Partyflock

Heh!?

Heh!?

door , gepubliceerd op
Heh!? (afbeelding)
Ik sta 's morgens vroeg op; het is de eerste dag van het nieuwe jaar. Ik ben zeven jaar oud en samen met mijn broertje ga ik op stap. Zoeken naar niet afgeknald vuurwerk. Al snel vinden we iets dat het waarschijnlijk nog wel zou kunnen doen ondanks de regen die die nacht heeft gevallen. Het is een welbekend dik rode rotje met een grijs kort lontje. GAAF!!!

Met trillende handjes leg ik de ‘bom’ op een bankje en hurk samen met mijn broertje om het vlammetje dat uit de aansteker komt niet te laten uitwaaien. Bij het eerste contact met het lontje weet ik nog van niets. Kort daarop een gigantische knal. Ik zit nog steeds gehurkt evenals mijn broertje die van schrik begint te gillen en te huilen.
Kut. het was dus een schietlont! Mijn broertje zie ik gillen maar ik hoor verder niets. Ben ik doof o, god nee toch niet nu al daar ben ik nog veel te jong voor. Mijn broertje schreeuwt dat hij niks meer hoort en doof is. Hartverscheurend! Na drie dagen heb ik nog steeds pijn in mijn oren en er zit een rare piep in. Ik laat mij door mijn ouder wijs maken dat het wel weer overgaat en dit zal na twee dagen ook gebeuren.

Na twaalf jaar heb ik wekelijks deze suizende piep in mijn oren. Ik word er niet meer warm of koud van. Gaat wel weer over; houd ik me iedere nacht weer voor wanneer ik me begin te ergeren aan deze zeer irritante melodie die vrijwel nooit veranderd. En inderdaad; de volgende morgen is het weer verdwenen.

Ik hoorde laatst bij toeval een programma op de radio over de schadelijkheid van muziek in disco's op festivals en andere gelegenheden waar knallende muziek uit de boxen tevoorschijn wordt getoverd. Ik wist wel dat harde muziek niet al te best voor de oren was, maar dat je permanente beschadiging hebt opgelopen wanneer je weer een suis in je oren hebt hangen wist ik niet. Nu begin ik me toch wel een beetje zorgen te maken wanneer ik ‘s nachts thuiskom en de televisie op volume 20 moet zetten om het commentaar te kunnen volgen.

Toch maar eens die hoorcheck doen via een bepaalde website. Uitslag: U hoort nog prima! Geloof er geen bal van, maar goed; ik ben weer gerust gesteld. Maar neem me toch voor om de volgende keer wat oordoppen te regelen. Ik ritsel wat goedkope oordoppen van mijn werk en hoop hiermee het probleem van "De SUIS" te voorkomen. Prop bij de eerste de beste gelegenheid met harde muziek die felgekleurde dingetjes in mijn oor en loop wat onzeker door de zaal. De propjes in mijn oren beginnen uit te zetten en ik hoor helemaal niks behalve wanneer ik even flink mijn neus ophaal. Wanneer iemand tegen mij begint te praten moet ik de proppen uitdoen om degene te kunnen verstaan. Dit is dus ook geen optie, wat dan wel? Ver weg van de boxen staan terwijl mijn vrienden daar juist wel altijd rondhangen, mijn vingers in mijn oren doen wanneer ik dicht bij de boxen sta of simpelweg niet meer gaan feesten. Alle drie geen optie!

Waarom moet dat geluid dan ook zo klerehard staan? Bij een feest waar het geluid iets zachter staat heb ik het ook prima naar mijn zin. Of is dit juist de bedoeling van de dj: ons even lekker flink doofknallen voordat we naar huis gaan. Ik informeer eens wat bij een website en kom erachter dat er ook speciale oordopjes bestaan die:
- vrijwel onzichtbaar zijn
- je prima het geluid mee hoort
- en zonder suis je nest in duikt
Kosten : 180 euro zonder dekking van het ziekenfonds. En waarom nou niet, vraag ik me dan af? Voorkomen is toch beter dan genezen... alleen zijn je oren moeilijk te genezen. Het is een behoorlijke klap geld, maar dat heb ik er graag voor over om een suis te voorkomen en een goed gehoor te behouden. Sta ik liever een beetje voor lul, dan op mijn dertigste stokdoof door het leven te gaan.
pagina laatst gewijzigd op

