Partyflock

Power to the people?

 

Power to the people?

door , gepubliceerd op
Columns. Web-logs. Ingezonden brieven in kranten en tijdschriften. Iedereen heeft tegenwoordig een mening en wil die graag verkondigen. Vaak zijn het proefballonnetjes, prikkelende meningen, ronduit ondoordachte beschuldigingen, maar vaak ook verwijten. In een tijd dat niemand zich meer laat vertellen wat te doen schreeuwt iedereen wel wat een ander zou moeten doen. En als het niet gebeurt dat zijn mensen nog verontwaardigd ook. Normen & waarden is een hol begrip, maar de gedachte van Balkenende is niet eens zo gek.

En binnen de housescene? Daar heb je verschillende fora. Fora op internet waar diegene die het hardst schreeuwt meestal het meest gevolgd wordt. Een column van een DJ hier, een niet objectief blad van een grote organisatie daar, maar verder alleen maar fora. Het woord ‘Azijnpissers’ (iets voor in de nieuwe Van Dale, Duncan?) is dan al snel gehoord. Wat kritiek geven in de housescene is meestal ‘not done’ want ‘het publiek zeurt toch alleen maar’. Het zou nooit goed zijn, volgens vele ingewijden van de housescene.

Er is wél een brancheorganisatie, de BVD oftewel de BelangenVereniging Dance. De BVD is de branchevereniging van Dance-organisatoren en deze werd 1 juli 2003 in Amsterdam opgericht. In de BVD zijn de belangrijkste organisaties verenigd die in Nederland actief zijn in het nachtleven. De BVD is tot nu toe binnen Europa de eerste branchevereniging die opkomt voor de belangen van deze onstuimig gegroeide bedrijfstak, waar inmiddels zo'n elfduizend mensen werkzaam zijn. De BVD is opgericht omdat de Nederlandse dance-industrie steeds meer onder druk zou zijn komen te staan. de dance-industrie wordt ‘bedreigd door onzekerheden’ die onder andere te wijten zouden zijn aan de overheid.

Maar doen wij als consument ook aan belangenbescherming? Wie is de stem van ‘het publiek’? Wat voor een invloed heeft de massa op de housescene? Hoe kunnen wij als consument onze scene beschermen tegen ‘onzekerheden’? Dat kunnen we niet of nauwelijks. Stijgende prijzen, teruglopende service, tegenvallende DJ-prestaties, overvolle festivals, absurd onvriendelijke uitsmijters; wie doet daar wat aan? Als hier op fora over wordt geklaagd, dan zijn het incidenten of zijn er mensen van organisaties die het woord ‘azijnpissers’ meteen weer in de mond nemen. Ja, want de consument is dom. De consument is er alleen om uitgeknepen te worden. Geld, geld, geld en nog eens geld.
Waar is die sfeer van vroeger gebleven zoals die nu nog heel af en toe te vinden is zoals op het feest Wooferland? Waar alles mag en niets moet. Waar het gaat om de sfeer en niet om allemaal randvoorwaardelijke bezigheden. Waar de toiletten gewoon gratis (en schoon!) zijn en de drank goedkoop. Waar de DJ’s met een dikke smile op hun bek staan te draaien en niet een kunstje voor het geld aan het doen zijn. Natuurlijk is er ook regelgeving van de overheid die het organisatoren van feesten moeilijk maakt, natuurlijk moeten DJ’s ook geld verdienen, maar toch….

Het wordt tijd dat er eens meer naar ons wordt geluisterd. Naar het volk. Naar de stem van de mensen die ieder weekend alle tenten van Maastricht tot Groningen, van Nijmegen tot Den Haag vullen. Hoe? Dat is een lastige. Misschien een keer een stap-vrij weekend? Allemaal een weekend thuisblijven en NIET dat kaartje voor dat te dure of te drukke festival kopen. Want organisaties gaan pas wat voelen, als ze in hun portemonnee geraakt worden. Pas dan gaan ze zich zorgen maken. Money is what makes the world go round.

