Partyflock
 

Fedde Le Grand opent VodafoneZiggo op een spectaculaire manier

door , gepubliceerd op
Op 21 november 2018 werd de opening van het nieuwe hoofdkantoor van VodafoneZiggo groots gevierd. Het Stadionsplein naast Utrecht Centraal werd getrakteerd op een spectaculaire lichtshow met een optreden van niemand minder dan Fedde Le Grand. Na de show spraken wij met hem.

Hoe gaat het met je, waar ben je op het moment mee bezig?
Het gaat goed met me, het is alleen wel een beetje koud haha. Ik ben momenteel nog gewoon bezig met mijn tour, dat zal ook nog tot het einde van het jaar duren. Ik ga daar deze week nog voor naar Amerika en meestal zorg ik er dan voor dat ik in januari even wat tijd voor mezelf heb. Het plan is om een maandje vrij te nemen, maar meestal worden dat dan twee weken.

Je hebt al redelijk veel shows in je carrière gedaan, maar zelf kom je uit de omgeving van Utrecht. Is het voor jou dan extra speciaal dat jij hier vanavond mocht staan?
Als eerste vond ik het echt leuk om te doen, anders had ik het niet gedaan. Maar ik moet zeggen, het verbaasd me elke keer weer als ik hier dan naartoe rijdt dat er zo veel dingen zijn veranderd. Je herkent dan verschillende dingen wel maar toch ook weer niet. Ik heb hier als kind en tijdens mijn jeugd zoveel dingen meegemaakt, dus dat gevoel komt wel weer terug. Dat gevoel dat ik nog weet waar ik vroeger platen kocht of daar die kroeg zat daar. Die dingen roepen bij mij veel fijne herinneringen op en dat vind ik echt heel leuk. Het grappige dat mij nu ook opvalt is dat als ik een tijd weg ben geweest en je komt terug dat je toch echt een verbondenheid kan hebben met een stad.

Je bent het afgelopen jaar Ambassadeur van de Vrijheid geweest. Hoe kijk je hierop terug?
Om eerlijk te zijn, ik vond dit misschien wel een van de leukste dingen die ik ooit heb gedaan! En dat gaat me niet alleen om de dag zelf. Ik bedoel dit niet verkeerd maar met een helikopter vliegen heb ik voor mijn werk wel eens vaker gedaan. De optredens vond ik eigenlijk verrassend leuk, want je staat op zo'n moment niet voor het danspubliek dat je normaal gewend bent dus ik wist ook niet precies wat ik hiervan kon verwachten. Maar op sommige momenten was het publiek zelfs nog enthousiaster dan op een dansfeest. De aanloop naar alles toe vond ik echt te gek. Het was voor mij ook de ervaring die ik heb opgedaan om ergens dieper in te duiken. Ik had voor Indonesië gekozen vanwege de geschiedenis die niet helemaal zuiver is. Ik vond het daarom ook heel bijzonder om die mensen te spreken en de warmhartigheid waarmee zij hun verhalen wilden delen met mij.

Staan er de komende tijd nog veel shows op het programma naast je tour of is er misschien een bijzondere locatie?
Amerika vind ik altijd super om te doen. Ik zit dan ook bijna de volle twee weken in Las Vegas. Ik heb daarna nog wat studio dingetjes in Los Angeles. Maar dat is wel iets waar ik sowieso naar uitkijk. Verder heb ik ook nog een kerstshow in Bulgarije. Ik probeer daar elk jaar minimaal één gig te doen en ik draai dan meestal ook langer ongeveer vier uur, wat dan ook wel eens zes uur kan worden. De mensen op die feestjes weten bijna alles, misschien nog wel meer over mijn muziek dan dat ik zelf weet. Tussen Kerst en oud en nieuw zit ik in Azië, wat ik ook heel gaaf vind. Niet alleen om het eten maar ook om de sfeer die daar hangt. Ik kan eigenlijk niet een specifieke show aanwijzen die echt er echt uitspringt. Trouwens met oud en nieuw sta ik in Sanya een stad op een Chinees eiland. Dat schijnt dus een privé-eiland te zijn van iemand met alles erop en eraan wat diegene mooi vindt. Daar ben ik wel echt benieuwd naar.

Zo te horen reis je dus best veel in een korte periode, zie je dat als iets leuks aan jouw beroep of is het ook wel eens lastig?
Toch wel een combinatie van beide. Het is soms zeker vermoeiend, maar je moet daar ook een beetje mee leren leven. Een soort modus of flow vinden dat voor jezelf werkt. Voor mij is dat om gelijk met het ritme van de plek waar ik op dat moment ben mee te gaan, Ik sport ook gelijk de dag dat ik ergens aankom, dat helpt ook tegen een jetlag. Ik heb ooit in mijn carrière maar één jetlag gehad waar ik zo echt ziek van was. Dus eigenlijk mag ik best afkloppen dat het bij mij nog meevalt. Als je bijvoorbeeld naar Australië vliegt zit je uiteindelijk bijna 24 uur in het vliegtuig, dat vindt volgens mij niemand leuk. De reizen tot zo aan de 10 à 12 uur vind ik nog wel te overzien. Daarboven ga ik het toch wel een beetje pijnlijk vinden. Het is ook dat je er niet te veel over na moet gaan denken. Als je bedenkt dat je 24 uur onderweg bent, terwijl je daar straks voor twee uurtjes draait, dan klink dat een beetje uit verhouding. Maar andere mensen rijden elke dag in de file, dat is ook niet echt het allerleukste. Dus ik denk als je gewoon goed voor jezelf zorgt dat het goed moet komen.