419 opmerkingen

Was maandag nog bij Netwerk (dat is een actualiteitenprogramma op Ned 2, voor de minder begaafden onder ons ;-) ) in september zou er een nederlands onderzoek verschijnen, ben benieuwd wat daar uitkomt.

zie http://www.netwerk.tv

Je kunt wel blijven roepen dat je het moet voelen, nou ja dan voel je het over een paar jaar zeker wel.... en dan niet klagen..
misschien vast eens testen? http://www.oorcheck.nl/welkom.html

Misschien is het een idee om naast de speakers een soort van luchtdrukspeaker te zetten, zodat je de bass toch voelt?
laatste aanpassing
Ik heb de hoor test gedaan de eeste keer hoorde ik iets minder goed (wat ik dus al dacht) en de 2de keer hoorde ik goed.­ Dus gehoor beschadiging nog niks van te merken.­ Behalfe het kleine beetje wat er dus al zat.­
gvd 3 x die test gedaan, ik hoor iets minder goed
heb die test ook maar eens gedaan..­ hoor toch niet zo goed als dat ik had verwacht..­ nadeeltje van in een club werken denk..­
D.L.D.
Artiest D.L.D
Uitspraak van Purplesteven op woensdag 25 juli 2007 om 13:38:
Misschien is het een idee om naast de speakers een soort van luchtdrukspeaker te zetten, zodat je de bass toch voelt?

wat denk je dat een speaker is dan ?

goede oordoppen/(oor)filters (aangemeten) zijn een uitkomst als je je gehoor wilt beschermen en langer wilt blijven genieten van muziek/feesten.. de bescherming houd je trommelvliezen veilig tegen de enorme geluids/luchtdruk, alles(elk geluid) boven de 80/90 db zal gehoorbeschadiging opleveren!
de dj's op de podia gebruiken ze allemaal!
want wat heb je er als dj aan als je doof bent?

goed verhaal.. wees gewaarschuwd, en zorg dat je na je 50ste je kinderen /vrienden en familie nog kan horen !
een beetje verantoordelijkheid voor je eigen gezondheid :yes:

(nu ik nog :yes: :roflol: )
ik heb alpine oordopjes, kosten 20 euro ofso
bener wel tevreden over.­ gebruik ze verder alleen op concerten.­ festivals en feesten niet echt.­
speciale oordopjes bestaan

ook wel otoplastieken :D
zijn op maat gemaakt en werken PERFECT
heb ze nu zelf ook 3 jaar en wil niet meer zonder op stap gaan :D
Denk dat ik ook maar eens aan de oordoppen moet gaan.­

Merk nu al dat mn gehoor een stuk minder is, zeker als er meer geluid in mn omgeving is.­
Ik kan dan hele gesprekken niet volgen die andere voeren terwijl we op dezelfde afstand van elkaar staan/zitten...­
Ben pas 25.­ Hoe is het met mijn gehoor als ik 40 ben???
In karige kut tenten waar maandelijks een hardcore feestje wordt gegeven en waar de geluidsinstallatie niet voor bestemd is maar wel hard geluid willen produceren wat niet kan.­ Krijg je dus dat ze de hoge tonen tot in het rood zetten wat leidt tot een gaar schel pijnlijk geluid waardoor je een piep tot aan pasen heb in je oren, is niet bepaalt mieters.­ In tegenstelling tot Partyraiser in de Borchlandhallen waar ze 50 woofers hadden en waar het zweet van je voor hoofd spatte en geen last had van hoge doofmakende tonen en Daar Hou Ik Van!
Uitspraak van Jerk from Wisconsin op zaterdag 14 juli 2007 om 15:16:
Uitspraak van Snaakmans op zaterdag 14 juli 2007 om 14:00:
Maar je kan ook gewoon veel rotzooi in je gehoorgang hebben en ze dus laten uitspuiten, schijnt enorm te helpen.­

helpt idd enorm, ik doe dat 1 x per jaar ofzo, nadat ze uitgespoten zijn voelt alsof je oren herboren zijn laatste aanpassing 14 juli 2007 15:16

JA EN DAAR GAAT HET HEUS VAN PIEPEN !!PFFFT
Deze column maakt me bezorgd :P
Loop nou net al een paar dagen met ruis....
Vraag me af of het nog wel weggaat :|
Heb precies hetzelfde meegemaakt! jaartje of 15 geleden.
Denk alleen dat mijn rotje net wat groter was dan die van jou...
Liep drie weken met die suis in mijn oren :(

En idd, ik heb ook iedere week/maand last van die klote piep. Gewoon ineens uit het niets. Zwaar irri.

