Partyflock

Wat als ik later écht groot ben?

Wat als ik later écht groot ben?

door , gepubliceerd op
Wat als ik later écht groot ben? (afbeelding)
Sinds iets meer dan een jaar werk ik in de verpleging, prachtig werk. Het geeft me voldoening iets voor een ander te kunnen doen wat deze zelf niet meer kan. Ik werk nu nog in een verpleeghuis, op een somatische (voor mensen met een lichamelijke beperking) afdeling. Vanaf december ga ik naar Eindhoven, werken in het ziekenhuis en daar mijn opleiding afmaken.

Maar goed, to the Point!

Tijdens het werken met de mensen op de afdeling heb je (begrijp me niet verkeerd) heel intiem contact. Niet alle bewoners krijgen evenveel bezoek terwijl ze hier wel behoefte aan hebben. Ze willen hun verhaal kwijt en hun gevoel kunnen uiten. Dat hebben ze hun hele leven lang kunnen doen bij hun naasten, maar nu? Nu zitten ze daar maar ‘achter de geraniums’. Ze zijn ziek en heel erg afhankelijk van dat wat mogelijk is voor de verpleging om te doen. Ze vertellen mij hun verhalen, hun gevoel. Over hun overleden man, vrouw. En wat ze vroeger wel niet meegemaakt hebben. Ook krijg ik heel vaak te horen: “Ik voel me zo alleen”. Het doet mij pijn dit te zien. Je luistert naar de mensen hun verhalen en probeert met ze mee te leven hoe moeilijk dit ook is. PIEPPIEP! Mijn pieper gaat weer af, iemand anders die wil dat je bij ze komt. Terwijl ik kijk welk kamernummer het is en me klaarmaak om te gaan zie je de ander kijken en als je in hun ogen kijkt dan zie je ze vragen, ga je alweer weg? “Ik moet even verder” en iedere keer als ik daar weer weg loop vraag ik mezelf af.. Hoe moet dit voelen?

Ik ben 18, een snotaap voor velen en heb in vergelijking tot deze mensen nog niets gezien van deze wereld. Toch vertel ik een man van 83 dat hij niet naar buiten toe mag. Ik vertel een oudere vrouw dat ze nog even moet wachten voor dat ze naar het toilet kan. Wie ben ik om dit te beslissen? Is dit een soort van macht die ik heb omdat ik toevallig in een wit pak rondhuppel? Tuurlijk, ik probeer er alles aan te doen om de mensen zo tevreden mogelijk te houden. Dit gaat niet en dat zit me dwars.

Ze hebben hun hele leven hard gewerkt, onze maatschappij min of meer opgebouwd. En nu? Nu liggen ze daar maar in bed, de hele dag. Niemand die bij ze langs komt, behalve de verpleging om ze te verzorgen of eten te geven. Er zijn altijd wel wat vrijwilligers die wat met de mensen gaan doen, een stukje wandelen of een spelletje spelen. Super dat dit gebeurt! Maar dat is toch niet wat deze mensen verdienen? Is dat ons lot? Je hele leven hard werken en dan op een gegeven moment maar in een verpleeghuis gestopt worden tussen allemaal andere ouderen?

Telkens als ik klaar ben met werken heb ik een goed gevoel; ik heb weer iets goeds gedaan! Heerlijk! Maar toch bedenk ik me, en wat als ik ooit zo oud mag worden? Dit wil ik niet, écht niet! Ik zeg dan tegen mezelf, dan zorg ik wel dat ik al dood ben. Want heeft het leven nog waarde? Heeft het nog zin om er te zijn als je niet eens bezoek krijgt van je eigen kinderen? Ja, op je verjaardag of zo af en toe eens op een zondag komen ze langs. Wil ik dat er straks mensen voor mij bepalen wanneer ik naar het toilet kan? Nee! Wil ik straks daar in bed liggen, niets meer kunnen en dat alles voor mij bepaald wordt? Nee!

Voor mij is het nu al duidelijk, ik ga dit goed regelen. Dit gaat mij niet gebeuren. Ik vind ’t prachtig om dit voor deze mensen te kunnen doen maar goed; ik hoef dat niet..
pagina laatst gewijzigd op

461 opmerkingen

Uitspraak van devilish poison op dinsdag 4 september 2007 om 17:18:
Opa's en Oma's zijn cool man..­

ook niet allemaal, geloof mij maar!
Uitspraak van LANGE!!!AK47'' op woensdag 5 september 2007 om 00:24:
ik mn eigen reet niet meer kan wassen dan mag van mij het lampie wel uit

precies! :respect:

haha 3x achter elkaar, gaat te ver! nou is 't mooi geweest
Leuk geschreven!! (Y)
goede column!

