Partyflock
 
­ Nederland

Meest duurzame festivals van afgelopen jaar

gepubliceerd door , op
Meest duurzame festivals van afgelopen jaar
16 januari 2019
Duurzaamheid staat bij veel mensen tegenwoordig hoog in het vaandel. Ook bij festivalbezoekers. Het is dus niet gek dat er steeds meer festivals zijn die inspelen op deze nieuwe trend. Met technologische snufjes en oog voor de natuur, wordt het festivalterrein groen, duurzaam en verantwoord. In 2018 waren er weer een aantal superleuke festivals die zeker de moeite waard waren voor iedereen die graag milieuvriendelijk wil leven. Welke dat waren?

Paradigm
Dit festival in Groningen heeft als doel om helemaal zelfvoorzienend te zijn. Wat dat inhoudt? Er wordt zo min mogelijk van buitenaf gehaald om dit festival te laten draaien. Zo worden de wc's gevuld met zaagsel, zodat alles gewoon op de composthoop kan worden gegooid. Verder worden de decors allemaal gemaakt van gerecyclede materialen die niet schadelijk zijn voor de natuur. Dat is dan ook de reden dat dit festival niet hoeft worden afgebroken. Wanneer jij in 2019 naar Paradigm gaat, dans je dus tussen hetzelfde decor als vorig jaar.

DGTL
Geef de organisatie van DGTL nog een paar jaar en dit feest wordt het eerste afvalvrije festival in Nederland. Plastic drinkflesjes worden hergebruikt, het water van de wc's wordt gefilterd zodat er weer schoon drinkwater ontstaat en alle voedselresten worden omgezet in compost voor lokale boeren. Deze boeren leveren ook al het eten op het festival. Het menu op DGTL is bovendien helemaal vegetarisch, wat een grote impact heeft op het milieu. In totaal bespaart het festival hiermee 14 miljoen liter water en een CO2-uitstoot van 53.000 kilo. Je vindt DGTL ook in 2019 weer op de NDSM-werf van Amsterdam.

Welcome to the Village
De organisatoren van Welcome to the Village richten zich op de toekomst. Daarom vind je op dit festival niet alleen leuke muzikale acts, maar ook wetenschappers en kunstenaars die inspelen op het thema duurzaamheid. Nieuwe ideeën op het gebied van milieuvriendelijkheid worden getest op dit festival en je kunt mooie shows en tentoonstellingen zien die je aan het denken zetten. Wil je een hapje eten tijdens je bezoek aan dit festival? Dan geniet je van verse ingrediënten die door lokale boeren geleverd worden. Welcome to the Village blijft ook nog een paar jaar doorgaan, want dit festival hoopt in 2021 al het afval op het terrein te kunnen hergebruiken.

Wat kun je zelf doen?
Het is natuurlijk leuk om te feesten op een festival dat duurzaam is ingesteld, maar je kunt thuis ook je steentje bijdragen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Laat bijvoorbeeld vaker een portie vlees staan, want hiermee bespaar je net zoveel water als een maand niet douchen. Daarnaast kun je ook kijken naar de energie die je verbruikt. Steeds meer energieleveranciers werken nu met groene stroom die op een duurzame manier wordt verkregen. Je kunt energieleveranciers vergelijken om te zien of jij voordelige groene stroom kunt ontvangen. Misschien bespaar je zelfs op je maandelijkse energiekosten.

11 opmerkingen

Had Psy-Fi hier ook nog wel tussen verwacht. Doen het ook goed ;)
Flauwekul groen groener groenst... Gewoon lekker feesten zonder gezeik.
Uitspraak van Einstein op donderdag 17 januari 2019 om 21:01:
Gewoon lekker feesten zonder gezeik.


Jij snapt het niet, weet je hoeveel feesten er zijn waar 20x minder afval is?
Daar kunnen veel organisatoren nog wat van leren hoor.
Wat dacht je van stevige plastic cups met statie geld, en spoelbaar?
Weet je hoeveel tonnen plastic dat scheelt?
Echt geen flauwekul...
Ben het met Einstein eens dat er nazorg voor bezoekers moeten komen als er een propje op de grond gevonden wordt.
Uitspraak van DreamCatcher op donderdag 17 januari 2019 om 19:37:
Had Psy-Fi hier ook nog wel tussen verwacht. Doen het ook goed ;)


Alle festivals in die scene over het algemeen wel.
Artiesten van over de hele wereld invliegen. Vlees verkopen. Eindvuurwerk. Maar dan je drankjes in slappe biologisch afbreekbare bekertjes verkopen en jezelf op de borst kloppen dat je zo goed voor het milieu bent :bye: Deze marketingtruc doorziet iedereen toch wel hoop ik...

Festivals zijn niet goed voor het milieu, net als dat friet met veel mayonaise geen gezonde maaltijd is. Maar wat maakt het uit voor af en toe?
laatste aanpassing
Ben altijd benieuwd hoe ze het XTC-afval gaan recyclen.
Uitspraak van gekkegabber op vrijdag 18 januari 2019 om 10:00:
▶Uitspraak van DreamCatcher op donderdag 17 januari 2019 om 19:37:Had Psy-Fi hier ook nog wel tussen verwacht. Doen het ook goed ;)
Alle festivals in die scene over het algemeen wel.


Ik denk dat BOOM festival dan wel bovenaan staat (weliswaar Portugal).
Uitspraak van DreamCatcher op donderdag 17 januari 2019 om 22:32:
ij snapt het niet, weet je hoeveel feesten er zijn waar 20x minder afval is?
Daar kunnen veel organisatoren nog wat van leren hoor.
Wat dacht je van stevige plastic cups met statie geld, en spoelbaar?
Weet je hoeveel tonnen plastic dat scheelt?
Echt geen flauwekul...


Als iedereen thuis zou blijven en daar consumeert, wordt er minstens net zoveel plastic afval weggegooid. Heel de supermarkt ligt er vol mee..

Dus laten alle producenten en multinationals nou eens de handen ineen sluiten door zoveel mogelijk over te gaan op duurzame verpakkingen.
Uitspraak van Bobje op vrijdag 18 januari 2019 om 13:05:
Maar dan je drankjes in slappe biologisch afbreekbare bekertjes verkopen en jezelf op de borst kloppen dat je zo goed voor het milieu bent :bye: Deze marketingtruc doorziet iedereen toch wel hoop ik...


En daarvoor hebben ze in Duitsland, al jaaaááááren, op vele feesten/festivals van die stevige, recyclebare bekers met 'Pfand' (statiegeld). Snap écht niet waarom dat in Nederland nou zo moeilijk is. Zéker niet voor grote organisaties & grote festivals...

Ik gebruik al minstens 15 jaar met veel plezier een paar hardplastic Mayday, Nature One en Doornroosje bekers voor onderweg/picknick/strand etc. En tegenwoordig zijn er genoeg producenten die deze bekers van plantaardig materiaal kunnen maken. Dat hoeven dus helemaal geen slappe bekertjes te zijn.
laatste aanpassing
Uitspraak van DreamCatcher op donderdag 17 januari 2019 om 19:37:
Had Psy-Fi hier ook nog wel tussen verwacht. Doen het ook goed ;)



Idd die doen het vaak beter denk ik dan al die boven genoemde festivals!