Partyflock
 
­ Nederland

Internetverslaving

anoniem gepubliceerd op
Ik stap in een snelle huppel de treden af, loop de hal door, en via de keuken de frisgeverfde en met nieuwe laminaat belegde kamer binnen. Mijn ouders zitten beiden op de bank. Aan hun gezichten kun je aflezen dat ze verpletterd worden door moeheid. Mijn vader kennende gaat hij niet voor middernacht slapen. Ma neemt een laatste sigaret en kust pa welterusten.

Mijn 3,5 jaar jongere zusje zit achter de computer. Een chatroom flitst over het scherm. Ze merkt dat ik even meekeek. Ze is nu bijna negentien. En zo verslaafd aan internet als je maar kan zijn. Vanmiddag om 4 uur is ze achter de pc gekropen en zit er nu (om 1 uur ’s nachts) nog achter. Wat wil ze ermee bereiken? Zit haar gehele sociale netwerk verpakt in een LCD-scherm? Zijn al haar ‘vrienden en vriendinnen’ niet meer dan wat bontgekleurde letters op een zwarte achtergrond? Al zolang als ik me kan herinneren heeft ze niet veel vrienden en vriendinnen gehad, gaat ze nooit op stap of leuke dingen doen, heeft ze nog nooit een (noemenswaardige) relatie gehad. Wat maakt haar zo anders dan mij? Ik, die geniet van haar sociale netwerk, van al haar vrije tijd die ze het liefst spendeert aan haar vriendinnen, die het liefst iedere dag van het weekend haar nachten doorbrengt in discotheken en kroegen en van puber af aan altijd op zoek was naar avontuur.

Toen ik negentien was, was ik al verslaafd aan uitgaan, had ik al een behoorlijke relatie achter de rug en studeerde ik hard voor een HBO-opleiding. Maar studeren is er blijkbaar niet meer bij tegenwoordig. Ik zie mijn zusje zelden met haar neus in de boeken. Waarom niet? Wil ze dan geen diploma’s halen (ze studeert overigens voor dierenverzorgster, ook heel leuk, maar niet mijn ding)? Ik kan me goed voorstellen dat zij meer zal leren van haar praktijklessen dan van haar theorie. Maar dan nog! Internet behoort niet haar leven te beheersen. Haar vrienden en vriendinnen zouden tastbaar moeten zijn en niet een geïdealiseerd stukje tekst op een scherm. Ze gelooft heilig in haar cybervriendschappen. Maar als je het mij vraagt kan dat gewoonweg niet. Één of een paar vriendschappen oké, maar toch niet je complete sociale netwerk? Ik heb er al eens aan gedacht dat ze misschien een psychische aandoening heeft, zoals autisme, of iets autistiforms (lijkt erop maar voldoet niet aan alle ‘eisen’ van autisme). Aangezien ze leeft in haar cyberwereldje. Alleen maar praat, denkt, besteedt aan, enz. over paarden. Niet dat ik erg veel kennis heb van deze psychische aandoening, maar met de kennis die ik heb, kan ik wel mijn conclusies trekken. Maar hoe verder? Ik wil haar graag helpen om net als mij te kunnen genieten van haar jeugd, van haar vrijheid en ongebondenheid. Mijn ouders vertellen over mijn verdenkingen is een doodzonde. Haar zelf vertellen over mijn verdenking is nog erger. Ik breek haar hele wereldje. En dat is het ook: HAAR WERELDJE. Wellicht voelt zij zich er prettig in, omdat het toch wel enigszins anoniem is. Misschien is ze op het internet wel een stuk zelfstandiger, meer volwassen en vol zelfvertrouwen. Wie ben ik dan om dat wereldje, HAAR WERELDJE in te laten storten? Ik leg me erbij neer. Wellicht beleeft de huidige jeugd hun tijd anders dan ik en mijn leeftijdsgenoten drie tot vier jaar geleden. Wat internet al niet kan veranderen in je leven. Hopelijk voor haar is dat wel een positieve verandering. Het blijft immers een verslaving, waar nog geen afkickklinieken of medicijnen voor zijn opgericht en ontwikkeld.