Toch verrek ik t om dopjes in te doen op een feest, dan ga ik liever niet :no:
goed column
indd ook maar is oordoppen halen als ik dat alemaal zo lees
Uitspraak van ;d [VL] TailzCore [VL] ;d op zondag 22 juli 2007 om 17:29:
helemaal mee eens als je der ni tg kan moe je ergens mer een plek zoeke

ik kan er best tegen en kan het best verdragen, vind het eerlijk gezegd ook beter hoe harder hoe beter, maar doof is ook geen pretje

Uitspraak van !! HABBIE !! op maandag 30 juli 2007 om 19:57:
Toch verrek ik t om dopjes in te doen op een feest, dan ga ik liever niet

liever oordoppen nu dan gehoorapparaten over een paar jaar
laatste aanpassing
bahbah wat een gezeik ga dan in een bos wandelen of zow heb je helemaal geen hard gehoor!!wat een figuren eerlijk waar
Gasten doe toch chill...­
Tegen de tijd dat je dan doof zou zijn is er al lang een goede technische oplossing!
Denk toch eens door..­
Valt me wel op dat alle hardcore liefhebber oftewel de puberende schoolkinders hier nog helemaal niks van willen weten en het allemaal gezeik vinden.....

Voor die mensen..! Wacht maar tot je paar jaartjes meegaat in de dance-scene. [tip]
Uitspraak van Fabulous* op donderdag 26 juli 2007 om 19:13:
heb die test ook maar eens gedaan..­ hoor toch niet zo goed als dat ik had verwacht..­ nadeeltje van in een club werken denk..­

uhm ja heb net ook die test gedaan :s zet je wel aan het denken, sta je misschien wel voor schut maar met oordopjes maargoed moet ook een beetje aan de toekomst denken
Goed stuk, er wordt niet veel over gepraat, maar is wel heel belangrijk.­
Of je die oordopjes nu wel of niet gebruikt is natuurlijk ieder voor zich..­
Het is slim en je staat er echt niet mee voor lul! (vind ik dan)
Nieuwe trend onder de party's :d
oordopjes
zonder oordopjes ben je nie cool B)
met oordopjes en een goed gehoor op je 30ste ben je zwaar cool B)
jaa moete we een actie beginne :d

alleen heb ik r t geld nie voor :(
180 centjes :o nja eerst een baantje zoeke :d
en dan doe ik mee met de oordoppies trend xD :p
this dat ik niet vaak naar feestjes ga maar als ik ben geweest heb ik ook vaker last van mijn oren en dat ik de dag er na niet goed hoor:S maar jaah dat heb ik wel over voor een vet hard feestjuh :P op zachte meuziek kan ik niet stampen :D :Lol:
Uitspraak van House Makelaar op donderdag 2 augustus 2007 om 21:41:
hardcore liefhebber oftewel de puberende schoolkinders

aparte vergelijking :S ben zelf toch zeker geen puberend schoolkind meer :[

Uitspraak van House Makelaar op donderdag 2 augustus 2007 om 21:41:
Wacht maar tot je paar jaartjes meegaat in de dance-scene. [tip]

hier heb je een punt ;)

Uitspraak van Julio-K op zaterdag 28 juli 2007 om 06:45:
waar de geluidsinstallatie niet voor bestemd is maar wel hard geluid willen produceren wat niet kan.­ Krijg je dus dat ze de hoge tonen tot in het rood zetten wat leidt tot een gaar schel pijnlijk geluid

Daar erger ik echt aan, de muziek harder en harder zetten en ondertussen is het geluid niet eens zuiver :( en idd schel :|
Loop al meer dan 20 jr mee in dance scene!
Gele oordoppen doormidden knippen goed in je oren proppen...­
Echt wel!
K heb als kind al een extreem goed gehoor, heb dus ook nog ietsie pietsie sneller er last van als de muziek hard staat.
toch maar es opletten.. hoor nu nog supergoed wil dat ook wel houden
en ga nog niet eens na zoveel feesten maja wil niet over een zoveel jaar mn kleinkinderen niet meer kunnen verstaan.. :P dus toch maar oordoppen dan
Siriuz
Artiest Siriuz
Ik heb dat vroeger ook zo vaak gedaan, vuurwerk van de grond afgeraapt.. ik heb denk k geluk gehad als ik dat verhaal van jou zo lees. want we vonden een keer zon rotje uit een 100.000 klapper ofzo, zon grote rooie dikke bom met schietlont :/ dat ging ook n beetje verkeerd maar die piep bleef maar heel ff.. kheb geluk gehad denk k :/

maar leuk verhaal (Y)
laatste aanpassing
Uitspraak van Purplesteven op woensdag 25 juli 2007 om 13:38:
Misschien is het een idee om naast de speakers een soort van luchtdrukspeaker te zetten, zodat je de bass toch voelt?