Was getekend,
Harry
pagina laatst gewijzigd op

191 opmerkingen

in the beginning there was jack...................­­................................................­
Uitspraak van Wackiejacky op vrijdag 31 maart 2006 om 14:56:
Je hebt het zelf in de hand.­ je kunt blijven zaniken, of gewoon tot oplossingen komen.­ Die zie ik niet gegeven in de column.­

Uitspraak van Wackiejacky op vrijdag 31 maart 2006 om 14:56:
Dat is mijn aanmerking op deze column.­

Ik zie nu wel al meerdere mensen dit gegeven posten als zijnde op- of aanmerking op deze column.

Ok, ieders goed recht.

Maar een column hoeft niet met een oplossing te komen :no:

In mijn ogen is het nut van een column juist om een discussie op dreef te krijgen waardoor gepraat wordt over een mogelijke oplossing :) En dat lukt op deze manier juist heel goed (Y)

Want als ik even terugdenk, kan ik me in de afgelopen jaren geen enkele column herinneren waar een realistische oplossing uit is voort gevloeid voor een maatschappelijk "probleem". Slechts sarcastische onrealistische "oplossingen" die heel moeilijk in de praktijk uitvoerbaar zijn.

NB. Dit is geen aanval/betoog tegen jou Sjaak ;) Maar gewoon iets wat me opviel en jouw post stond het dichste bij om te citeren 8)
Ik zal dan ff geen azijn pissen vandaag, maar eens fris naar de toekomst kijken! Ik heb heel veel zin in Konininnedag en ik weet zeker dat het heel gezellig gaat worden, of het nou mooi of slecht weer is, een goa, techno of trance feest is! En het laatste feest wat ik supergezellig vond en waar ik echt als een vuurbal met energie ben vetrokken was Michel de Hey New Years Bash! En weer terug naar de toekomst, Yonderboi zal ook super zijn!
Ik denk niet dat er veel mensen meewerken aan een stapvrij weekend

Buiten dat: je treft dan alleen de organisaties die dat weekend een feest geven...ten eerste niet "fair", ten tweede lost dit uberhaupt niets op.

Probleem ligt misschien niet alleen bij de organisaties; aangezien de consumenten (zeker hier in Nederland) zo verwend zijn en meestal toch hoge verwachtingen hebben (niet iedereen, maar 70% wel) zal de organisatie er weer alles aan moeten doen om het feest te laten "slagen" ,wat vandaag de dag een vrij betrekkelijke term is, aangezien sommige een feest al kut vinden als het geluid niet zo hard staat dat je met een 5 dagen durende piep in je oren naar huis gaat, of als die dj die ene plaat niet of juist wel heeft gedraaid...

Mijn punt is: door de (toch wel kritische) wensen van de consument zal de organisatie ook moeten investeren om deze zoveel mogelijk tevreden te houden. Ik ben het ook wel eens dat sommige dingen iets minder of beter kunnen, maar dat hou je altijd en overal.

Het is en blijft iig een wisselwerking...EN we blijven TE verwend hier in Nederland.
Uitspraak van *From The Beach* op zaterdag 1 april 2006 om 22:21:
NB.­ Dit is geen aanval/betoog tegen jou Sjaak Maar gewoon iets wat me opviel en jouw post stond het dichste bij om te citeren

Ik vond het dan ook een goede column hoor ;) En ik snap wel wat je bedoelt. De discussie is zeker op gang gekomen. Dus wat dat betreft heeft de columnist zeker zijn (of haar? ;) ) doel bereikt. :)
Het is inderdaad allemaal erg duur, maar dat komt voornamelijk door de overkill aan feesten! Er wordt gewoon zwaar geconcureerd door verschillende organisaties. Ik denk dat er in de afgelopen jaren ook aardig wat organisaties bij zijn gekomen en dat al dit feestaanbod ook niet zo vreemd is.

Naast het feit dat er zo veel feesten zijn denk ik ook (als ik voor mezelf praat) dat we behoorlijk verwend zijn hier in Nederland met alle visuals, lasers, dance acts, line-ups etc....de verwachtingen van de bezoeker zijn al heel hoog voordat ze naar een feest toe gaan.