353 opmerkingen

 
Met andere woorden: de pot verwijt de ketel

:D
laatste aanpassing
Weet je, het gaat over, echt!
Ik heb ook een tijd dag en nacht op internet gedwaald. Ik was toen wel depressief, maar hey, das geen excuus. Ruzies raken je net zo hard als in het "echte" leven, en op een gegeven moment was dat voor mij de druppel, en ben ik er mee gestopt.

Ik denk dat het een onbegonnen zaak is als je gaat proberen haar uit die wereld te halen, denk dat je gewoon geduld moet hebben...
 
zo klinkt als mijn broertje
 
Uitspraak van Nrg50 op dinsdag 25 september 2007 om 12:48:
Weet je, het gaat over, echt!
Ik heb ook een tijd dag en nacht op internet gedwaald. Ik was toen wel depressief, maar hey, das geen excuus. Ruzies raken je net zo hard als in het "echte" leven, en op een gegeven moment was dat voor mij de druppel, en ben ik er mee gestopt.

Ik denk dat het een onbegonnen zaak is als je gaat proberen haar uit die wereld te halen, denk dat je gewoon geduld moet hebben...

helemaal mee eens!!
is maar een fase van dr zusje
Heel herkenbaar!
heb vroeger ook hééééééééél veel uren versleten achter men pc. Zoals int weekend tot 's morgensvroeg. :s maar dat was omdat ik het net had.Alleen men moeder was er niet tevreden mee. maar ja, het was nieuw, je wou het goed leren kennen, maar voor je het wist, was je er al aan verslaafd. Maar je leert dat wel af hoor. :d Ik zit nu nauwelijks nog op de pc. mss 2 per week een uurtje. Jouw zusje zal dat na een tijd ook wel moe worden. Btw ze is nog vrij jong he. En de dag van vandaag is pc meestal ondenkbaar en draait de maatschappij meestal rond pc!

Maar maak je geen zorgen, komt wel ok.
Jij was "verslaafd" aan uitgaan op je 19e, Zij is "verslaafd" aan het i-net...So what??
Ik weet niet of ze een baan heeft, maar zonder baan geen geld, zonder geld kun je niet stappen... en al heeft ze een baan, kan het zijn dat zij het spaart ?!?! (en niet uit wil geven aan drank)

psychische aandoening-->

Een psychische aandoening (ook wel psychische stoornis) is een aandoening waarvoor vaak geen fysieke oorzaak kan worden vastgesteld


Een aandoening is het overkoepelende begrip voor de verzameling van symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps, letsels en RSI's.



autisme-->

Autisme is een pervasieve ontwikkelingsstoornis, d.w.z. een ontwikkelingsstoornis die het hele functioneren van de persoon beïnvloedt.

Drie kenmerkende eigenschappen, die in voortdurende wisselwerking met elkaar staan, zijn:

afwijkingen in communicatie (zowel verbaal als nonverbaal)
afwijkingen in de verbeelding (blindheid voor de context) en
afwijkingen in sociale interacties (met name met betrekking tot wederkerigheid).
De stoornis, gecombineerd met een andere denkstijl, kan in onaangepaste omgevingen leiden tot een handicap. Per individu kan de mate en het aantal (zeer weinig personen vertonen álle symptomen) waarin de kenmerken van autisme zich voordoen sterk verschillen. De handicap kan dus in min of meerdere mate aanwezig zijn. Dit hangt onder andere samen met het karakter van de persoon, van zijn ontwikkelingsleeftijd en van omgevingsfactoren.




----->maar met de kennis die ik heb, kan ik wel mijn conclusies trekken <----Welke kennis... al wist je wat die bovenstaande woorden inhielden, zou je dat nooit neer zetten. genoeg mensen hebben serieus last van een psychische aandoening of autisme!

