Partyflock
 
­ Nederland

103 Decibel, wablief?

anoniem gepubliceerd op
103 Decibel, wablief?
1 juni 2011
Dacht ik dat we net af waren van die betutteling nu er wat minder christelijkheid in de regering zit, helaas, ‘guess again’, rechts heeft een nieuwe oplossing gevonden op het gebied van gehoorschade. Men wilt de gehoorschade beperken onder de Nederlandse bevolking, tot dusver (nog) geen probleem. Er is immers genoeg informatie over het beperken van gehoorschade, je kunt zelfs aangepaste oordopjes laten maken die het volume dempen naar een onschadelijk geluidsniveau.

Dat heeft onze regering ook in de gaten, binnenkort is iedere organisator dan ook verplicht oordoppen en informatie over geluidsvolumes en de gevolgen daarvan beschikbaar te stellen aan het bezoekend publiek. Een goede ontwikkeling, aangezien er nu te weinig educatie over bestaat op grote feesten en de schade groot kan zijn. Oordoppen zijn in sommige kringen ‘voor de mietjes’, en veel jonge festivalgangers raken er pas mee bekend als zijzelf of een kennis de gevolgen van gehoorschade ondervind. Te laat dus! Dat doorbreken zodat iedereen zijn of haar eigen verantwoordelijkheid kan nemen in het wel of niet beschermen van het gehoor op basis van wetenschappelijke informatie is top!

Maar nu komt de clou –die tussen neus en lippen door die verplichte voorzieningen minder nodig maken- de regering gaat ons, het festivalpubliek, verbieden naar muziek die harder staat dan 103 DB te luisteren. Gemeten over 15 minuten is dit het maximum dat onze oren nog aan mogen horen. Helaas heeft de Nederlandse regering nog niet gehoord van de begrippen zelfbescherming en eigen verantwoordelijkheid. Sommige nummers, en sommige muziek vragen gewoon om een groter volume.

Ik tip hierbij dan ook de dienstdoende dj’s en bands; als je nou echt een vet nummer hebt die gewoon op 115 db door die speakers moet galmen, laat dan eerst 10 minuten 97 db door die speakers knallen. Daarna houd je nog 5 minuten over die op 115 db benut kunnen worden.

200 opmerkingen

Zo, vandaag even langs geweest bij de audicien, want volgende week nieuwe doppen halen. Ga voor de 25DB filters, en dan neem ik er 15DB filter bij. Dat zal m'n gehoor goed doen.

En, omdat hier een tijdje terug de discussie liep over het verschil in schade tussen hoge en lage tonen, heb ik het even nagevraagd.

Hoge en lage tonen zijn in principe even schadelijk voor je gehoor. Allen de hoeveelheid DB maakt uit.
ECHTER, de haartjes voor hoge tonen zitten voorin het slakkenhuis(dure woord ontgaat me, maar je weet wat ik bedoel, dat slakkenhuis in je oor ;) ) en deze raken dan ook iets sneller bescahadigd als je aan een gelijke hoeveelheid DB bloot zou worden gesteld.
Wat echter vooral het verschil maakt is dat je in het dagelijks leven normaal gesproken meer met hoge tonen dan met lage tonen te maken hebt, en je hoge tonen dus eerder mist dan lage tonen.

Verder hadden ze een nieuw flyertje met statistiekjes na hoe lang in een bepaalde hoeveelheid DB geluid schadelijk is, en bij 101 decibel kan je 4:30 minuut in de muziek staan zonder gehoorschade. Veel plezier dus, mensen zonder gehoor bescherming :)
Uitspraak van RiK :bounce: op woensdag 22 juni 2011 om 17:51:
bij 101 decibel kan je 4:30 minuut in de muziek staan zonder PERMANENTE gehoorschade.
afgelopen weekend was ik me oordoppen vereten op Fantasy Island.. ik stond vooraan bij de boxen en loop na een uur we.. 3 dagen piep in de oren.. volgende keer moet ik hem niet weer vergeten...
Uitspraak van Sublim&All op woensdag 22 juni 2011 om 17:58:
bij 101 decibel kan je 4:30 minuut in de muziek staan zonder PERMANENTE gehoorschade


Idd, foutje van mijn kant dat ik dat woord vergeten ben, excuses.
Uitspraak van RiK :bounce: op woensdag 22 juni 2011 om 19:39:
Idd, foutje van mijn kant dat ik dat woord vergeten ben, excuses.