ik ken het, doe zo'n beetje hetzelfde en het lijkt mij ook nix nee om op die manier oud te worden :no:
laatste aanpassing
Wat een schatje!

en herkenbaar ook, werk zelf ook in de zorg
Uitspraak van PF. op woensdag 5 september 2007 om 13:36:
Uitspraak van :devil:Lady hypotyp op dinsdag 4 september 2007 om 17:18:
Opa's en Oma's zijn cool man..

ook niet allemaal, geloof mij maar!

i know that!.. maar dat komt omdat ze zeiken over dingen die ze niet kunnen bevatten.. zoals computers en gehaaste mensen enz enz.
De dingen van nu.
Maar Opa's en Oma's zijn over het algemeen wel cool!!
Als het om klein/kinderen gaat zijn ze over het algemeen cool.
Vast niet allemaal, ben ik met je eens.
Uitspraak van devilish poison op donderdag 6 september 2007 om 22:03:
Vast niet allemaal, ben ik met je eens.­

ik kan er genoeg ook niet uitstaan mja dat hoort er nou eenmaal bij kan ze moeilijk gaan benadelen omdat 't andere mensen zijn..:)
nice! ben ik het ook erug mee eens
hoort bij de veroudering
Zo zie je maar weer het is allemaal niks.­
Dus blijf niet heel je leven zoeken naar het perfeckte.­
En geniet zoals het er is.­

Mooi verwoord, Ken me er goed indenken.­
Ik ben 21, en doen nu SPW.­ Ik weet dus wat je bedoelt.­ Hoe wij mensen (kinderen) voor onze ouderen zorgen is diep triest!

Wie...­ boven de 18 gaat hier nog wel eens spontaan langs oma en/of opa?

Dit probleem bevind namelijk zich ook bij de ouderen die alleen zijn omdat bijvoorbeeld hun man/vrouw is overleden, maar wel nog zelf thuis wonen.......­

Nu ga ik ook niet zeggen dat iedereen in eenkeer naar zijn grootouders moet gaan rennen.­ Maar sta er af en toe eens bij stil hoe het voor die oudere mensen moet zijn om afhankelijker te worden van anderen terwijl ook hun net zoals wij gewend zijn alles zelfstandig te kunnen doen.­

Griets Mattie
laatste aanpassing
Uitspraak van //\\//\\attie op dinsdag 11 september 2007 om 18:18:
Wie...­ boven de 18 gaat hier nog wel eens spontaan langs oma en/of opa?

Ik zeker weten, maar er zullen er vast genoeg zijn die dit niet doen..deze mensen zijn al oud denk eraan dat ze er niet altijd meer
voor jou zullen zijn, dus geniet ervan zolang het nog kan, en geef
hen ook jou liefde.

Goed Column :yes:
Respect !!!! 18 of niet in je hoofd heb jij al meer hersenen en verstand dan sommige van 40 !!!!
Ik heb z'on vader die heel afhankelijk is, weet heel goed wat je bedoelt .­ Wil zo ook niet oud worden !!!!
Greetz

En euhm veel succes
Je schrijft heel pakkend! TOen ik je column las, had ik meteen zoiets van ik moet ook iets doen voor die mensen..­ Zij zitten daar inderdaad maar, hebben geen aanspraak.­ Dat vind ik sneu.­ Ik dacht bij mezelf middenin je column, ik ga ze helpen.­ Toen ik klaar was dacht ik nee dat kan niet.­ Ik heb ht al zo druk, moet mijn eigen sociale leven opbouwen.­ Hoe asociaal is dat? Het is net wat je zegt;­ die mensen hebben voor onze toekomst gezorgd, zij hebben ervoor gezorgd dat wij opgeleid kunnen worden, tot wat we zelf willen.­ En dan kunnen wij niet eens even een praatje gaan maken?! Het gaat niet echt de goede kant op als het zo gaat natuurlijk, maar goed, wie gaat het veranderen? Ik geef toe, ik zie het mezelf ok niet doen..­ Maar eens moet er iemandz ijn, die denkt ik ga daar maar eens langs.­ Hopelijk zeg ik op een dag dat ik dat heb waargemaakt!
Uitspraak van 0--KrisS op dinsdag 18 september 2007 om 23:11:
Hopelijk zeg ik op een dag dat ik dat heb waargemaakt!