En als je er zo'n last van heb dat je zusje zoveel achter de computer zit, waarom praat je dan niet met haar?? ga zelf wat leuks met haar doen... of heb jij het te druk met je eigen vrienden??

Echt ik snap dit hele verhaal niet?!?!
zeer goede collumn.. (Y)
laatste aanpassing
 
Uitspraak van verwijderd op donderdag 20 september 2007 om 20:19:
4 tot 1 is helemaal niet zo veel dat is tegenwoordig normaal uhh..
ik doe soms van 9 smorgens tot 3 snachts

Ik ehh,, ben verslaafd geweest aan een Internet spelletje
www.barafranca.nl JAWEL te erggewoon .. ik was dus alleen thuis, mijn ouders waren 3 weken op vakantie
normaal kan ik 2-3 uurtjes per dag op de PC en dna beginne me ouders wel te zeike maar ze waren dus niet thuis

ik maakte een account aan.... en begon te spelen..
eerst gewoon beetje verkennen en toen..meer en meer..

totdat ik gewoon van 10 uur sogtends tot de volgende dag 10 uur ging spelen, daarna 5 uur slapen en weer door..

toen ben ik gelukkig kapot gemaakt op dat spel, en is het over :) wat was ik blij :P heb toen gewoon 1 week geen buitenlucht gezien op paar keer naar de winkel na.. te ziek nja doe het niet mijn tip :P
Uitspraak van De Rialiteit op zaterdag 15 september 2007 om 11:25:
ze raakt tenminste niet aan de drugs

van 4 tot 1 achter de pc.. da ze haar doppe nog open kan houden..:O
 
ik ben volgens mij ook wel redelijk internetverslaafd, maar dan niet zo gericht op PF.. het heeft ook te maken met dat ik de autoclub ook samen met 1 jongen meer moet regelen. aangezien deze club over heel het land zit, regelen we alles via internet..

de vrijdag en vooral de zaterdagavond ga ik stappen, zondags is zowiezo voor mijn kameraden.
 
ach wat is verslaafd zijn tegewoordig:p iedereen is wel ergens aan verslaafd..:)
 
Inderdaad jammer dat haar leven om internetcontacten draait...hopelijk zal ze nog leren in de echte wereld ook mensen te leren kennen...En ik kan je ook inderdaad vertellen dat dit geen autisme is, eerder een verlegen, timide en introverte persoonlijkheid. Vind het trouwens ook jammer dat je over haar school begint, dat heeft niks te maken met een internetverslaving.
:lol:
wat n column..
tegenwoordig is internet "in"
tlijkt wel n drama dat ze 8er internet hangt..
laat dat meisje lkkr 8er de pc hange,,beter dan met dr neus in de drugs zitte ;)
Tik eens in bij google afkicken! :D Handig dat internet..
laatste aanpassing
Uitspraak van verwijderd op dinsdag 25 september 2007 om 22:01:
Weet je, het gaat over, echt!
Ik heb ook een tijd dag en nacht op internet gedwaald. Ik was toen wel depressief, maar hey, das geen excuus. Ruzies raken je net zo hard als in het "echte" leven, en op een gegeven moment was dat voor mij de druppel, en ben ik er mee gestopt.

Ik denk dat het een onbegonnen zaak is als je gaat proberen haar uit die wereld te halen, denk dat je gewoon geduld moet hebben...

sluit ik me bij aan..ookal heb ik die tijd gehad tusse de 14 en 16,
en verwacht je zoiets niet snel van iemand van 19.. *denkend :P :)*
 
Artiest FFS vs VIB
i still have the same problem
alleen me relatie weerhoud me er momenteel van 24/7 8er te zitten...
maar dan nog ik zou doordraaien als ik geen internet meer had,
ook omdat ik totaal niet sociaal ben aangelegd, qua telefoon of gesprekken in RL,
alles wat geregeld moet worden regel ik mbv internet,
is die optie er niet schuif ik het desbetreffende aan de kant
ook mede omdat ik belangst heb... (of zit dat in mn hoofd)
want als vrienden me bellen kan ik het wel gewoon
todat ik iemand aan de lijn krijg diek totaal niet ken
dan klap ik gewoon dicht en het liefst druk ik die mensen gewoon weg

