Partyflock
 
­ Nederland

Zijn wij intelligenter dan onze voorouders?

door , gepubliceerd op
Laatst verscheen er een column hier op Partyflock over de cliché "een man is stoer een vrouw een hoer" als het om (vrijblijvende) sex gaat. De schrijfster zei "niet over één kam te willen scheren" maar zei ook "hier niet om heen te kunnen". Met deze column wil ik de psychologische kant van dit "probleem" bekijken.

Ten eerste: waarom bestaan er clichés? Net zoals dat men zegt dat achter elke roddel wel een kern van waarheid schuilt, schuilt er achter elke cliché ook een kern van waarheid. Clichés zijn gebaseerd op gebeurtenissen die veelvuldig voorkomen, maar helaas worden er vaak de verkeerde conclusies uitgetrokken.
Zo worden de mannen als "slecht" gezien door vrouwen en vrouwen weer "moeilijk" door mannen. Maar de gezegde "mannen komen van Mars, vrouwen van Venus" is er niet voor niets.

Om even te generaliseren, maar er wel van bewust te zijn dat er altijd een uitzondering op de regel is: dat mannen meer gericht zijn op sex dan de meeste vrouwen, is een gegeven. Maar is dat de schuld van de man of zijn ze nu eenmaal zo? Als we ervan uit mogen gaan dat mannen vroeger beschouwd werden als de jagers en zorg moesten dragen voor het eten en de voortplanting, lijkt het mij niet vreemd dat de man van nu nog steeds dezelfde instincten heeft. Misschien wel meer vervaagd, omdat de mensheid intelligenter geworden is.

Maar nog steeds hoor je te vaak dat mannen alleen maar sex willen, en die krijgen ze vaak ook. Net zoals we nu even ervan uitgaan dat de instincten van een man uit de oertijd er nog steeds zijn, kunnen we er ook vanuit gaan dat diezelfde instincten bij de vrouwen er ook nog zijn. Vrouwen waren in die tijd verantwoordelijk voor de verzorging van het eten en de kinderen. Tegenwoordig weet de (intelligente) vrouw dat er nog meer mogelijkheden zijn. Toch hoor je zoveel vrouwen die steeds meer teleurgesteld raken in mannen, omdat "het altijd op sex uitdraait".

Maar moet een vrouw dan de man de schuld geven of zou ze misschien meer naar zichzelf moeten kijken? Want net als dat mannen zich door instincten laten leiden, doen vrouwen dat ook. Alleen liggen de behoeftes van de verschillende geslachten nu eenmaal niet op één lijn.

Zijn vrouwen werkelijk sletten als ze direct het bed induiken met mannen? Ik denk dat deze vrouwen gewoonweg wat minder intelligent zijn of op dat moment hun intelligentie niet gebruiken. Net zoals dat de man minder intelligent is als hij zich door zijn pik laat leiden. Want wanneer mannen en vrouwen meer inzicht zouden hebben in hunzelf en in de ander, zouden ze beter weten. Dan zouden ze weten dat het gevoel van lust (voor de mannen) of het gevoel van genegenheid (voor de vrouwen) een primair gevoel is die wij (sommigen dan) tegenwoordig de baas kunnen zijn. Je niet laten leiden door primaire gevoelens, maar juist door inzicht te hebben daar boven te staan, toont aan dat jij een modern mens bent. Een mens die door intelligentie verder ontwikkeld is en weet dat primaire gevoelens ook tot primaire acties leidt, weet hoe hij/zij zijn/haar behoeftes moet vervullen. Wil je alleen sex (zoals de meeste mannen), dan duik je gelijk het bed in met elkaar. Wil je meer dan dat (zoals de meeste vrouwen), dan ben je dom (of beter gezegd: minder intelligent) als je direct het bed induikt met een ander. Je voorziet jezelf en de ander in de primaire behoeftes, maar dan alleen voor op de korte termijn. Een doel voor op de langere termijn vergt dus toch enige inzicht en intelligentie van ons.

Je kunt het dus zo stellen dat iedereen zich wel in zekere mate laat leiden door zijn of haar instinct, maar met hun inzicht de juiste keuzes proberen te maken. Je kunt je dus afvragen: zijn wij werkelijk zoveel intelligenter dan onze voorouders, of zijn we toch uiteindelijk net zo primair?