Ik dacht, ik zet het er even bij :)
De discussie blijft lekker op gang... ;-)
laatste aanpassing
Uitspraak van RiK :bounce: op woensdag 22 juni 2011 om 17:51:
Hoge en lage tonen zijn in principe even schadelijk voor je gehoor. Allen de hoeveelheid DB maakt uit.
ECHTER, de haartjes voor hoge tonen zitten voorin het slakkenhuis(dure woord ontgaat me, maar je weet wat ik bedoel, dat slakkenhuis in je oor )


Dat dure woord is Cochlea ;-)
Haha inderdaad, dat zij de beste man. Als ik het woord hoor herken ik het ook wel, maar het is zo'n woord wat ik 2 zinnen later al weer vergeten ben, omdat iedereen "oorslakhuis" beter snapt :P
Uitspraak van RiK :bounce: op donderdag 23 juni 2011 om 21:10:
Haha inderdaad, dat zij de beste man. Als ik het woord hoor herken ik het ook wel, maar het is zo'n woord wat ik 2 zinnen later al weer vergeten ben, omdat iedereen "oorslakhuis" beter snapt


Haha.. logisch ;-) Ik werk de hele dag met oren dus ik moet het wel weten... :p
Na dit allemaal te hebben gelezen en laatst 1 dag een luide piep had heb ik ook maar een setje alpine oordoppen besteld.
Ben wel wat ouder :lol: maar muziek is zo belangrijk voor me dat ik mijn gehoor echt niet wil verliezen.
http://www.bax-shop.nl/unieke-koopjes-acties/alpine-music-safe-party-plug-gehoorbescherming/product-details.html

10,-

Ik heb ze zelf ook gehad, die oranje. Had wel het 'kopje' eraf geknipt, dan vallen ze niet meer zo op ... Heb twee keer last van mijn oren gehad en dat was vorig jaar op Awakenings en dit jaar bij HoH en het deed gewoon ter plekke pijn. Mooi naar beveiliger gelopen en oordopjes gekregen, respect. Verder heb ik ze nooit in, sta liever ergens in het midden dan voor de box.

Volgens mij hebben ze ze ook bij de kijkshop.
laatste aanpassing
 
Wat n onzin.. of het volk nu oordoppe in doet of niet, gehoorschade komt alleen door eige beslissing ;) dus waarom die decibels late zakke :S .. k ben zelf slechthorend ;) 2 gehoorapperate .. maar waar is t voor nodig om 103 db als limiet te stellen.. draag gwn de nodige gehoorbescherming ;) wees slim
 
Uitspraak van permanent verbannen op dinsdag 21 juni 2011 om 15:06:
zolang gehoorapparaten niet uit eigen zak, maar uit gemeenschapsgeld worden betaald


;) daar heb je verzekering voor waar je je blauw aan betaald;) k heb dr zelf 2
 
Uitspraak van Rosanne op maandag 20 juni 2011 om 15:22:
Beetje jammer dat die 9 van de 10 keer al op zijn wanneer ik binnenkom...


Zelf meenemen kan ook een idee zijn?
 
Ga ook niet op pad zonder oordoppen, scheelt echt enorm.

Wil eigenlijk nog wel van die hippe op maat gemaakte doen.
 
Uitspraak van NeoMe op zaterdag 25 juni 2011 om 14:34:
gens mij hebben ze ze ook bij de kijkshop.


Gewoon bij de FRS te krijgen, liggen achter de kassa
Artiest Apex
Enkele jaren geleden al oordopjes aan laten meten bij een vestiging van Beter Horen. Wel 160 euro voor een paar maar ze zitten super en ze zijn ook super als ik zelf aan het draaien ben. Ze maken ze helemaal op maat en na een paar minuten op een festival heb je al geen idee meer dat je ze in hebt.

Op een festival staat de bass vaak te luid waardoor de melodie nagenoeg wegvalt. (goed voorbeeld was de hardstyle area op de afgelopen bassrulerz) Nou ben ik zeker wel voor een bass die je voelt maar het geluid moet wel helder blijven (en dat is mogelijk). De dopjes zorgen ervoor dat het geluid juist weer helderder word en toch blijf je de lage tonen van de bass gewoon voelen.
Ander voordeel is ook dat je de mensen om je heen veel beter verstaat en dat ze niet steeds als maloten in je oor hoeven te schreeuwen.

Voor mij meer voordelen dan nadelen behalve dan de hoge prijs waar een ander misschien weer enkele festivaltickets voor koopt (:
Maargoed ik raad ze iedereen aan!!
 