*MSG's R MY SOLUTION TO MY PROBLEMS*

zoals ik het noem,
communiceren met je gedachtenstroom...
want met tekst kan ik mij beter verwoorden dan met woorden
laatste aanpassing
 
Ze is nu bijna negentien. En zo verslaafd aan internet als je maar kan zijn.
Toen ik negentien was, was ik al verslaafd aan uitgaan

ieder zn verslaving:P
computer verslaving ? wat betekent dat eigenlijk ik kan het me niet voorstelle om van 4 uur smiddag tot 1 uur snachts naar een scherm te kijken ik hou geen eens2 uurtjuhs vol (het is niet om te beledigen maar) ik vind dat zulke mensen levenloos zijn
Uhmmm, ik werk van 7 tot 5 (soms tot wel uurtje of 8 ) en dan zit ik ook 8er een beeldscherm te werken, ben ik dan ook levenloos?
Je doet waar je goed in bent.....

Tis maar wat je leuk vind, iedereen heeft zo zn interesse, noem het verslaving.

Zoals Psycho-pat al zij (2 above) ieder zn verslaving.
laatste aanpassing
geef je zusje eens n :xtc: dan krijt ze de smaak wel te pakke en zal ook zij liever in de discotheken staan te spacen dan 8er de pc te hange ;)
ik zit er anders ook veel op . ;)
maar dan ben je niet meteen verslaaft
mooi verhaal:jaja:

Ik zit ook wel aardig wat uurtjes achter de pc per dag
Maar toen ik jonger was,kon ik het nog erger.
Toen speelde ik alle games die ik had in 1 dag uit.:P
Half-life was 1 dag werk voormij.En games zoal duke nukem en de quake series en doom en hexen en die zooi heb ik allemaal al gehad:P
en als ik hem uit had gespeeld ging ik weer naar de winkel voor een nieuw spel en zo ging dat maar door:P:P

Maar nu kan ik nie eens meer zo lang achter zitten.
Enige wat ik nog doe is muziek downloaden en beluisteren en partyflock en msn en tussen door half-life 2 deatmatch over het internet.maar toen zat de hele dagen achter.

Ik ga nu liever een feestje bezoeken;) veeeel vetter
je lekker uitleven op die dansvloer:D
laatste aanpassing
 
je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat ze zo op deze manier zwanger word...
kijk als iemand veel achter de pc zit kan dat een reden hebben, je speculeert, zonder het echt te weten en verdenkt haar van een verslaving, onderneem dan is wat! neem der mee uit, ga naar de bioscoop, ga zussendingetjes doen, roddel de kwebbel, leid haar af, misschien dat ze dan inziet dat het ook leuk is zonder verlichting van een beeldscherm
 
Me moeder zit zelf de hele dag achter de pc. Te Wowen! Te gek gewoon :rot:
En ik mag niet klagen want zit zelf ook 24/7 zowat op PF :lol:
Naast school en werkn dan:p
Uitspraak van verwijderd op woensdag 12 september 2007 om 10:22:
Ik geloof dat bijna iedereen hier op Partyflock dan internetverslaafd is

gheghe.....

verder zou ik zeggen, als je zusje gelukkig is, let her be.... :)
 
Uitspraak van Miss-Bakkertje op vrijdag 9 november 2007 om 05:11:
gheghe.....

verder zou ik zeggen, als je zusje gelukkig is, let her be.... :)

Mee eens :P
 
Kzal haar gewoon laten gaan:D..
Ze red zich wel, Echt wel..
 
Uitspraak van Miss-Bakkertje op vrijdag 9 november 2007 om 05:11:
gheghe.....

verder zou ik zeggen, als je zusje gelukkig is, let her be....

ja mee eens:p