Partyflock
 
Flockonderwerp · 111476
­
 
Amsterdam Dance Event (ADE) staat voor de deur. Voor het zover is, blikken we terug op het rijke verleden van de hoofdstedelijke nacht. Amsterdam speelt al sinds eind jaren tachtig een belangrijke rol in de elektronische muziek. Als thuishaven voor een paar van de beste dj’s, producers en clubs ter wereld kreeg het nachtleven van de stad internationale bekend- en beruchtheid als een van Europa’s clubscenes. We hebben de meest legendarische nachttempels voor je in kaart gebracht en de residents gevraagd naar hun persoonlijke partymythen en -sagen.


ELEMENTENSTRAAT (1991-1992, DIT JAAR HEROPEND ALS THE WAREHOUSE)

­
Foto: Partyscene

Ergens in de buurt van het Westelijk havengebied – dit jaar heropend als Warehouse – ligt een van Nederlands eerste hardcore locaties. Multigroove’s Elementenstraat warehouse was geen officiële club, maar was wel essentieel in de ontwikkeling van de hardere dancestijlen in Nederland. De politie overviel de plek op brute wijze na anderhalf jaar, de enige nacht waarop resident Dano zich had ziek gemeld.

­

Dano: “Multigroove was een geweldige organisatie om voor te draaien. Ze kwamen altijd met de gekste illegale locaties: zoek verlaten warehouses en neem ze over. Dat is precies wat er gebeurde met de Focus hangar op Elementenstraat, wat het podium zou worden voor anderhalf jaar de gekste feesten die ik ooit heb gezien.
De plek was geweldig, omdat er ruimte was om te experimenteren. Je kon een langzame plaat opzetten die in het midden extreem snel werd, en het publiek ging nog steeds uit z’n dak. Elementenstraat was de eerste plek waar sommige van ons begonnen om housemuziek in de derde versnelling te draaien, wat de weg vrijmaakte voor wat later hardcore en terror werd.
Natuurlijk werd er veel drugs gedeald, waardoor de politie dacht dat we een soort van criminele organisatie waren. Ze waren een grote undercover operatie aan het uitvoeren, met de codenaam ‘operatie paardenstaart’ (omdat de meeste Multigroove jongens lang haar hadden). De enige nacht dat ik me ziek had gemeld en Flamman en Abraxas Fierce Ruling Diva had gevraagd om in te vallen, werd de plek overvallen door ongeveer tweehonderd ME’ers. Zelfs de dj’s werden gearresteerd met zakken over hun hoofd… alleen omdat ze plezier aan het maken waren.”
laatste aanpassing
Operatie paardenstaart :lol: