Partyflock
 

Hardcore, a state of mind

door , gepubliceerd op
afbeelding Hardcore, a state of mind
Dit weekend was de documentaire Gabbers op tv. In deze documentaire wordt de periode rondom de Energiehal en Parkzicht getoond met beelden van toen en reacties van de mensen die destijds ieder weekend in het Hardcore paradijs te vinden waren.

Mijn kennismaking met hardcore was onvermijdelijk. Mijn broers luisterden het beiden en het werd bijna dagelijks gedraaid in huis. Toen ik een jaar of twaalf was moest ik er niets van hebben, ik vond het takkeherrie en ik luisterde liever reggae en dancehall. Misschien dat ik me ergens wilde onderscheiden van mijn broers en daarom een andere muziekstijl koos, maar uiteindelijk duurde het niet lang voor ook ik besmet werd met het hardcore virus. Ik weet nog goed wat het eerste nummer was waar ik dat gevoel van kreeg. Dan had ik mijn broer gevraagd of ik zijn cd mocht lenen en draaide ik dat nummer tien keer achter elkaar. En met iedere keer begon ik het steeds meer te waarderen, begon het gevoel te groeien.

In de zomer van 2005 bezocht ik mijn eerste feestje. Natuurlijk was er toen al lang geen sprake meer van de cultuur zoals die heerste ten tijde van de Energiehal, maar man, wat was ik aan het genieten. Ik was verkocht. De sfeer, de mensen, de muziek. Wat een feest.

In de jaren erna volgden nog meer feestjes en de één was nog vetter dan de ander. Hoe was het toch mogelijk dat zoveel mensen zo slecht dachten over de cultuur die er heerst rondom dance feesten? Waar kwam dat slechte beeld vandaan dat toentertijd bestond en nooit meer is verdwenen? Het is wel duidelijk dat de mensen die zo denken, geen flauw benul hebben hoe het er werkelijk aan toe gaat op die feesten.

Ik ken niemand die naar een feestje geweest is en terug kwam met de mededeling dat de sfeer slecht was, de mensen agressief of de muziek rechtstreeks uit de hel komt. Iedereen die gaat, is verkocht. Het heeft iets magisch. De kriebels in je buik voor het naar binnen gaan en het euforische gevoel als je omringt door je vrienden heel de nacht los kunt gaan. Dat gevoel is niet te beschrijven, dat kun je alleen zelf ervaren.

In de documentaire komt eens te meer naar voren hoe groot de saamhorigheid binnen de hardcore- en gabbercultuur was. Terwijl ik ernaar kijk, voel ik stiekem een soort jaloezie opkomen. Wat moet het geniaal geweest zijn om onderdeel uit te maken van de opkomst van zo vette jongerencultuur, de enige die echt zijn oorsprong in Nederland vindt. Een cultuur die ook, op zijn eigen manier, vandaag de dag nog steeds bestaat. Met dezelfde passie, hetzelfde saamhorigheidsgevoel. Een beetje schijt aan de wereld, even weg in je eigen wereld. Samen met je vrienden. Omdat zij de enigen zijn die echt begrijpen hoe het voelt.

De gabber zoals in de documentaire is tegenwoordig een zeldzame verschijning. De traingspakken hebben plaats gemaakt voor modieuze kleding, de vrouwen zien er sexier uit en de nikes zijn vaak ingeruild voor laarzen of sneakers. Heel af en toe zie je er nog eentje lopen. Met een kale kop, nike air max en een aussie. De gabbers uit de Energiehal periode zullen misschien zelfs zeggen dat de echte gabber helemaal niet meer bestaat. Dat die verdwenen is met de komst van de commerciële hardcore.

Maar net als in iedere andere cultuur, komen mettertijd veranderingen. En al heb ik niet de cultuur meegemaakt zoals hij ontstaan is, ik ben stiekem toch best een beetje trots dat ik onderdeel uit heb mogen maken van het vervolg ervan.

Want de liefde voor de muziek, het feesten en elkaar, daar is niets commercieels aan.
pagina laatst gewijzigd op

39 opmerkingen

Leuk geschreven! Nikes vaak ingeruild voor laarzen of sneakers? Valt best mee, zie er nog meer dan genoeg... Laarzen en normale sneakers stampen natuurlijk niet zo fijn ;)
laatste aanpassing
Tumult
Werkzaam bij Partyflock
Leuk geschreven! Klinkt me bekend in de oren, ik luister al sinds me kindertijd hardcore en heb de ouwe cultuur deels mee gekregen (gelukkig) door alle blaadjes bij te houden :) Thunder, Strobe e.d. Maar de feesten had ik ook donders graag bij geweest. En als ik dan de oude garde hoor praten ben ik ook altijd een beetje jaloers.
laatste aanpassing
die jaloezie herken ik zeker wel 8) maar ik zie echt nog steeds veel aussies, nikes en kale koppen :D misschien ga je naar de 'verkeerde' feesten?
Leuk geschreven (y) had graag nog wel 10 minuten langer willen lezen :) (y)
Ik kan niet anders zeggen dan dat ik genoten heb van je column!

