Partyflock
 
­ Nederland

Alles kut, enter

door , gepubliceerd op
Alles kut, enter
9 juni 2015
Ticket in de pocket en outfit gescoord? Zenuwen ook de baas? Dan ben je klaar voor festivaldag!
Lekker weer, zonnebril, mobieltje in de tas, genoeg geld om de dag goed gehydrateerd door te komen, je goede humeur nog en dan? Gaan en genieten! Zo simpel is het, toch? Nee, niet in verwend Nederland! Het land waar zeuren tot kunst is verheven en waar de middelmatigheid overheerst. Voordat nog maar één beat geklonken heeft, men nog maar één biertje besteld heeft, worden alle koppen die boven het maaiveld uitsteken vakkundig afgesneden. (Vooral) op het web weet iedereen precies hoe een festival tot een succes te maken. Zonder enige gedegen kennis van het neerzetten van een evenement voor duizenden bezoekers, weten anonieme trollen altijd al het foute te benoemen. En dat is véél!

Waar tijdens feestjes een toiletbezoek niet altijd even makkelijk gaat, laat men op de virtuele dixi werkelijk alles lopen. Ongecontroleerd vaak ook nog eens. We weten allemaal hoe de tijdelijke toiletten er na een festivaldagje uitzien, nietwaar? Nou, het afvoerputje dat internet heet, zit minstens net zo vol. Met bullshit. En azijn, want dat is wat men pist. Het begint al direct na de eerste aankondiging. Deze is natuurlijk veel te vroeg. Vóór kerst worden de eerste zomerfestivals al aangekondigd. Dan heeft toch niemand geld voor die early bird kaarten? Dat die in het voordeel van de bezoeker tegen ramsjprijzen de deur uitgaan vergeten we even. Oh, ja, sowieso zijn kaarten te duur. Punt.

Daarna kunnen 'we' los op de volgende aankondiging: de line-up. Duurt ook véél te lang en als ie eenmaal bekend is dan valt er geen goed woord over te zeggen. DJ Gekke Henkie in de hardstyle? Heiligschennis! De oldschool in die hoek is veel te ver lopen vanaf de industrial. Vijf area's en géén trance?

Daarnaast is er nooit mobiel bereik en is het bereik er wel dan is het achterlijk dat mensen foto's en filmpjes maken. De house stage is te klein, het terrein te groot, de timetable niet logisch en dat het parkeren in een weiland van iemand die ook gewoon eten op tafel moet zetten geld kost, is natuurlijk van de ratten besnuffeld. Oh en dan hebben we natuurlijk nog de eeuwige 'commercie is kut' discussie waardoor de één zegt dat de eindshow veel te karig was en de ander diep zuchtend met de dooddoener komt dat een muziek-event helemaal geen vuurwerkshow zou moeten hebben.

Kort gezegd: alles kut, enter.

En hoewel Partyflock volop mogelijkheden biedt aan deze 'experts', zou ik soms willen dat de batterijen in de toetsenborden van de internethelden wat vaker leeg bleken. Misschien kunnen we weer teruggaan naar de essentie: PLUR. Voor de bezoeker, de organisatoren en de artiesten. Hiermee bedoel ik dus expliciet niet dat vroeger alles beter was. De wereld evolueert en zo ook de dance en ook festivals. Maar wat een zegen dat we in Nederland wonen. Daar waar de hoeveelheid bezwaarschriften om ze tegen te gaan en de petities om ze te behouden minstens met elkaar in evenwicht zijn. Waar we kunnen kiezen tussen cultuur op Mysteryland, een nacht lomp beuken op Ground Zero, literatuur en politiek op Lowlands, een nachtje doorhalen in de 24 uurstent op Defqon en met 50.000 gelijkgestemden kunnen losgaan op Decibel. De agenda van deze zomer bevat letterlijk honderden buitenfeesten, strand-evenementen en festivals van intiem alternatief tot duister underground en natuurlijk ook groots en meeslepend. Voor ieder wat wils! Ik stel dus voor dat we deze zomer onze zegeningen tellen, want het enige waar we ècht over mogen zeuren? Onze last van keuzestress!

Deze column verscheen eerder in DJ Mag

47 opmerkingen

colum komt lekker laat op flock. Ook zijn er al meer festivals geweest. En her en der vreemde woord(keuzes)(en).
Maar ik bemoei niet.

:lief: *geintje natuurlijk*

Zal helaas nooit stoppen. Maar dromen mag altijd. :)

*edit: shit. Had ik zelf een spelfout. :frusty: dat kan niet natuurlijk.
laatste aanpassing
 
(F) Karian! goede collumn
Werkzaam bij Partyflock
Uitspraak van Rico [Niet Verhoeven] op dinsdag 9 juni 2015 om 10:50:
colum komt lekker laat op flock.