Vreemd vind ik het niet wanneer mensen zeiken over een feest waar ze geweest zijn en daar heeft eenieder ook het volste recht toe!!! We leven ten slotte in Nederland en hebben gelukkig nog steeds het recht om in alle vrijheid onze mening te geven. :respect:

De tijd heeft de dance scene veranderd, maar dat doet het met alles. Het publiek is meegegaan met zijn tijd, zo ook de prijzen en de wensen. Of ik vroeger iets beter vond dan nu? Tsja, er zullen altijd wel bepaalde feesten als mooie herinneringen blijven bestaan, maar dat wil nog niet zeggen dat ik op dit moment niet op volle toeren geniet van alles wat er nu is op het gebied van dance!

Als je niet zo veel geld te besteden hebt moet je inderdaad een beetje creatief zijn! Er zijn echt nog wel tig leuke dingen te doen voor niet al te veel....

Dat party vrije weekend lijkt me ook niet zo'n strak plan. Als je wil dat er naar je geluisterd wordt; neem dan gewoon persoonlijk contact op met een organisatie waar je een feest van heb bezocht en vertel je beleving en je verhaal, van hoe jij denkt dat het beter zou kunnen, of blijf gewoon lekker azijnpissen op verschillende fora! :P
Je merkt vanzelf wel of er naar je geluisterd wordt. Wanneer dit niet het geval is dan kun je zelf waarschijnlijk wel een conclusie trekken dat het een organisatie is waarvan je weinig feestjes meer zal bezoeken. ;) :P


Uitspraak van loeszie op vrijdag 31 maart 2006 om 10:14:
Klopt we zijn gewoon verwend door het grote aanbod...­


:respect:


Uitspraak van Natasjaja op vrijdag 31 maart 2006 om 16:01:
Er zijn wel organisaties die klantvriendelijk zijn hoor: Monumental/Awakenings


:respect:


Uitspraak van Wackiejacky op vrijdag 31 maart 2006 om 16:52:
Dat vind ik zo lame altijd he.­ mensen lopen te janken als ze 40 euro moeten betalen voor een TeQnology...­maar voor Awake leggen ze het iedere keer weer neer.­


Ze heeft gewoon gelijk!!! Ze zijn in verhouding qua entree prijzen misschien wel duurder geworden, maar dit is toch echt wel de enige organisatie die ECHT in zijn publiek gelooft en luistert naar hun belangen!!! Iets waar deze column over ging volgens mij.... :P


Uitspraak van Wackiejacky op zaterdag 1 april 2006 om 14:13:
Het is nog altijd wat je er zelf van maakt.­ En als iets je niet meer bevalt (wat ik bijv.­ bij de laatste Thunderdome had), dan zoek je wat anders.­


Ook hier ben ik het roerend mee eens! Het is nu eenmaal wat je er zelf van maakt.....vind je ergens iets niet leuk aan, ga je toch gewoon niet meer?


Uitspraak van Als sneeuw voor de zon... op vrijdag 31 maart 2006 om 22:24:
toen was men gewoon veel fanatieker,kwam men voor de muziek en niet alleen om er mooi uit te zien...­

mensen waren gewoon anders...­


uhm....Ik kom nog steeds voor de muziek....:S


***It's all about the music!!! Music is my drugs!!!***

***House is a language spoken and understood by all!***

***:respect: :respect: :respect:***
Afgelopen nacht nog op een feestje geweest(insomnia-party.­nl) waar de meeste organisaties nog een puntje aan kunnen zuigen.­ Onder het motto alles mag niks moet.­ Waar de uitsmijters gezellig meefeesten en de organisatie de meeste namen van de bezoekers nog weet te onthouden ook.­ Gratis wc niks dure drank alleen gezelligheid.­ Tot nu toe mijn feestje van het jaar.­

"­Support Your Local DJ's"­
Uitspraak van invincible op zondag 2 april 2006 om 20:35:
uhm....Ik kom nog steeds voor de muziek....:S


***It's all about the music!!! Music is my drugs!!!***

***House is a language spoken and understood by all!***

***:respect: :respect: :respect:***


ja 9/10 dus niet lijkt wel ;)

ouwe garde weet wel wat het is,de energie van de sound maare de meeste kids tegenwoordig.....
Uitspraak van Boekiekie! op woensdag 29 maart 2006 om 15:39:
Dan nog de toiletten, ik schijt erop dat als ik al entree heb betaalt, mijn drankjes heb gekocht en dan fucking moet betalen voor de plee!! Ik negeer dit gewoon en weiger te betalen.­ Ik geloof zelfs dat het bij wet is geregeld dat je in horecagelegenheden waar je drinken kan kopen, ook kosteloos naar het toilet moet kunnen...­ Schijt aan al die pleevrouwen die de hele avond een beetje zitten te ouwehoeren en af en toe een vies doekje over de bril heen halen, gadver!