Betekend dat dan ook dat je op tijd je rust moet nemen?
Ja ook wel, ik moet wel zeggen dat mijn lichaam het allemaal wel aankan. Het is misschien meer het geestelijke gedeelte. Dat is denk ik ook de reden dat veel artiesten vastlopen. Omdat het misschien te druk wordt in je hoofd of dat je dingen ervaart als te veel druk of stress en dan is zo'n vliegreis misschien ook wel weer heel relaxed. Ik doe op die momenten zelf niets aan WI-FI, telefoontjes, appjes etc. Ik vind het heerlijk om 10 uur even geen prikkels van de buitenwereld te krijgen. Het is vaak ook hoe je dingen wil zien, dat heb ik zelf ook een tijd gehad, dan dacht ik echt van zit ik hier 10 uur lang opgesloten? Want zo voelt het dan, maar als je die dingen in een ander daglicht kan zetten in je hoofd kun je jezelf meestal wel redden uit de meeste situaties.

Het afgelopen jaar zijn er verschillende dingen gebeurd in de DJ-wereld. Zo heeft Hardwell gezegd dat hij en pauze gaat nemen, maar helaas zijn we ook Avicii verloren. Is jou kijk en misschien wel je manier van werken hierdoor veranderd?
Ik heb het zelf ook meegemaakt, ik ben toen twee maanden uit de running geweest. Dat viel gelukkig in de periode januari, februari. Vandaar dat het ook niet door al te veel mensen is opgevallen. Maar ik ben daar wel heel serieus mee om gegaan. Ik ben in die tijd ook met een mental coach aan de slag gegaan. En wat ik net al zei het is ook hoe je bepaalde dingen in het daglicht zet. Wat het zo moeilijk maakt is dat de mensen die dicht bij je staan ook veel druk op je kunnen uitoefenen. Terwijl iedereen het ook goed met elkaar voor wil hebben, maar dat pakt niet altijd goed uit. Ik heb het idee dat dit bij Avicii ook deels het geval was. Je kan niet zeggen dat het allemaal zijn eigen schuld is geweest. Natuurlijk had Tim (Avicii) ook wel eens beter nee kunnen zeggen op sommige punten, maar de een kan dat net iets makkelijker dan de ander. De hulp van familie wordt vaak goed bedoeld, maar het kan soms wel als een extra druk voelen. Je moet vooral goed weten hoe je dingen moet vertalen in je hoofd en dat zou misschien wel een soort standaard knop moet zijn.

Is de DJ-wereld mede hierdoor dan ook een close wereldje? Dat je toch ook vrienden van elkaar bent of blijft het concurrentie?
Ik moet zeggen van de meeste Nederlandse DJ's gaat iedereen wel goed en normaal met elkaar om. Je hebt wel met de één iets meer dan met de ander, maar dat is heel normaal. Iedereen ervaart dat in zijn of haar vak. We zijn wel allemaal bereid om met elkaar informatie te delen om van elkaar te leren, maar ook omdat je wil voorkomen dat je collega's hun hoofd stoten of ergens in trappen. Daarom moet ik zeggen dat de Nederlanders best wel chill met elkaar omgaan. Je bent ergens ook wel concurrenten van elkaar, maar de Amerikaanse collega's zijn daar wel een stukje harder in.

Je bent het afgelopen jaar flink wat plekken gestegen in de DJ mag top 100. Hoe voelt dat voor jou? Is het een soort erkenning?
Ja natuurlijk, het is wel een soort erkenning voor je prestaties. Aan de andere kant ben ik dit vak gaan doen omdat ik het leuk vind. En dat moet wel vooraan blijven staan vind ik. Het is leuk om die waardering te krijgen, maar het moet wel gaan om de muziek en niet alles wat daaromheen gebeurd. Ik probeer het niet al te serieus te nemen, want dan zou ik er denk ik helemaal gek van worden.

Je hebt wel eens gezegd in een interview wat je misschien geen DJ zou willen zijn tot je 65e. Heb je dan nog ambities voor in de toekomst?
Ik zou het misschien wel willen zijn, maar of het realistisch is weet ik niet haha. Ik heb naast het DJ zijn ook een ondernemers hart heb gekregen. Ik merk heel vaak dat ik denk oh dat zou wel interessant zijn of hè dat mis ik zelf, zouden andere dat ook willen. Dus ik denk dat ik dan gewoon iets geks ga bedenken en dat op de markt zou brengen. Een koptelefoon bijvoorbeeld. Ik weet nog niet precies wat, maar ik merk wel dat het ondernemen steeds meer gaat borrelen. Maar op dit moment heb ik nog geen andere plannen in mijn carrière. Ik ga in ieder geval niet stil zitten want daar word ik helemaal ongelukkig van.

Zelf deze lichtshow bewonderen? Dat kan nog tot 27 november. Elke avond tussen 18:00 uur en 23:00 uur kan dat op het Stationsplein van Utrecht Centraal. De lichtshow vindt elke avond drie keer plaats.

1 opmerking


gepubliceerd op maandag 26 november 2018 om 10:33

Zelf deze lichtshow bewonderen? Dat kan nog tot 27 november.­

Handig! :o