Hij is ook geschreven voor DJ Mag :) Ik heb hem nu geplaatst omdat natuurlijk lang niet iedereen dat blad leest.
Daarbij: de meeste festivals moeten nog komen :yes:


Uitspraak van Rico [Niet Verhoeven] op dinsdag 9 juni 2015 om 10:50:
Maar ik bemoei niet.


Klopt, je zeurt alleen :yes: B) :D


Uitspraak van verwijderd op dinsdag 9 juni 2015 om 13:04:
(F) Karian! goede collumn


Dank u :$ :lief:
laatste aanpassing
Leuke column, enter.
Het verbaasd me ook altijd enorm dat er bij line-up presentaties van de grote bekende festivals met zóveel (verschillende) namen wordt gezegd dat de line-up standaard en saai is.

Het gaat tenslotte om de platen van het moment en die worden - door welke dj dan ook - tóch wel gedraaid.
Op internet zeiken over de zeikers op internet. De heerlijke vicieuze cirkel. Ik trapte er vroeger ook nog regelmatig in.
Wat een kut column O:)
Werkzaam bij {SHOWLIST organization 182, 681, 1669}
Artiest Dynamike
:lol: Maar zo is 't helaas al tig jaren (in ieder geval sinds internet dé plaats is om eenvoudig en snel een 'mening' te ventileren). Snap best dat veel artiesten liever in het buitenland optreden want het enthousiasme schijnt daar veel groter te zijn. Hier weet men niet beter terwijl men eigenlijk blij zou moeten zijn met zoveel wekelijks aanbod. Nog steeds, na al die jaren van feesten. Maar dat zit er gewoon niet in. Volgens mij staat die klaagmuur in het verkeerde land :-P

Wel grappig trouwens dat een stukje van Javier Guzman ergens halverwege de 00's nog steeds zo actueel is :cheer: (en jaahaa ook gebruikt door Angerfist in een plaat) :devil:
Uitspraak van Dynamike op dinsdag 9 juni 2015 om 16:46:
Javier Guzman


Je bedoelt die :loser: die midden in de nacht, dronken en onder de coke, bij een collega cabaretier is binnen gedrongen, plots naast zijn bed stond, om hem vervolgens af te tuigen en te bedreigen?
Uitspraak van Bobje op dinsdag 9 juni 2015 om 19:43:
die midden in de nacht, dronken en onder de coke, bij een collega cabaretier is binnen gedrongen, plots naast zijn bed stond, om hem vervolgens af te tuigen en te bedreigen?


Wiki:

In juni 2009 verscheen op internet en AT5 een amateurfilmpje waarin te zien was hoe Guzman op 9 juni 2009 een collega-cabaretier op het podium van het Amsterdamse Comedytheater aanvalt na een sarcastische opmerking over zijn (ex-)alcoholisme.[8][9] Achteraf verklaarde Veronica dat het om een pr-stunt ging en dat de vechtpartij in scène was gezet.


http://radio.nl/63905/guzman-vechtpartij-in-scene-gezet

Tenzij jij het over het delict aan de Zeedijk hebt. Maar daar waren andere dingen aan de hand voor zo ver ik weet.
Uitspraak van Bobje op dinsdag 9 juni 2015 om 19:43:
Je ..

haha U zegt 't :9
Uitspraak van Heartpressure op dinsdag 9 juni 2015 om 22:03:
Wiki:

hij bedoelt rondom de Sinterklaasconference 2014 van Martijn Koning (toch?)
maar het is inderdaad geen lieverdje nee :roflol:
Uitspraak van Heartpressure op dinsdag 9 juni 2015 om 22:03:
Wiki:


Google eens op Martijn Koning en Javier Guzman ;)
Uitspraak van Bobje op woensdag 10 juni 2015 om 08:23:
Google eens op Martijn Koning en Javier Guzman


Heeft ie heel slim uit z'n wiki gehouden dan :lol:
wel grappige column, zeiken zit in de Nederlandse volksaard en we zijn als land dat voorop loopt in de productie en aantal festivals natuurlijk verwend. Die hele festivalcultuur heeft naast heel veel positieve kanten helaas ook een paar negatieve.
Persoonlijk , wellicht omdat ik wat ouder ben inmiddels en een hoop festivals gezien heb, ben ik wel klaar met die kekke festivalletjes rondom amsterdam met veelal dezelfde namen , doe mij maar minder massaal en geen tig areas maar met oog voor goed geluid , uitgebalanceerde line up en btje aankleding
nieuwe column was echt lang geleden
Uitspraak van Heartpressure op woensdag 10 juni 2015 om 10:11:
Heeft ie heel slim uit z'n wiki gehouden dan :lol:


Toegevoegd o:)

Edit: En 16 uur later is het al weer verwijderd. Wat een kutsite is dat toch ook hè, wikipedia.
laatste aanpassing
Uitspraak van Karian op dinsdag 9 juni 2015 om 13:12:
Hij is ook geschreven voor DJ Mag :) Ik heb hem nu geplaatst omdat natuurlijk lang niet iedereen dat blad leest.


