doordat netwerk operators samen gaan werken aan hetzelfde uitgangspunt. Hierdoor deelt men de kosten met bijvoorbeeld installatie van diverse hardware. Hierdoor zal men in staat zijn goedkoper diensten te kunnen aanbieden. Deze diensten zijn een enorm breed pakket van uiteenlopende dingen. Van tv en radio op je telefoon tot een geheel navigatie systeem voor in de auto via je UMTS toestel.
De vooruitzichten zijn bij mij wat dat betreft positief.

Bronnen.

http://umts.pagina.nl (alle links die op deze portal beschreven staan zijn van relevantie.)
http://www.archiefvandetoekomst.nl/foma/foma_frame.html
http://www25.brinkster.com/umtswatch/index2.html
Het is nu wel duidelijk geloof ik :vaag:
 
maar i mode is wel een revolutie
 
d8 het ook


*not*
 
mwoah de techniek die erachter kleeft is heel interessant...

maar umts zit veel beter in elkaar, maar daarvoor moeten er heel veel aanpassingen gemaakt worden.
 
ik wil ook wel zo'n baas
 
relax hoor! alleen i-mode gaat supersnel vervelen!

heb er een op mijn werk liggen om mee te spelen, maar verveelt mij behoorlijk snel!

maar veel plezier ermee!
 
Dekkertje heb weer es mzzl hoor ;)
eikel :P maarre ik heb je nr. genoteerd hoor..

die eigen teelt van je die hier nog lag was trouwens verdienstelijk lekker