Je heb totaal gelijk wc's zouden gratis moeten zijn, kaartjes en dank zijn te duur je het totaal gelijk.

Wat menig bezoeker vaak vergeet is dat het personeel achter de bar en de wc's er niks aan kunnen doen.

Deze mensen staan er ook voor hun plezier, want om het geld hoef je het niet te doen believe me want ik werk er zelf ook.

En dan zeuren de mensen tegen je als je achter de bar staat dat je gezellig moet doen en moet lachen. Maar wat jullie zelf doen is schelden, schreeuwen, trekken en soms zelfs bedreigingen. Je kan het zelf zo moeilijk maken als je zelf wil.
De organistaie besteed bar wc's etc uit aan een ander, er staat niemand die iets aan je probleem kan doen..

Als het zeuren en zeiken is zou op houden zal de sfeer in het algemeen al een stuk beter zijn.
laatste aanpassing
:respect: 110% mee eens :yes:
Uitspraak van Wackiejacky op woensdag 29 maart 2006 om 16:50:
Ik vind het een leuke column, dat op de eerste plaats, maar ik vind 'm ook erg demonstratief.­ Denken dat we van de stapscene een grote Wooferland kunnen maken is natuurlijk een utopie.­

Het lukte zelfs met PartyFlock al niet om niet enigszins te zwichten voor de commercie, Tommie zal ook z'n brood moeten verdienen tenslotte

Datzelfde geldt uiteraard voor allen die ieder weekend weer meewerken aan al die feestjes die ons land rijk is.­

House is een economisch goed geworden.­ Waarom lopen mensen wel jaar in, jaar uit te ziften op dat het allemaal te duur is, maar schaffen ze zonder mopperen wel een GSusbroek aan van 150 euro? Waarmee ze net zo hard in de kudde meewandelen?


Geld is de motor waar onze hele wereld op draait.­ Daar kun je op tegen zijn (ik ben er ook niet zo'n fan van), maar je kunt er niets aan veranderen.­ Als je bij wijze van besluit een maand lang niet meer te gaan stappen met z'n allen, als de mensen die leven van House er niet meer van kunnen leven, dan komen ze werkeloos thuis te zitten en schiet de belasting omhoog omdat hun uitkeringen betaald moeten worden.­

Je kunt gaat zitten jammeren op een forum maar daar schiet niemand een reet mee op.­ Dat is waar de term "­azijnpissers"­ vandaan komt.­ Polderpolitiek.­ Een heleboel te klagen hebben maar verder niet met oplossingen komen.­

Ik ga nu al twee jaar op stap zonder dat het me nog een cent kost (en enkele uitzondering daargelaten).­ Omdat ik WEL oplossingen bedacht heb.­ Ik moet er natuurlijk vaak wel wat voor terugdoen, maar dan werk ik er toch voor? Bovendien kun je ook verder kijken dan je neus lang is.­ Er zijn elk weekend weer tientallen feestjes die voor een appel en een ei gegeven worden en waar je de tofste nachten kunt beleven.­


Als je ECHT tegengas wilt geven, stap dan helemaal uit onze Westerse samenleving, ga in een hutje op de hei wonen waar je je eigen groentes verbouwt, maak je eigen kleding, wordt zelfvoorzienend.­ Kun je fijn ieder weekend op je zelfgebouwde trommeltje spelen en zo je eigen houseparties verzorgen.­ Probleem opgelost.­


En anders zou ik willen zeggen: Be creative, kijk verder dan je neus lang is en DOE er wat aan.­ Want inderdaad, van azijnpissen is nog nooit iemand beter geworden!schat ik hou van je echt...!!!
Aan de ene kant goede column, aan de andere kant ben ik het er niet helemaal mee eens.