Kwam me al zo bekend voor 8)
PLUR, vraag me af hoeveel bezoekers nog weten wat het is :)

Goede column btw
 
Uitspraak van P@rick op woensdag 10 juni 2015 om 22:13:
PLUR, vraag me af hoeveel bezoekers nog weten wat het is :)


Ik moest het opzoeken :$
Uitspraak van Dynamike op dinsdag 9 juni 2015 om 16:46:
Snap best dat veel artiesten liever in het buitenland optreden want het enthousiasme schijnt daar veel groter te zijn.

Laat dat schijnt maar weg. Ben naar Hardwell in Portugal geweest, om half 5 begonnen de eerste mensen zich te verzamelen bij de locatie terwijl de deuren pas om
half 10 (!) open gingen en vanaf minuut 1 ging het los. Terwijl in NL staat iedereen rustig een biertje te doen bij het voorprogramma en staat te wachten tot Hardwell begint.

Bij Creamfields in Engeland lag het terrein er slecht bij, aan het einde van de avond werd het een grote modderpoel. 90% was voorbereid en had laarzen aan en je zag aan de koppies dat het niemand wat boeide.

Ik doe er in NL net zo hard aan mee hoor maar dankzij de feestjes in het buitenland (en vooral de mentaliteit daar) probeer ik het wel minder te doen. En in het buitenland zijn ze echt niet zo ver als wij. Ben in Manchester geweest en daar stond een rij daar werd je echt naar van. Wij kopen in het buitenland vaak VIP.
 
Als je alleen maar naar grote feesten gaat hier in NL en dan de meest commerciële dan mis je toch een hoop moois.
Een van de leukste feesten voor mij was vorig jaar toch echt Into the Darklands in Roodkapje in Rotterdam. Een kelder met een soundsystem en alleen een stroboscoop. Super gezellig en als je genoegen neemt met de essentie van een housefeest zeker voldoende.

ik heb het eigenlijk niet zo op die grote gelikte festivals...
laatste aanpassing
Uitspraak van B-Flock :bounce: op donderdag 11 juni 2015 om 11:17:
Laat dat schijnt maar weg.

Ah kijk, ja ik ben niet zo'n wereldreiziger en met feesten net over de grens heb je ook nog steeds tig Hollanders.
Heb volgens mij 's iets gelezen over artiesten waarvan de ene in Schotland of Ierland had opgetreden en de ander in Rusland. Die optredens kwamen direct in hun top3 van meest enthousiaste crowd en beleving te staan. Dan vraag je je toch af, is het hier dan zo matig tegenwoordig?! Moet dan toch 's wat aan gedaan worden :-P
 
Kijk maar naar het publiek. Biertje in de ene, telefoon in de andere. Beetje filmen of facebooken en vooral niet te wild bewegen want dan mors je bier over de smartphone.
Wat mij vooral op valt, is dat het er op lijkt alsof we hier in Nederland voor iedereen een eigen sub-strominkje moeten hebben. Kijk naar de discussie onder een feest als Dominator. Er is naast de mainstream nu ook Terror, Frenchcore, Industrial, Uptempo, Downtempo, Newstyle, Crossbreed, High tech, Early, Darkcore, Doomcore, Splittercore, Grindcore, Millenium, Happy, Early terror, Early rave, Breakcore. En dan mis ik er als ‘leek’ vast nog een hele boel. Naast twee of drie ‘grotere’ stromingen, is de rest allemaal een niche. En werkelijk iedereen verwacht dat een groot feest voor 40k bezoekers, de line up zo maakt dat zijn persoonlijke niche helemaal gedekt is. En vooral geen mainstream, want alles wat mainstream is, is per definitie kut. Enter. “Kermiscore en draaiorgelcore, allemaal voor dagjesmensen, wij zijn de echte en luisteren niet naar dat spul”...
En als je zo’n groot festival wil neer zetten, dan moet je dus luisteren naar wat ‘de gemiddelde bezoeker’ wil horen. Een festival voor 40k bezoekers is nou eenmaal geen underground dingetje. Je kan niet voor elke niche een area plaatsen. En dus gaat iedereen lopen zeiken, want de line up is per definitie kut. Ja, dat komt omdat jullie allemaal van vage vreemde dingen houden en daar kan zo’n festival nou eenmaal allemaal geen rekening mee gaan houden. Die niche markt is juist wat underground in kleine kelders verzorgd zou moeten worden.
Is dit niet ook gewoon een cultuur verschil? De rustige down to earth, doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg, Nederland-cultuur?