Het zijn de hoge tonen die vooral schadelijk zijn, ze kunnen de bass best harder zetten als jullie dat zo fijn vinden, moeten ze alleen het hoog laten zoals het was... (P.S. het geluid wordt hier wel niet beter op!)

Uitspraak van Fabulous* op donderdag 26 juli 2007 om 19:13:
heb die test ook maar eens gedaan..­ hoor toch niet zo goed als dat ik had verwacht..­ nadeeltje van in een club werken denk..­

Lieverd, als je in een club werkt is het al helemaal aan te raden om doppen te dragen...!

Uitspraak van Julio-K op zaterdag 28 juli 2007 om 06:45:
In karige kut tenten waar maandelijks een hardcore feestje wordt gegeven en waar de geluidsinstallatie niet voor bestemd is maar wel hard geluid willen produceren wat niet kan.­ Krijg je dus dat ze de hoge tonen tot in het rood zetten wat leidt tot een gaar schel pijnlijk geluid waardoor je een piep tot aan pasen heb in je oren, is niet bepaalt mieters.­ In tegenstelling tot Partyraiser in de Borchlandhallen waar ze 50 woofers hadden en waar het zweet van je voor hoofd spatte en geen last had van hoge doofmakende tonen en Daar Hou Ik Van!

Het probleem is ook nog dat geluid, dat slecht afgeregeld is, een stuk slechter is dan goed afgeregeld geluid dat even hard staat. Heel vaak ligt er ook een stuk verantwoordelijkheid bij de geluidstechnicus/kroegeigenaar. Vooral in vakantielanden is het goed te merken dat niemand daar een bal om geeft... Let goed op je oren als je voor de speakers gaat staan, beter nog om eronder/erachter te gaan staan (en je hoort de beat toch wel ;) ).

Uitspraak van House Makelaar op donderdag 2 augustus 2007 om 21:41:
Valt me wel op dat alle hardcore liefhebber oftewel de puberende schoolkinders hier nog helemaal niks van willen weten en het allemaal gezeik vinden.....

Voor die mensen..! Wacht maar tot je paar jaartjes meegaat in de dance-scene. [tip]

Knoop het in je oren (bij die suis)

En waarom ik er zo fel op ben: ik heb het zelf ook. Ik werk in de geluidswereld en het is dus een keer fout gegaan, jaartje of twee geleden. Was ook zo naief dat het mij toch niet zou gebeuren, en toen een keer voor de speakers doorgekropen, niks aan de hand, tot de volgende ochtend.... ssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss
Ach, dat gaat wel weg, de volgende ochtend.... sssssssssssssssss Toen heb ik toch maar eens een geluidstest laten doen en blijkt dat ik hier en daar een beschadeging heb opgelopen, gaat nooit meer weg! Ik hoor die suis nog elke nacht als het stil is... Sindsdien heb ik ook autoplastiken oordoppen, ziet er niet zo fraai uit, maar wil graag me oren zo lang mogelijk goed houden. En toch merk ik nu al dat ik mensen slechter kan verstaan als het rumoerig is, en ben pas 22 :rot:

Haal er je voordeel uit!
laatste aanpassing
Ik heb ook zoiets meegemaakt alleen ik had het "rotje" nog vast en ik heb ook nie zoveel last van suizende oren.. (glukkig):)
gewoon lekker hard kanllen.­
je weet toch dat hard geluid gaaf is maar ook slecht voor je oren dus weet je ook dat je er later last van krijgt.­ maar ja wat is een house party zonder snoei hard geluid
IK HOOR GOED!
Ben blij, na die test blijken mijn oren tch beter te functioneren dan ik dacht, werk al bijna 14 jaar in de bouw en daarvan al 6 jaar als steigerbouwer.. ds had het een stuk slechter kunnen treffen..

:D