En "­die cultuur zoals die heerste ten tijde van de Energiehal"­, is er nog steeds in de harten van velen.­ Jaloers hoef je er niet voor te zijn, want je geeft zelf het aan dat je genoten hebt!: "­maar man, wat was ik aan het genieten.­ Ik was verkocht.­ De sfeer, de mensen, de muziek.­ Wat een feest."­

Dat was én is nog steeds de boodschap van deze muziek.­ Je zegt het zelf: "­In de documentaire komt eens te meer naar voren hoe groot de saamhorigheid binnen de hardcore- en gabbercultuur was."­ Dat moet natuurlijk zijn IS! Deze saamhorigheid is nog steeds springlevend!

Je mag er trots op zijn dat jij deel uit maakt van deze cultuur.­
Wow leuk geschreven en herken er veel in (Y)
laatste aanpassing
respect :)
Ik loop ''nogsteeds'' op nikes, uit respect voor de cultuur, en omdat ze lekker lopen :D
Kan me er zeker in verplaatsen! Alles is herkenbaar behalve dat de nikes ingeruild zijn :p loop op niks liever dan nikies! Zeker op feesten :D leuk geschreven tekst en goed beschreven!
ben een 35 jarige houser ga af en toe nog naar feesten maar er zit een wereld van verschil tussen feesten van nu of vroeger maar blijft een virus die nooit meer verdwijnt bij mij housetime is every time and every time is housetime
traingspakken :')
was super tijd, zeker niet te vergelijken met de feesten van nu .­
Leuk geschreven stukje.­ herken me ook aardig in de woorden.­ kreeg ook een btje dat "­jaloeziegevoel"­ tijdens de docu.­ Maar besef me ook dat we SAMEN voor een mooi gevolg verantwoordelijk zijn.­ Hardcore4life toch!
Heel af en toe zie je er nog eentje lopen.­ Met een kale kop, nike air max en een aussie.­

Ligt er maar net aan, naar wat voor feest je gaat.
Uitspraak van 1 step short op vrijdag 3 januari 2014 om 14:37:
Dat moet natuurlijk zijn IS!

Hier sluit ik mij bij aan, veel mensen blijven maar zeggen dat vroeger alles beter was etc etc maar dat is niet helemaal waar..

Als je de oude hardcore dik vindt kan je nogsteeds zeker elke maand terecht bij een early feest, en dan hebben we het nog niet gehad over alle andere soorten hardcore die eruit voortgevloeid zijn! :)

De feesten & sfeer zijn natuurlijk misschien op sommige vlakken niet meer wat het was, maar we leven in het heden en er zijn nogsteeds meer dan genoeg mogelijkheden! Ik denk dat je echt wel minstens 40 weekenden in het jaar kan vullen met dikke feesten (met leuke lineups, zowel groot als kleinschalig) als je niet TE kritisch bent, het is maar wat je er zelf van maakt :yes:

Die saamhorigheid is er inderdaad nog zeker, maar merk het inderdaad niet op alle feesten. Volgens mij is de scene zelfs nog groter dan het ooit is geweest, die meelopers heb je tegenwoordig veel minder omdat hardcore geen hype meer is geweest sinds de jaren 90, toch? Dus dan zou je kunnen stellen dat het publiek van nu qua aantallen in liefhebbers en dedicated publiek eigenlijk nog veel groter is.

Het enigste wat ik jammer vind is dat die flow die je in de oudere platen wel vaak hebt gewoon totaal ontbreekt in de hedendaagse hardcore, maar verder ben ik dik tevreden met de scene :)
laatste aanpassing
Super vet geschreven! En tja gabber zit da nie gewoon van binnen?
verwijderd
Uitspraak van LPM. op zondag 5 januari 2014 om 21:29:
Die saamhorigheid is er inderdaad nog zeker, maar merk het inderdaad niet op alle feesten.­ Volgens mij is de scene zelfs nog groter dan het ooit is geweest, die meelopers heb je tegenwoordig veel minder omdat hardcore geen hype meer is geweest sinds de jaren 90, toch? Dus dan zou je kunnen stellen dat het publiek van nu qua aantallen in liefhebbers en dedicated publiek eigenlijk nog veel groter is.­

klopt. Vroeger waren ze duidelijk niet meer dedicated, anders was er niet zon grote plotselinge leegloop geweest.
Uitspraak van verwijderd op maandag 6 januari 2014 om 12:40:
Vroeger waren ze duidelijk niet meer dedicated, anders was er niet zon grote plotselinge leegloop geweest.­

Toen die gabbertijd op zijn hoogtepunt was ging iedereen bijna elk weekend los en waren er téveel feesten in een te kort tijdsbestek. Een overkill dus gewoon...

