Partyflock

Ferry Corsten: 'de oude sound terugbrengen met de techniek van vandaag'

 

Ferry Corsten: 'de oude sound terugbrengen met de techniek van vandaag'

door , gepubliceerd op
Op zaterdag 21 januari vierde Ferry Corsten de 500ste uitzending van zijn radioshow Corsten's Countdown met een speciale 8-uur live uitgezonden marathon vanuit Club Annabel in Rotterdam. Tijdens de show verwerkte Ferry tracks verzocht door fans van over de hele wereld en luisteraars werden uitgenodigd om hun toptracks in te zenden, wat resulteerde in een gedenkwaardige top 10 die afgespeeld werd tijdens het laatste uur van de uitzending, waarmee een fenomenale invulling werd gegeven aan de 500ste uitzending van een van de scene's meest populaire radio shows! Partyflock sprak Ferry tijdens de avond kort over deze mijlpaal.

Gefeliciteerd man, 500! 'Ja dankjewel! Ik ben al een tijdje bezig en dit is echt een milestone!' Leuk dat je even tijd hebt voor Partyflock. 'Ja, natuurlijk! Ik ken de site wel. Zelf nooit een account gehad, maar ik check heel af en toe wel. Het zijn vooral de mensen om me heen die het in de gaten houden! Leuk dat het vernieuwd wordt, succes!'

Na 500 Corsten Countdowns en je luisterrijke carrière mag er eigenlijk niemand zijn die je niet kent, maar voor degenen die alleen muziek van je hebben geluisterd: wie is Ferry?
'Ik ben Ferry en Ferry is born and raised in Rotterdam. En daar woon ik eigenlijk nog steeds. Nou ja, Capelle aan de IJssel. Ik ben 43 jaar oud en mijn hobby is muziek. Zo zie ik het nog steeds. Ik heb nu natuurlijk twee kinderen dus daar ben ik automatisch ook mee bezig, maar mijn echte passie is de muziek en als hobby ben ik muzikant en al mijn overige tijd gaat daarin zitten. Als je passie erin zit dan voelt het niet als werk en is het niet uurtje factuurtje, maar plezier en passie. Ik maak natuurlijk zelf muziek in de studio, maar ik reken ook het opdoen van inspiratie erbij. Ik struin bijvoorbeeld YouTube af voor tutorials. Zo leer je altijd weer meer of iets nieuws.'

Je draait al zolang mee in het wereldje en vooral de trance. Hoe is het geëvolueerd? En hoe ben jij veranderd in al die tijd binnen de (trance) scene?
'Ehm, er is een hoop ontwikkeling in de trance geweest. Toen het net opkwam was het 'in' en daarna is het door een hoop media kapotgemaakt. De pure trance is vaak een beetje overschaduwd. Bijvoorbeeld door bigroom, maar ik zie dat het toch wel weer opkomt. Het wordt weer groter en dat is wel goed denk ik.

Als je kijkt naar de algemene dance scene, ik kan het niet eens goed beschrijven, maar is het een soort van herbeleven, 'reviven 'van de nineties sounds. Als je luistert naar techno is het pure 909 sounds, de oude, echte sound uit midden jaren '90 maar het is vandaag de dag geproduceerd. Met de house precies hetzelfde. En ja, ik doe er ook mee wat betreft trance. Met Gouryella wil ik die oude vibe terugbrengen, maar geproduceerd met de techniek van vandaag en met mijn kennis op het gebied van mixen. Dat klinkt inmiddels allemaal een stuk strakker. Het heeft echter wel die oude lading.'Jij hebt zelf natuurlijk voor best veel verandering gezorgd op een aantal vlakken. Wat zie je zelf als je mooiste verandering die op gang is gekomen in de muziekwereld?
'Ik vind het leuk, dat mensen dat zo zien. Ik ben er natuurlijk niet altijd zo mee bezig geweest. Zo van 'ik ga eens even verandering brengen'. Je doet dingen gewoon en ze gebeuren en het loopt zoals het loopt. En dat vind ik heel tof! Er zijn een aantal jongens vandaag de dag die veel meer verandering hebben gebracht, denk ik. Skrillex bijvoorbeeld, die echt wel hun eigen sound hebben neergezet.' Niet copy paste, maar zelf creëren? 'Ja en dat is ook direct het probleem wat ik heb met muziek vandaag de dag. Op een paar artiesten na is er gewoon geen identiteit meer. Het moet een hit zijn en om een hit te worden moeten er die sounds inzitten, effectje met stemmen enzo. We doen dus precies hetzelfde als die ander en dan hebben we ook een hit. Maar dat gebeurt dan niet, want die hit is er al.