Dronken Nederlanders en dronken Engelsen (pleonasme?) kan ik vaak direct uit elkaar halen qua hoe ze zich gedragen. Zelfde geldt voor Amerikanen. Zuid Europese landen zijn ook altijd makkelijk te herkennen aan de hoeveelheid vlaggen die je zicht versperren.

Wie weet past het ook gewoon bij Nederlanders, en is het dus niet persé iets om over te zeuren. Als ik me op een feest prima vermaak door een beetje heen en weer te stappen met een drankje in mijn handen, en het voor mijn gevoel niet nodig vind om helemaal extreem te gek, geweldig, mega hard, los te gaan, dan is dat toch OK?
Of moeten die mensen dan maar voortaan weg blijven bij feesten?
Ik heb 10 keer liever een hal/zaal/terrein/tent vol met mensen die lekker zichzelf zijn, dan mensen die op een neppe, on eigen manier op een feest rond lopen. Niet dat ik me er aan erger ofzo. Maar het is toch anders.
laatste aanpassing
 
Uitspraak van Heartpressure op donderdag 11 juni 2015 om 14:45:
Wie weet past het ook gewoon bij Nederlanders, en is het dus niet persé iets om over te zeuren. Als ik me op een feest prima vermaak door een beetje heen en weer te stappen met een drankje in mijn handen, en het voor mijn gevoel niet nodig vind om helemaal extreem te gek, geweldig, mega hard, los te gaan, dan is dat toch OK?
Of moeten die mensen dan maar voortaan weg blijven bij feesten?
Ik heb 10 keer liever een hal/zaal/terrein/tent vol met mensen die lekker zichzelf zijn, dan mensen die op een neppe, on eigen manier op een feest rond lopen. Niet dat ik me er aan erger ofzo. Maar het is toch anders.


Dat ook ja :yes: . Ik loop meestal ook gewoon rondjes en drink een biertje en doe beweeg eens wat. Net waar je zin in hebt.
Uitspraak van Dynamike op donderdag 11 juni 2015 om 13:30:
Ah kijk, ja ik ben niet zo'n wereldreiziger en met feesten net over de grens heb je ook nog steeds tig Hollanders.
Heb volgens mij 's iets gelezen over artiesten waarvan de ene in Schotland of Ierland had opgetreden en de ander in Rusland. Die optredens kwamen direct in hun top3 van meest enthousiaste crowd en beleving te staan. Dan vraag je je toch af, is het hier dan zo matig tegenwoordig?! Moet dan toch 's wat aan gedaan worden :-P

Nou ja wij zijn nu ook pas 3x in het buitenland geweest maar ik vind het qua sfeer in het buitenland vaak leuker. In Portugal ging het echt nergens meer over. Wat een lawaai maakte het publiek en het ging van voren naar achteren los. Zelfs ik heb regelmatig staan filmen terwijl ik dat normaal niet doe maar dit was ik gewoon niet gewend.
Alsof iedereen nog zo enthousiast kan zijn als je voor de vijfde keer in de week weer zelfgemaakte friet van je moederende vrouw krijgt als bij de eerste keer. Dat gaat ook vervelen op den duur. Met festivals net zo. De lat van het publiek ligt te hoog en daar kunnen de organisatoren zich niet meer aan meten. Dan gaat men ook niet uit z'n dak. Té verwend dus. In het buitenland is alles nog relatief nieuw en leuk.
Matige column, ik snap je gedachte maar waarom je storen aan iets dat 1) iedereen bekend is en 2) toch niet te voorkomen is?
Uiteindelijk sta je elk weekend als het schaap dat je bent gewoon weer ergens op een grasveld jezelf vol te stoppen met alles dat God verboden heeft en kan je achteraf zeggen "dat je ook op feest X bent geweest".

Boeiend.
Uitspraak van X-Qlusive K op vrijdag 12 juni 2015 om 16:10:
maar waarom je storen aan iets dat 1) iedereen bekend is en 2) toch niet te voorkomen is?


Euh....dus racisme, homofobie, fascisme.....allemaal maar niet aan storen?
Men zeurt nou eenmaal. Het is een soort quality control.