265 opmerkingen

hoezo verveling om dit te schrijven... en nog meer verveling om het te lezen :P
 
Zijn wij intelligenter dan onze voorouders?

:no: Althans, niet als je 't zo bekijkt als de schrijver/schrijfster dat doet van deze ingezonden brief die afgelopen dinsdag in de Spits stond:

Duistere Feministische Splintergroepering
Vandaag op de radio hoorde ik het absolute dieptepunt. Wij maken ons heden ten dage niet meer druk over overleven. Nee, in deze tijden van dreigende nucleaire oorlogen en dichtslibbende aderen door welvaartsvoedsel, maken wij ons druk over het geslacht van de figuurtjes op de verkeersborden!!!!!! Serieus!! Ik wist niet eens dat ze een geslacht hadden. Maar blijkbaar zijn er mensen die vinden dat er meer vrouwelijke verkeersbordfiguurtjes moeten komen. Welke duistere feministische splintergroepering heeft dit verzonnen tijdens een of andere vreselijke tupperwarebijeenkomst? En erger nog, welke politicus in Den Haag met het IQ van een gepofte aardappel heeft dit serieus gelezen, overwogen en goedgekeurd!!!!?? Waardoor nu het besluit is gekomen dat de figuurtjes rokjes en paardenstaartjes gaan krijgen. Alsof dat representatief is voor de algemene vrouwelijke bevolking? Als je het hebt over generaliseren. Wat is de volgende stap? Een blanke man half rechtse rakker die vindt dat er te veel zwarten op de borden staan? Of de vereniging van chihuahua's met minderwaardigheidscomplexen, die van mening is dat de honden op de borden van de honden-uitlaatveldjes niet genoeg op hun eigen dwergvlooienfabriekjes lijken? De wereld draait door en onze verre voorouders draaien zich om in hun graven. Ziek van schaamte of zich kapot lachend over het 'niveau' dat de mensheid heeft bereikt.
Ik zelf vind overigens dat de auto's op de verkeersborden te weinig op mijn VW Kever lijken, misschien moet ik Den Haag ook maar eens inlichten over deze bijzonder schandelijke kwestie.
J. van Looijengoed, Arnhem


8)
Kvond 't wel 'n lache stuk:lol: Moest 'r meteen aan denken toen'k de titel van deze colum zag:P
laatste aanpassing
 
een stuk tekst waar geen donder in staat en dan ook nog eens eindigen met een vraag.... tja...
Artiest {SHOWLIST artist 38125, 37719}
k vind t maar niks :) HAKKúúH
bull shit :/
WTF lul je mens!
IQ en sexuele behoeftes gooi het in een pan, roer er even in en wat krijg jij SNERT!!

oke, jongen volgt pik want heeft zin.
Jeej:) leuk meisje gevonden.
Meisje denkt uhmm ja heb eigenlijk wel ff zin in lekkere seks.
Fijn:) die gaan samen seksen.
WTF minder intelligent?? hoezo ik moet mijn primaire gevoelens de baas zijn?? Waarom alleen op korte termijn??


misschien zou je de woorden AANPAK en TACTIEK in je verhaal kunnen zetten!..

en ja wij laten ons leiden door ons instinct.
en ja door ons inzicht proberen we de juiste keuzes te maken.
Maar als ik denk (inzicht) dat ik een jonge voor mij kan winnen door meteen met hem naar bed te gaan en we hebbe daarna voor eeuwig een relatie. Dan mag je nog eens tegen me zeggen dat ik NIET intelligent ben/was!

Of ik heb het mis en snap gewoon geen fuck van je hele verhaal.. Masjol
laatste aanpassing
Uitspraak van SuburbanKnight op maandag 13 november 2006 om 17:18:
Ligt eraan wat je als intelligentie beschouwt..

voor mij is intelligentie nauw verbonden met spirtualiteit, en dan bedoel ik nix met GOd en dat soort religieuze zaken. Maar het besef dat wij allen 1 zijn, en daar lering uit trekken, en stoppen met deze kapitalistische, zelfvernietigende spiraal waar wij in terecht zijn gekomen..

We bestaan allemaal uit moleculen>atomen>subatomair level>potentiele neutronen....Afijn check quantum fysica

Think outside of: 'the box' , life is what u make of it.


Amen!
 
