Partyflock
 

Afrojack Presents Global Remix Battle 1

door , gepubliceerd op
afbeelding Afrojack Presents Global Remix Battle 1
ArtiestAfrojack Site
Op 24 september werd bekendgemaakt dat Afrojack nieuw talent een podium wil geven via de Global Remix Battle. Een wereldwijde zoektocht naar de meest getalenteerde, nog onontdekte producers. We interviewden Afrojack (Nick van de Wall) over de nieuwe strijd.

Waarom wil je nieuwe muziekproducers zoeken via deze remix wedstrijd?
"Ik denk dat het de handigste manier is om nieuw talent te vinden door het zo groot en open te promoten, plus ik vind het leuk om het op deze manier te doen."

Waarom maakt het je gelukkig om nieuw talent een podium te geven?
"Dat weet ik eigenlijk niet. Waarom vind ik pannenkoeken lekker? Dat is gewoon zo. Ik vind het leuk, het zit in me. Ik heb zelf heel veel meegemaakt natuurlijk. Ook de leuke kant van het leven: het over de wereld vliegen, draaien, produceren. Ik heb het altijd heel leuk gevonden. En nu dachten we eigenlijk: laten we die kans eens geven aan mensen die niet per se in ons netwerk zitten."

Wat maakt volgens jou een muziekproducer goed?
"Als het op productie aankomt is het gewoon een kwestie van skills en strategie. Maar ik denk dat als het gaat om succesvol artiest worden het er niet alleen om gaat wat je skills zijn, maar ook om wie je bent als persoon."

Hoe voelt het om zelf uitgegroeid te zijn tot een multi platina en meervoudig bekroonde producer?
"Vroeger wilde ik alleen maar draaien. Ik heb ook nog steeds een Afrojack profiel op Partyflock staan. Ik wilde graag die lijst zo vol mogelijk hebben, dat was het enige wat ik wilde. Festivals? Oké tof. Privé jet? Oké tof. Maar het enige wat ik wilde was gewoon draaien. Ik weet nog dat Partyflock 11 jaar geleden een groot feest had, de stage was een keyboard. Ik draaide toen zelf niet. Toen dacht ik: op een dag ben ik ook zo groot en dan draai ik ook op dit soort feesten. Alles wat er dus bovenop is gekomen is een leuke extra."

Je bent al 8 jaar lang door DJ MAG benoemd als een van de top 10 dj's ter wereld, hoe voelt dat?
"Het is een extraatje. Het is heel handig, want daarmee kan je makkelijker andere artiesten benaderen. Ook is het handig voor de boekingen in China en Azië, want daar nemen ze dat heel serieus. Maar verder... fans zijn geen fan van mij per se omdat ik in de top 10 sta."

Is het ook niet iets wat je extra motivatie geeft?
"Nee, het geeft me echt nul extra motivatie. Het is gewoon handig voor mijn werk. Het geeft toch weer net een extra boost, een extra marketing dingetje wat het makkelijker maakt om de wereld rond te reizen. Het geeft je net een wat betere positie bij de promotors en je kan backstage je dingen wat beter afhandelen. Op dit moment is het belangrijk dat ik het kan toepassen op nieuwe artiesten waar ik mee bezig ben."

Wat geeft je dan wel die motivatie om door te gaan?
"Het vetste vind ik dat als ik iets voor de duizendste keer doe, een van de jongens meeneem die net getekend heeft. Ik was laatst op Tomorrowland. Ik draaide op de pre party en dacht: weet je wat? Laat ik gewoon iemand meenemen. Ik stond m'n ding te doen en kondigde een nieuwe record aan. "Kom dan" zei ik tegen een van de jongens. En die gast stond helemaal te trillen, had nog nooit op zo'n podium gestaan… staat ie ineens op Tomorrowland! En voor mij is dat iets wat ik heel leuk vind, maar het is niet belangrijk voor mijn carrière. En voor hem is dat van 0 naar 10 miljoen in 1 keer. Dat geeft mij echt een supervet gevoel, dat ik door zo'n kleine moeite iemand zo'n waanzinnige ervaring kan geven. Dat geeft mij motivatie. Daarom zit ik hier interviews te doen, dat vind ik het leukste wat er is! Dat is dus het ding, Ik wil ze een goede start geven. Ik heb dat wel gedaan met mensen binnen mijn netwerk. Die kende ik of het waren vrienden van vrienden.
En nu kunnen we dus eigenlijk voor het eerst met een team dat sterk genoeg is, nieuwe mensen aanspreken die we niet kennen.
Ik krijg de kick vooral van de reactie als ik ze spreek. We zijn allemaal mensen, we zijn allemaal emotionele dieren en ik vind het super mooi om zoveel emotie te zien bij die jongens voor iets wat ik al zo gewend ben.
Ik doe al 10 jaar 200 boekingen per jaar, nu wat minder omdat ik hier veel meer mee bezig ben. Laatst was ik in Zuid Korea bij een super vette club. 1500 man uitverkocht. Is leuk want ik hou nog steeds van draaien, maar voor mij is het show nummer 2000 nog wat. Ik doe dit en ik ben het gewend. Het is voor mij bijna hetzelfde als ontbijten. Om dan zo'n jongen mee te kunnen nemen en dan die emotie bij hem te zien, dat maakt het heel speciaal."

Hoop je zelf ook iemand te "ontdekken" die dit kan bereiken?
"Ik denk dat iedereen hetzelfde als mij kan bereiken als ze de juiste training, motivatie en de juiste mensen om zich heen hebben. Ik heb geluk gehad dat ik in Rotterdam ben opgegroeid. Waar heel veel clubs en dj's zitten, echt een hele industrie. Als ik in Friesland was opgegroeid dan had je net wat minder clubs, en was het misschien net wat moeilijker geweest om door te breken. Ik denk als je dat geluk omzet naar toegepaste strategie of je zet het bedrijfsmatig op, dat je dat geluk kan her creëren.

Alle inzendingen worden door jou beoordeeld, hoe ga je er precies naar kijken?
"Ik hoop toch wel een paar jongens er op te kunnen zetten om even te filteren van: welke mensen zijn nou net 3 dagen geleden begonnen met produceren vs de serieuzere inzendingen. Maar uiteindelijk zal ik er wel veel moeten gaan checken. Eerder dit jaar hebben we de Vocal Battle Auditions gehad, daar hadden we 1200 inzendingen en daarvan heb ik er volgens mij 1100 bekeken. Daar ben ik wel even mee bezig geweest! Ik denk dat ik met deze remixen ook een heel groot deel zelf zal beluisteren."

En waar ga je precies op letten?
"Ik ga kijken naar kwaliteit en productie skills, maar het belangrijkste is het verhaal er omheen. Wie is de persoon erachter, hoelang doet 'ie het al, wat is zijn doel, waar komt 'ie vandaan, wat heeft 'ie mee gemaakt? Als je op een laptop een goeie remix kan maken qua skills, of je zit in een supermooie studio alleen je maakt een hele slechte remix. Ja… Maakt toch een verschil van ervaring."

Je kondigde eerder dit jaar dus een wereldwijde auditie aan om zangers te vinden voor een nieuwe grote pop act. Die zoektocht is momenteel gaande. Is dat ook een reden dat je producers ook de kans wilt geven?
"Het was meer zo dat ik na een tijdje dacht van ja, ik zou het eigenlijk ook wel voor dj's en remixers moeten doen aangezien ik zelf bekend sta als producer. Laten we dat dan ook maar net zo groot aanpakken! In de eerste instantie wilden we een kleine remix battle doen, maar het verschil gaat er juist in zitten dat we er wel tijd in stoppen en het wel groot aanpakken. Zodat mensen ook weten van het is niet iets wat we zomaar even doen. Het is een serieuze stap."