Als er nooit ergens over gezeurt zou worden dan zou je alles kunnen maken. Kapotte tv? "Ik kan u helaas niet helpen meneer". Vlees alweer 2 dagen van te voren over de datum? "Niet mijn probleem".
Je moet als organisator toch open staan voor feedback (gezeur) van je 'klanten', als je serieus genomen wilt worden.
En dan is het natuurlijk in onze ogen irritant en zouden we willen dat mensen zouden stoppen met zeuren over al die kleine dingetjes, maar het zorgt er uiteindelijk wel voor dat de kwaliteit van festival X of Y beter wordt.
Uitspraak van WallMart op vrijdag 12 juni 2015 om 16:47:
Als er nooit ergens over gezeurt zou worden dan zou je alles kunnen maken. Kapotte tv? "Ik kan u helaas niet helpen meneer". Vlees alweer 2 dagen van te voren over de datum? "Niet mijn probleem".


Dat zijn wel objectieve zaken....dat is wat anders dan subjectieve zaken als 'ik wil geen DJ X'.

Begrijp me overigens goed: kritiek vind ik ok hoor! Opbouwend over een lineup die niet erg vernieuwend is bijvoorbeeld.... maar men zeikt tegenwoordig veelal om te zeiken. Kom met iets opbouwends of hou gewoon je mond. Als je niet van feest x houdt, ga daar dan ook niet over oordelen.
laatste aanpassing
Goeie column Karian, ik volg de discussie met interesse :)
Uitspraak van Karian op vrijdag 12 juni 2015 om 16:52:
Als je niet van feest x houdt, ga daar dan ook niet over oordelen.


behalve als je opbouwend kritiek levert waarom je feest X niet wat vind.
En dan kom je vaak uit op: line up, locatie en organisatie.
Uitspraak van Rico [Niet Verhoeven] op dinsdag 16 juni 2015 om 07:56:
behalve als je opbouwend kritiek levert waarom je feest X niet wat vind.


Ligt eraan.....ik vind frenchcore, speedcore etc gewoon niks. Waarom zou ik dan bij dergelijke events gaan roepen 'kutherrie' of 'stomme locatie' ;)
Volledig vergelijkbaar met het gedrag van de gemiddelde feestganger ook. (Y)
Uitspraak van Karian op dinsdag 16 juni 2015 om 08:33:
Ligt eraan.....ik vind frenchcore, speedcore etc gewoon niks. Waarom zou ik dan bij dergelijke events gaan roepen 'kutherrie' of 'stomme locatie' ;)

50% gelijk.

Kutherrie. Ok. Reageer dan niet.

Stomme locatie. Kan zomaar interessant zijn voor een ander. Dat is per muziekstijl. :D
Als tegenhanger: het kritische en verwende Nederlandse zeikvolk wel een belangrijke invloed gehad op het feit dat de dance wereldwijd naar zo'n hoog professioneel niveau is getild.

Aan de andere kant denk ik dat je de echte zeikerds niet serieus te hoeft te nemen, want die negatieve sfeer die soms op fora ontstaan zijn nooit echt terug te zien op het feest zelf.
 
Nee idd, ze moeten toch wat te zeiken hebben he. Negatievelingen laten liever van zich horen dan positievelingen.
Uitspraak van toerist op dinsdag 9 juni 2015 om 15:37:
Het gaat tenslotte om de platen van het moment en die worden - door welke dj dan ook - tóch wel gedraaid.


In dat geval kan je net zo goed al die dure pipo's thuis laten, het kaartje verlagen naar 5 euro p.p. en DJ Pieter, de zoon van de buren uitnodigen. Nee, zo werkt het niet.
Uitspraak van Too Many Daves op zondag 21 juni 2015 om 02:20:
In dat geval kan je net zo goed al die dure pipo's thuis laten, het kaartje verlagen naar 5 euro p.p. en DJ Pieter, de zoon van de buren uitnodigen. Nee, zo werkt het niet.


het heeft weinig meer met echte skills en onderscheidende muziek te maken in veel gevallen.
Haha, leest lekker weg. heerlijk geschreven!
 
Uitspraak van toerist op zondag 21 juni 2015 om 02:25:
het heeft weinig meer met echte skills en onderscheidende muziek te maken in veel gevallen.


draaien is altijd al een trucje geweest dat je elke aap kan leren.
 
Werkzaam bij Core Science
Artiest {SHOWLIST artist 74352, 77596}
Uitspraak van Bobje op donderdag 11 juni 2015 om 14:40:
Een festival voor 40k bezoekers is nou eenmaal geen underground dingetje


Dit dus!