Tja, als je als vrouw zijnde graag een relatie zou willen hebben, dan lijkt het me idd niet de allerslimste zet om meteen te kiezen voor sex als bindingsmethode. Ik bedoel dikke kans dat je potentiele huwelijkspartner niet gelijk na één nacht passionele sex inziet dat jij zijn ideale vrouw bent. Alhoewel je (vaak) een man er een enorm plezier mee doet om een keer lekker van bil te gaan, kun je misschien beter nog even wachten met het bevrijden van de tijger die we vermoedelijk bijna allemaal in ons dragen. Prrrr. nogmaals; dit als je achterliggende gedachte een 'relatie' is...

Tis idd wel een feit dat mannen een constantere sexdrang hebben dan us ladiezzz. Mannen beschikken over een constante stimulans door de buitenproportionele aanwezigheid van testosteron. (Goh wat een verassing..)En bezitten dus ook nog eens tien tot twintig keer zoveel testosteron als de vrouw. Echter, er wordt nog een sekshormoon geproduceerd, dehydroepiandrosteron (DHEA). Het effect van DHEA vergelijkbaar is met dat van testosteron. DHEA wordt evenveel bij mannen als bij vrouwen aangemaakt. Het is waarschijnlijk dat dit hormoon het grootste aandeel heeft in de aanmaak van seksuele gevoelens bij meiskes en jongetjes.
Bij vrouwen is de drang naar seks dus ook afhankelijk van hormonen en waar je zit in je cyclus. Maar dit schijnt ook weer te varieeren van vrouw tot vrouw.

Ik denk dus dat het niet de instincten van zowel man als vrouw zijn die 'vervaagd' zijn in de tegenwoordige tijd maar dat ons rollenpatroon zich nog steeds ontwikkeld. Heel plat zou je kunnen stellen dat we nog steeds gewoon een stel loslopende gierende hormoonhuishoudingen zijn , ofwel tikkende cyclussen, ofwel een stel leuk aangeklede voortplantingsmachines, een horde lekkere zoogdieren.... Alleen dan vermomd als city-warriors met veel meer zelfinzicht (dan onze voorouders) in het moderne tijdperk.

Iedereen doorloopt constant verschillende fasen en de enige manier waarop je jezelf kunt ontdekken is door te doen, toch? Kijk als je dingen zou gaan laten die je eigenlijk graag wél zou willen doen, dan kun je dat volgens mij ook als minder-intelligent omschrijven. ...Tis maar vanuit welk perspectief je het bekijkt.
En heeft intelligentie niet te maken met de mogelijkheden om kennis te vergaren en om die te vervolgens te gebruiken? Wijsheid is het verschil kennen tussen wijsheid en kennis! Maar dan begint het dus bij die ervaring... Dus mensen; doe gewoon je ding, en bepaal voor jezelf of het goed voelt of niet.
laatste aanpassing
 
tuurlijk zijn we slimmer dan onze voorouders anders waren onze voorouders wel op dezelfde dingen gekomen waar wij nu op zijn gekomen
 
Ik ben van mening dat begeerte genetisch is bepaald, daarbij is opvoeding en ontwikkeling ook bepalend. Intelligentie in het algemeen is niet waar het aan ligt. Het komt eerder aan op de wijsheid die een persoon bezit. In het tibetaans boeddhisme worden vrouwen gekenmerkt door wijsheid en mannen met compassie. Maar in hoeverre dat in onze cultuur terug te vinden is?

Verder moet je niet teveel waarde hechten aan stereotypes, ook al klopt in veel gevallen het overgrote deel wel, het zal nooit allemaal van toepassing zijn.

:respect:
Uitspraak van Col-O op donderdag 16 november 2006 om 14:03:
idd, zo kennen we er nog een; nostradamus


nostradamus is niks van bewezen (beetje vreemd dat zijn voorspellingen uitkomen na een ongeluk en daarvoor hoor je dr niks van)
maarja naar mijn mening klopt de evolutie theorie van darwin volkomen(Y)
Uitspraak van verwijderd op donderdag 23 november 2006 om 16:08:
tuurlijk zijn we slimmer dan onze voorouders anders waren onze voorouders wel op dezelfde dingen gekomen waar wij nu op zijn gekomen

zou het niet mee tellen dat wij enkele decenia, zoniet milenia meer hebben gehad dan onze voorouders om achter bepaalde zaken te komen? lijkt me dus een bs argument...
Uitspraak van !!!!spek!!!! op vrijdag 24 november 2006 om 14:31:
nostradamus is niks van bewezen (beetje vreemd dat zijn voorspellingen uitkomen na een ongeluk en daarvoor hoor je dr niks van)
maarja naar mijn mening klopt de evolutie theorie van darwin volkomen


neej, jij snapt het! :lol:
 
'Wil je alleen sex (zoals de meeste mannen)'


Dit is nou precies waarom het gaat.....Is het tegenwoordig soms een taboe dat vrouwen ook alleen sex willen????
 