't gaat mij er niet om dat mensen nu opeens massaal naar ouderen toe gaan om 'n praatje te maken.. nee 't is meer een middel voor bewustwording want ik denk dat dat juist 't probleem is.
Nee dat snap ik ook wel.­ Maar je zegt zelf;­ wij zouden ook niet willen dat er niet naar ons wordt omgekeken door de familie.­

Hoe kunnen mensen voor mij klaarstaan, als ik niet eens klaarsta voor bijvoorbeeld een familielid dat al veel dingen nietm eer zelf kan en in een verzorgingstehuis zit? Dat is een beetje schijnheilig, vind ik.­ Wel zelf genieten van de hulp die je krijgt, maar anderen nooit willen helpen.­ Dat is mijn mening in ieder geval.­

En dit wil nu niet zeggen dat ik morgen op mijn fiets spring en naar een verzorgingstehuis race, maar wie weet, ooit een keer kom ik daar en maak ik een praatje.­ Wie weet ook niet.­ De tijd zal het leren laten wemaar zeggen.­
Hele goede column!
Werk zelf ook in de zorg en ik ben het er helemaal mee eens!
Zeker een hele goede, mooie colum..:)
Goed stuk..

Alleen denk ik persoonlijk dat het heel weinig zin heeft om dit op partyflock aan het licht te brengen..
Misschien is het een idee om het op een andere (meer gerichtere site te plaatsen) zodat er nog iets mee gedaan kan worden (je weet ma nooit.)

Verder niks op aan te merken.. :)
ik denk dat 't juist goed is, als ik zie hoeveel er toch is losgemaakt! zo'n dingen moeten overal in principe bespreekbaar kunnen zijn.­
Heerlijk als je nog zo naief bent P-tje, dat was ik ook toen ik begon in de verpleging.

Hou vast aan je idealen want die maken 't waard.

M.i. zijn leerling-verpleegkundige de toppers onder ons.(Y)
Zij hebben nog een luisterend oor voor de patient; wat je van sommige gediplomeerden nauwelijks kunt zeggen.Gelukkig niet allemaal hoor.

Velen veschuilen zich achter de hoge werkdruk, niemand die zich tw nog verantwoordelijk voelt. Het grote afschuifsysteem is begonnen.

Je ziet het overal; ziekenhuizen, verpleeghuizen, GGD-en BJZ Thuiszorg etc.

Dat is mijn ervaring vandaag de dag.
Vandaar dat ik vorig jaar een dikke vette burn-out heb gehad.
Maar ik geef niet op en hou vast aan mijn idealen.Hopelijk jij later ook!

(K)
Uitspraak van HouseBabe op woensdag 10 oktober 2007 om 12:49:
Hou vast aan je idealen want die maken 't waard

:yes:
Nice
Uitspraak van devilish poison op dinsdag 4 september 2007 om 17:18:
Maar laatst zag ik op het nieuws dat ze sommige schoolkinderen een dag in de week naar zo'n bejaardenhuis stuurde om die mensen gezeldschap te houden..­ da's toch een leuk idee!

Als Die kinderen het zelf ook leuk vinden is het goed idee jah:D
Mrr om ze er noumettegenzin 'heen te sturen' neeh :no:
Verder een super stukje:D!
Ik hoop dat ik eeuwig jong en vrolijk mag blijven:)
Uitspraak van 0--KrisS op dinsdag 18 september 2007 om 23:11:
Je schrijft heel pakkend! TOen ik je column las, had ik meteen zoiets van ik moet ook iets doen voor die mensen..­ Zij zitten daar inderdaad maar, hebben geen aanspraak.­ Dat vind ik sneu.­ Ik dacht bij mezelf middenin je column, ik ga ze helpen.­ Toen ik klaar was dacht ik nee dat kan niet.­ Ik heb ht al zo druk, moet mijn eigen sociale leven opbouwen.­ Hoe asociaal is dat? Het is net wat je zegt;­ die mensen hebben voor onze toekomst gezorgd, zij hebben ervoor gezorgd dat wij opgeleid kunnen worden, tot wat we zelf willen.­ En dan kunnen wij niet eens even een praatje gaan maken?! Het gaat niet echt de goede kant op als het zo gaat natuurlijk, maar goed, wie gaat het veranderen? Ik geef toe, ik zie het mezelf ok niet doen..­ Maar eens moet er iemandz ijn, die denkt ik ga daar maar eens langs.­ Hopelijk zeg ik op een dag dat ik dat heb waargemaakt!

Helemaal met je eens, Super geschreven,
Maar, moeten wij nu niet voor de toekomst van onze kinderen (kleinkinderen) zorgen?
De jeugd is de toekeomst :D
maar dat wil nog niet zeggen dat we niet voor de ouderen moeten zorgen..
dankje :)
heerlijk verhaal
DIT is waarom ik nooit meerf weg wil uit de zorg!!!!
slik....­ super geschreven en helaas errug waar....­