'Men wilt'? Lees je tekst anders even door voordat je hem online plaatst.
laatste aanpassing
Op defqon in de blue stage zag ik 120 decibel staan op zon laptop
Ik heb nu zolang ik weet al een gezoem in mijn oren en ik hoor rechts ook duidelijk minder als links , en dit komt niet door feesten of zo want ik heb het echt al langer als 4 jaar of zo.
Ik ben er onderhand al wel aan gewend geraakt maar het klopt wel als het stil is is er altijd zon kut toon ,en als je daar op let wordt je er redelijk gek van.
zucht. 103 dB is meer dan te hard en het gaat alleen maar kutter klinken omdat je oren (zoals Rallie al aangaf) bij hogere volumes steeds gevoeliger worden voor hoog en laag, waardoor het midden wegvalt. waardoor je een vieze brei die nergens naar klinkt krijgt, tenzij je heel precies gaat equalizen wat nooit gebeurt. ik zou persoonlijk voor 90dB gaan en dan de subwoofers lekker hard knalleng en de middentonen flink hoger zetten.
 
Uitspraak van mikejuhhh op zondag 3 juli 2011 om 14:59:
en dit komt niet door feesten of zo want ik heb het echt al langer als 4 jaar of zo.


Weet je waardoor dat hoogstwaarschijnlijk komt? Door muziek luisteren op oordoppies en koptelefoon.
 
Uitspraak van verwijderd op woensdag 29 juni 2011 om 18:35:
daar heb je verzekering voor waar je je blauw aan betaald


En aangezien verzekerd zijn verplicht is, kan je het alsnog gelijk stellen met wanneer het door de belasting wordt betaald. Vind jij het eerlijk dat iemand die niet naar dancefeesten gaat moet meebetalen aan de puinhoop die organisatoren en de naiviteit van feestgangers veroorzaakt, terwijl het heel makkelijk gereguleerd kan worden?
Uitspraak van permanent verbannen op dinsdag 5 juli 2011 om 01:57:
Uitspraak van mikejuhhh op zondag 3 juli 2011 om 14:59:
en dit komt niet door feesten of zo want ik heb het echt al langer als 4 jaar of zo.

Weet je waardoor dat hoogstwaarschijnlijk komt? Door muziek luisteren op oordoppies en koptelefoon.


Nee want ik heb het echt al van kleins af aan.
Doppen dragen doe ik zowiezo. ik wil over 10 jaar net zo goed kunnen horen als nu.
kan wel keihard muziek gaan luisteren zonder doppen omdat het vetter is, maar t is gewoon slecht voor je oren.
ik hoop dat ze iets vinden om gehoorschade terug te draaien.
Zoveelste opmerking maar ik denk inderdaad dat onze feestende generatie vanzelf wel merkt wanneer ze over een jaar of 10-20 vanzelf gehoorschade krijgen :).
Mijn pa is vroeger geregeld naar disco's en concerten geweest zonder oordoppen (nog niet eens heel veel), en die kreeg ook pas 20 jaar later last van titinus, en heeft daardoor op een gegeven moment zoveel stress aan ondervonden dat hij een burnout kreeg. Dit zorgde voor thuis ook veel stress, en rond die tijd was ik nog maar een jaar of 10.
Op het moment dat je ziet hoeveel last je ervan kan hebben dan ga je wel even nadenken.
Altijd oordoppen op een feest. Soms krijg ik last van mn oren al heb ik ze in, dan ga ik ergens anders staan.
Hoop van mijn vrienden doen zonder. Moeten ze zelf weten, maar ik zit er (hopelijk) over 20 jaar lekker bij, terwijl zij allemaal tegen elkaar lopen te schreeuwen ;)
Gelukkig over 2 weken naar duitsland (Nature One). Staat het wel hard en nee vergeet men oordoppen daar echt niet. Heb ze daar toch echt wel nodig!
 
Artiest {SHOWLIST artist 61951, 47702}
Vooral doen Nederlandse regering,

Eventtravel krijgt het nog druk met reizen naar Belgie en Duitsland :D
Uitspraak van permanent verbannen op dinsdag 5 juli 2011 om 01:59:
En aangezien verzekerd zijn verplicht is, kan je het alsnog gelijk stellen met wanneer het door de belasting wordt betaald. Vind jij het eerlijk dat iemand die niet naar dancefeesten gaat moet meebetalen aan de puinhoop die organisatoren en de naiviteit van feestgangers veroorzaakt, terwijl het heel makkelijk gereguleerd kan worden?


Hier ben ik het niet mee eens
want ik moet ook meebetalen aan alle rokers die kanker krijgen
of aan de comazuipers die naar ziekenhuis moeten
of aan de drugsgebruikers die een overdosis krijgen
of aan de mensen die thuis gaan verbouwen zonder veilige pbm's

Oftewel het slaat nergens op


Ik draag zelf nooit oordopjes maar heb ook nooit last van piepjes oid

heb wel oordoppen liggen van -20 of -30 decibel nog van me oude baan

zal ze is indoen volgende x