Partyflock
 
Flockonderwerp · 109560
­ Nederland
Het is moeilijk het begin van de hardcore house aan te wijzen. Hardcore house is een samensmelting van verschillende stijlen en daarom lopen ze allemaal over in wat later hardcore house zou worden. Algemeen wordt aangenomen dat We have arrived van Mescalinum United (Marc Acardipane) de eerste hardcoreproductie is. Dit muziekstuk werd voor het eerst in 1990 uitgebracht op de plaat Reflections Of 2017 op het label Planet Core Productions, dat opgericht werd in 1989 in Frankfurt am Main (Duitsland). Als men de plaat beluistert, hoort men veel invloeden van andere stijlen, wat vrij kenmerkend is voor de meeste hardcorehouseplaten.
Noemenswaardig is dat de moderne hardcore house groot is geworden in Nederland en wel in Club Parkzicht in Rotterdam. DJ Rob was er de huis-DJ en DJ Paul Elstak kwam er ook vaak draaien. In Vlaanderen was deze muziekstijl minder succesvol dan techno, dat door grote clubs, zoals La Rocca in Lier, werd gedraaid. Ook de latere Zillion richtte zich vooral op techno. In Italië zijn hardcore en de daaruit voortgevloeide hardstyle wel populair.
De eerste hardcorehouseplaten in Nederland verschenen in 1992, toen Rotterdam Records werd opgericht door DJ Paul Elstak. Een belangrijke pionier uit deze tijd is DJ Rob, hij draaide vooral in Club Parkzicht in Rotterdam. Binnen korte tijd werd hardcore house redelijk populair in geheel West-Europa.
De aanhangers van deze muziekstroming uitten zich vaak door hun hoofd kaal te scheren en trainingspakken te dragen van het merk Australian. Het merk Cavello was minder geliefd in de gabberscene en werd vaak geassocieerd met het gabbergezegde "cavello is voor mellow". Verder werd er een bomberjack over de Australian gedragen, met schoenen van het type Nike Air Max. Tegenwoordig worden er vaak witte camo-broeken gedragen met het bekende bomberjack, de jongere generatie gabbers beperkt meestal tot het dragen van Australians of een bomberjack. Mensen met deze uiterlijke kenmerken en muziekvoorkeur werden gabbers genoemd. Drugsgebruik was en is bij hardcorefeesten niet ongebruikelijk. Met name XTC is in Nederland sinds eind jaren 80 populair, omdat het een euforisch gevoel geeft en de gebruiker van een dosis energie voorziet. Het drugsgebruik beperkt zich overigens niet tot XTC.
Rond 1995 beleefde de gabber een eerste hoogtepunt; vrijwel wekelijks gingen vele duizenden liefhebbers naar houseparty's, waar zij nachtenlang feestten op platen van o.a. Neophyte, Rob Gee en 3 Steps Ahead. Er verschenen tijdschriften zoals Strobe en Thundermagazine en de compilatie(verzamel)-cd's (bijvoorbeeld Thunderdome, Masters of Hardcore, Nightmare en Hellraiser) haalden grote omzetten. Tegelijkertijd wist de vrolijkere variant Happy Hardcore regelmatig de Top 40 te bereiken met nummers als Wonderfull Days (allereerste happy hardcore nummer in de hitlijsten) van Charly Lownoise & Mental Theo (master Maximum Records) en de latere concurrentie; Life Is Like A Dance, Luv U more, Rainbow in the Sky onder de label Forze Records/Rotterdam Records en I wanna be a hippy van Technohead onder Mokum Records.
De commercialisering (bijvoorbeeld door Mecado) en negatieve berichtgeving over 'gabbers' hebben ervoor gezorgd dat de muziekstroming eind 1997 in populariteit afnam, hetgeen resulteerde in het stopzetten van een heleboel labels, waaronder de meeste sublabels van ID&T. In de daaropvolgende jaren beleefde de gabbercultuur een sluimerend bestaan, waar het echter in de undergroundscene wel populair bleef. Sinds 2001 is hardcore echter weer aan een gestage opmars bezig. Met de opleving van de laatste paar jaren komen ook de Aussies en Cavello weer terug. Lonsdale en dergelijke worden zeldzaam in de gabberscene, maar ook shirts van bekende artiesten zoals Neophyte en Evil Activities zijn populair. De nieuwe hardcore sound is niet alleen van Nederlandse afkomst, ook Italië heeft een groot aandeel in de hardcore scene.
De grootste hardcore labels op dit moment zijn: Neophyte Records, Masters of Hardcore, Enzyme Records, Hardcore Blasters, The Third Movement, Traxtorm Records, Offensive Records en Rotterdam Records

Artists:

3 Steps Ahead (3SA)
Akira
Alex B
Angerfist
Art Of Fighters (AoF)
(DJ) Bass
Bloodcage (Angerfist)
Bodylotion (Neophyte)
Buzz Fuzz
Chosen Few
D-Passion
Danger Hardcore Team (DHT)
Daymar
Dr. Z-Vago
Endymion
Evil Activities
Kasparov
Kid Morbid (Angerfist)
Korsakoff
Lady Dana
Lenny Dee
M1dy
Mainframe
Masters Of Ceremony (MoC)
Menace II Society (Angerfist)
Negative A
Neophyte
Noize Suppressor
Nosferatu
Ophidian
Outblast
Party Animals
Partyraiser
Paul Elstak of DJ Paul
Placid K
Prankster
Predator
Promo
Tha Playah
Tommyknocker

Styles:

Acidcore
Darkcore
Digital Hardcore
Early Hardcore
Frenchcore
Happy Hardcore
Industrial Hardcore
Oldschool (Oldskool)/Oldstyle
Tekno
Terror/Deathcore/Doomcore
Speedcore
Splittercore
Trancecore
UK hardcore
Terrorcore
Breakcore
laatste aanpassing