Op je nieuwe album heb je ook samenwerkingen, wanneer kies je nou precies voor een bepaalde samenwerking?
"De meeste samenwerkingen zijn met artiesten die bij ons getekend zitten. Verder is het zo: wie vinden we tof om mee te werken? Alle namen die je terugziet in onze samenwerkingen zijn altijd mensen waar we op langere termijn mee samenwerken. Ik ben nu met nieuwe muziek bezig met bekende artiesten, ik kan nog geen namen noemen.
We werken altijd met mensen waar we een hele goede band mee hebben, waar we chill mee zijn. Want waarom zou je gaan werken met iemand die je niet kan uitstaan? Die alleen maar even geld wil verdienen en dan weer weg is? Daar hebben we ook geen tijd voor. Ook ben ik echt heel erg gelovig in de zin van: je kan meer bereiken met mensen die kleiner zijn en wel willen, dan mensen die groter zijn en niet willen."

In oktober doe je de Afrojack Bringin It Back Tour in o.a. Las Vegas, Miami Beach en Mexico. Heb je al plannen voor november en december?
"In november veel Europa en december veel Azië. En hopelijk met kerst New York! Ik heb altijd al eens zo'n home alone 2 willen doen."

Met al dat reizen heb je natuurlijk wel een druk schema. Is dat voor jou juist leuk of is het een nadeel?
"Het is niet erg handig, maar het went. Ik voel me super thuis in een vliegtuig en ben heel erg gewend om 6/7 dagen per week te vliegen. Ook aan vluchten van 12 tot 16 uren en dat vind ik best lekker. Beetje slapen, beetje werken, filmpje kijken. Eigenlijk vind ik het zelfs fijn. Máár ik heb nu wel mooie stoelen. Ik vloog 3 á 4 jaar lang overal economy heen. Ik ben 2 meter 7 dus dat ging niet zo lekker met mijn rug. Op een gegeven moment ben ik meer geld gaan besteden aan businessclass tickets die evenveel kostten als wat ik verdiende met draaien, maar het was het waard. Dan hield ik niks over, maar ik had wel een leuke avond én ik had geen last van mijn rug. Ik heb niks te klagen. Het is alleen niet zo handig dat je niet op 1 plek bent om met mensen te werken, dus je moet mensen invliegen, je moet zelf naar andere plekken toevliegen. Maar ik denk dat het leuker is dan de hele dag op 1 plek zitten."

Wat mis je het meest aan Nederland als je bezig bent met touren of wat voelt voor jou weer als thuiskomen?
"Dat is dus het ding, op een gegeven moment ga je je thuis voelen op andere plekken. Net als je naar de camping gaat in Zuid Frankrijk: dan wen je aan die camping als een thuisplek. Dus als ik bijvoorbeeld in Sydney aankom dan voel ik me thuis. Zo zijn er heel veel hele gekke plekken waar ik zo vaak ben geweest."

Was dat op het begin ook al zo? Of was het eerst wel even wennen?
"Ik heb tot 2009/2010, de eerste 3 jaar van mijn carrière in Nederland gewoond. Toen draaide ik ook nog veel in Nederland. Op een gegeven moment gingen we zoveel touren en je let er niet echt op. Elke keer kom je terug na een maand touren en dan zie je dat er niks veranderd is. Voor je gevoel heb je zoveel meegemaakt, en dan kom je terug op een plek die identiek hetzelfde is. Op een gegeven moment denk je: het heeft ook geen zin meer om terug te komen."

Wat is je favoriete event van afgelopen jaar. Wat sprong er voor jou echt uit?
"Ultra Japan 2 weken geleden! Ik ben heel vaak in Tokyo. Het was zwaar aan het stormen, zo zwaar dat een deel bijna onder water stond en tijdens mijn set gingen we een tent opzetten. We hebben ergens een foto waar je me ziet met een tentstok in mijn hand, MC staat op het podium '1,2,3, let's go', en alles gaat los! De lichten, co2. En ik sta daar met die tentstok zo… yeah. Dat was echt heel tof."

En wat geeft je op zo'n tour precies de kick?
"De andere artiesten die ik meeneem als support en de tussentijdse productiedagen. Ik vind shows doen en draaien leuk, maar ik krijg echt de meeste kick van muziek maken on the road en andere producers en dj's meenemen die misschien niet eens draaien, maar gewoon om te produceren. Dat ze het een beetje mee kunnen maken. Dat vind ik het leukste."

Janine Sarchosakis

1 opmerking

Leuk interview :)