Uitspraak van verwijderd op donderdag 23 november 2006 om 16:08:
tuurlijk zijn we slimmer dan onze voorouders anders waren onze voorouders wel op dezelfde dingen gekomen waar wij nu op zijn gekomen


Eh, volgens mij hebben er ook vroeger aardig slimme mensen rondgelopen. Zij konden echter geen gebruik maken van de collectieve wetenschap en leringen zoals wij die nu kennen. Eigenlijk waren sommige dus slimmer dan wij: Zij hebben vaak een stelling bedacht die wij uit een boek halen.
Probleem is echter dat wij (toen en nu) iedere nieuwe wetenschap eerst belachelijk moeten maken alvorens deze als (tijdelijke) waarheid aan te nemen.
Ook de wetenschap die we nu met zijn alle als waarheid beschouwen zal eens achterhaald en als ik zo eens rond kijk in de huidige wereld denk ik dat er nog een aardige evolutie moet plaatsvinden voordat we het allemaal een beetje beginnen te begrijpen.
 
:S
 
Het zijn niet alleen mannen die ´alleen maar seks´ willen, denk alleen dat mannen het eerder uitspreken in het openbaar...
 
Uitspraak van verwijderd op dinsdag 28 november 2006 om 17:09:
Het zijn niet alleen mannen die ´alleen maar seks´ willen, denk alleen dat mannen het eerder uitspreken in het openbaar...


Helemaal mee eens.....
 
nej da kun je niet zeggen we zyn gewoon anders KusJ Germaine
 
Uitspraak van verwijderd op dinsdag 28 november 2006 om 20:46:
Het zijn niet alleen mannen die ´alleen maar seks´ willen, denk alleen dat mannen het eerder uitspreken in het openbaar...


:jaja:
laatste aanpassing
ik weet niet wat ik hier allemaal over moet zeggen.....en toch typ ikkuh(duuhh)(hi)
leef je eigen leven en ga door die tunnel,van de 20este eeuw.........flowwwww
je kunt je primaire behoeftes misschien beheersen maar je kunt ze niet ontkennen.

Wat betreft intelligentie vs veel neuken. Er is waarschijnlijk wel een relatie te vinden alleen denk ik dat het pas echt overduidelijk is als een persoon zijn primaire behoeftes kenbaar maakt als het wat minder gepast is. Alleen is het wel zo dat de ene persoon vaker die primaire prikkels heeft dan de andere. Dit is afhankelijk van de hormoonspiegel in je bloed en dat is bij ieder persoon weer iets ander. Dus ja. Lijkt me een beetje moeilijk onderwerp om zo 1 2 3 een correct antwoord op te vinden
laatste aanpassing
in begin der schepping toen was het derde oog nog helemaal ge opend... daardoor zijn wij dus echt niet slimmer..eerder dommer...want hun leefden in harmonie en evenwicht met de natuur...liefde en sex... sex kan niet zonder echte liefde...hou kan je er anders echt 100% onvoorwaardelijk van houden...maar echte liefde kan wel zonder sex...sex zonder echte liefde staat gelijk aan zinloos geweld naar ons lichaam waar het hart van ware liefde inzit...
Je hebt van die mensen die genieten gewoon van het leven, wens ze plezier zolang ze hun lief er nie mee pijn doen.
MAn doe gewoon waar je zin in heb !!..:S
DON'T BLAME US!! It's all frustration, that's all..

MEN WEREN'T REALLY THE ENEMY—
THEY WERE FELLOW VICTIMS
SUFFERING FROM AN OUTMODED
MASCULINE MYSTIQUE THAT MADE
THEM FEEL UNNECESSARILY
INADEQUATE WHEN THERE WERE
NO BEARS TO KILL.
— BETTY FRIEDAN
ik hou der ok wel van