Samen met die top 40 hype rond gabberpiet ontstond de leegloop.

Wat wel zo is, is dat met de 'wederopstanding' van hardcore (zeg maar rond 2001-2003) de oude garde voor een groot deel weer terug is gekomen.

Verder vind ik dat gepraat over `dat vroeger was er veel saamhorigheid` en `vroeger was alles beter`, wel erg geromantiseerd. Feesten van nu hebben net zoveel betekenis als vroeger en de sfeer is over het algemeen juist relaxter dan in die gabbertijd, omdat er toen echt belachelijk veel drugs werd gebruikt wat best nog wel eens een agressief sfeertje met zich meebracht. (tenminste, dat was mijn ervaring toen ik begon te feesten in 98)
laatste aanpassing
precies dat :blinky:
verwijderd
Het blijft leuk om jezelf kakenmalend in die docu terug te zien. :') :D
BAM!! Goed geschreven, de hamer op zijn spijker geslagen :vaag::vaag:
En wie zegt dat hardcore dood is kijk gewoon niet goed. Er zijn nog zat feesten waar blijkt dat gabber nog steeds leeft.

Altijd de termen gabber en hardcore door elkaar blijven gebruiken, want ze zijn onafscheidelijk van elkaar ... ;) ;)
laatste aanpassing
verwijderd
:cheer: :bounce: This made me laugh, dat gevoel wat je beschrijfd heerlijk!
Natuurlijk zie je nog weleens het 'prototype' gabber lopen, maar vele malen minder dan ten tijde van de Energiehal.

Leuk om ieders visie erop te lezen. Komt er voor de meesten toch op neer dat dat gevoel van binnen zit, oud of jong, nike air max of sneakers.

Thanks voor de reacties allemaal :).
Leuk geschreven very nice!! Tijden veranderen mensen veranderen maar het gevoel blijft hetzelfde... Kan niet wachten tot de volgende early om deze weer opnieuw mee te maken :D :bounce:
Mooi geschreven! Dat gevoel blijft altijd bestaan, tijdens Pandemonium nog genoeg zien lopen :)
Leuk om te lezen.­ Zeer herkenbaar!
Hardcore is van me 2e jaar er al ingebracht met james brown is dead:D Door me moeder die bij club x werkte......
Hardcore is niet voor even maar blijft bij de echte heel zijn leven.

Is voor mij een uit weg met gevoelens.


Zegge dat hardcore het zelfde is maar da andere is nog veel erger.....

Frenchcore maakt de hardcore kapot
Leuk stukkie, maar nooit slechte sfeer of agressieve mensen?:Lol:
Uitspraak van 1 step short op vrijdag 3 januari 2014 om 14:37:
Je mag er trots op zijn dat jij deel uit maakt van deze cultuur.­

:jaja:

Deze saamhorigheid is nog steeds springlevend! :bounce:

idd... Nikes aan toe te voegen :x
laatste aanpassing
mooi en leuk geschreven, precies hoe ik er over denk..
Alleen ik kan het niet zo mooi verworden(Y)
maar tijdens sommige party`s hangt de sfeer zeker nog in de lucht, en dan loop ik gewoon 10 uur lang achter elkaar met een big smile op me kop :D
tot ik er kramp van krijg haha
Uitspraak van 1 step short op vrijdag 3 januari 2014 om 14:37:
Ik was verkocht.­ De sfeer, de mensen, de muziek.­ Wat een feest.­

en de drugs natuurlijk!! :party:
Uitspraak van PeeJee45 op vrijdag 31 januari 2014 om 13:50:
en de drugs natuurlijk!! :party:

ja vooral dat mag je niet overslaan haha, maar tegenwoordig is het allemaal vele malen erger met de zooi en hoe de mensen erbij zitten als toen :P
Uitspraak van J-ohanes op dinsdag 4 februari 2014 om 14:05:
maar tegenwoordig is het allemaal vele malen erger met de zooi en hoe de mensen erbij zitten als toen :P

Wanneer is 'als toen'? Bedoel: wat is je vergelijkingsmateriaal|? Drie jaar terug?
Uitspraak van toerist op zaterdag 8 februari 2014 om 23:59:
Wanneer is 'als toen'? Bedoel: wat is je vergelijkingsmateriaal|? Drie jaar terug?

van af heden 2 jaar terug tellen dan zie je het verschil wel ;)