Een vergelijkbaar probleem zie je op festival mainstages: same set, different dj. Iedereen draait de hits. Niet zoals jaren geleden. Als je naar een festival ging, hoefde je maar dertig seconden voorbij een tent te lopen en muziek te horen en je wist wie het was. Volle tent, je hoorde house, maar wist ook direct dat dat de house dj was. En nu loop je langs een mainstage en hoort niet of het a of b is, en dat is wel jammer.'

Jij bent wel altijd trouw gebleven aan aan wat je doet?
'Nou, ik heb ook m'n links en rechts, maar dat heb ik altijd gehad. Beetje ontdekken, kijken wat er is en ook zoeken naar inspiratie. Op een gegeven moment zijn de visjes op als je alleen maar binnen je eigen kleine vijvertje blijft en dan moet je ergens anders gaan kijken, haha. Je moet natuurlijk wel met een kick in de studio zitten. Als die kick weg is, dan moet ik wat anders gaan doen. Ik kan niet leven met een volledig commerciële hitjesbenadering, zoals ik eerder aangaf. Er is niets mis mee, maar ik ben begonnen vanuit passie en hobby en die zit er nog steeds in. Toch ontkom je natuurlijk nooit om iets ook vanuit een commercieel oogpunt te bekijken.'

Muziek maken is tegenwoordig veel techniek. Je bent zelf elektrotechnicus, dus je weet er zelf iets van. Ben je nooit bang dat de techniek je in de steek laat?
Lacht...'Nou, het gebeurde toevallig vandaag!' Ja, er was in principe weinig stress. Even drukte, maar je loopt gewoon door. 'Ik had gelukkig een stick met muziek bij me met een aantal van de tracks die aangevraagd waren voor de 500 show. Die staan op dit stick omdat ze ook in mijn normale set zitten. Dus ik kon in ieder geval door. Een stilte op de radio kan natuurlijk niet. Laten we dan maar doorgaan en in de tussentijd fiksen we het wel. Maar we hadden het gelukkig snel weer aan de praat.'

Je staat zo nog in de line-up van het publiek toegankelijke feest ter ere van je 500e Corstens Countdown dus we zullen afronden. Nog iets tofs mede te delen?
'Ik ben bezig met een hoop nieuwe dingen. Een nieuw Ferry album en dat word echt wel een flink project. Dat moet midden dit jaar worden uitgebracht. Daar komt een tour en een show bij. Dus ik hoop Nederland weer op de kaart te kunnen zetten met mijn sound!'

Bekijk wat hoogtepunten van de speciale avond in Annabel


Beluister de acht uur durende uitzending, inclusief exclusieve interviews met onder andere Armin van Buuren, Markus Schulz, Cosmic Gate en vele anderen:

4 opmerkingen

Karian
Werkzaam bij Partyflock
Zoooo blij met nieuw Gouryella materiaal :respect: :lief:
"Met Gouryella wil ik die oude vibe terugbrengen, maar geproduceerd met de techniek van vandaag en met mijn kennis op het gebied van mixen."Wijze woorden (y)
Wijze woorden van deze legend! Benieuwd naar wat zijn nieuwe album allemaal gaat brengen :D