I agree dat feesten tegenwoordig (te) duur zijn. Aan de andere kant ook niet gek. Mensen willen tegenwoordig steeds vernieuwing op feesten, nieuwe dingen zien en ervaren.

Om steeds weer vernieuwing te brengen is nu eenmaal geld nodig. Betere decoratie, betere lichtshow, groter geluidssysteem (of in ieder geval gunstigere vergunningen). Als mensen het al eens gezien of gehoord hebben is het al snel verveeld voor hun.

Oplossing; persoonlijk kies ik zelf zoveel mogelijk locaties uit waar ik nog nooit ben geweest. Dit ervaar ik zelf al als vernieuwing en spannender, je weet immers niet waar je terecht komt. Publiek verschilt dan ook vaak en is dus ook vernieuwend.

Aan de andere kant, ben ik nou een van de weinige die reageren en gewoon eerlijk toegeven dat ze voor de muziek naar een feest gaan en niet om de hele rambam eromheen?

Ik heb liever een lege hal zonder licht en redelijk geluid (gewoon voor die boxen staan) maar goede dj sets, als een feest als sensation black waar de decoratie geweldig is, de lichtshow fantastisch, maar de dj's gewoon ruk draaien (in mijn ogen dan maar komt meer omdat het niet mijn stijl is).
Aan de andere kant, ben ik nou een van de weinige die reageren en gewoon eerlijk toegeven dat ze voor de muziek naar een feest gaan en niet om de hele rambam eromheen.­

Ik denk dat veel mensen dit niet hoeven toe te geven, bij mij is dit in ieder geval niet het geval.­ De muziek is leuk en ik houd ook van de rambam eromheen.­ Lichtshows vind ik vaak zeker zo mooi dan de muziek.­ Of het nou mijn ogen of mijn oren zijn die mij plezieren! What give's a fuck?
laatste aanpassing
Stel maar een stap/party-vrije datum in dan.­ Ik denk dat er veel mensen op in zullen gaan.­ Of organisaties hier iets van zullen voelen is maar de vraag, dan stellen ze het wel een week uit.­ Wel laat het de reguliere discotheken etc.­ iets voelen denk ik.­

Wat ik verder wil vertellen is dat ik opmerkingen als: fuck de commersie, ook een beetje ondoordacht vind.­ Commersie vindt je overal, anders ben je gek dat je het feest organiseerd.­ Ik ben er mee eens dat de commersie overdreven kan worden.­
azijn·pis·ser (de ~ (m.­))
1 [inf.­] zuurpruim =­> chagrijn

Aldus de Van Dale.­ Ik denk dat Duncan daar zn best dus niet meer op hoeft te doen...­
je kan dr zo tegenaan kijken maar ik vind lasers en dergelijke nu eenmaal belangrijk voor mn feestbeleving. En dat mag ook best wel wat kosten.

En dat komt omdat het bij de muziek hoort die ik vet vind. Lasers en trance zijn net zoiets als Beierse volksmuziek en meters bier...

En die smile op hun gezicht hebben dj's meestal als ze draaien behalve als een feest echt kut georganiseerd is ;)
laatste aanpassing
Ik ben het er wel mee eens dat het te duur si tegenwoordig.­ Mijn vetste party tot nu toe is nog steeds queensize in 2003 (d8 ik).­ heerlijk open air, paar goede dj's vet geluid en laat die lampen en lasers maar hangen.­

die massale feesten kosten gewoon een hoop omdat ze zo massaal zijn.­ beveiliging, toiletten ect ect.­ kleinschalige feestjes in discotheken hoeven niet zo duur te zijn omdat het gewoon veel kleinschaliger is.­ Bovendien willen de grote feesten de UBER feesten zijn en voorlopen met techniek en line up.­ Neem nou In qontrol...­je hebt een paar zalen die knettervol hangen met van alles en nog wat.­ maar je kan maar in een zaal tegelijk zijn.­ Ik zeg eerlijk ik heb daar een vet feestje gehouden in de technozaal...­en als dat los was gedaan, dan had het misschien 15 euro gekost.­
Inderdaad helemaal gelijk!! Alles is veel duurder en de sfeer is meestal ook nog eens veel slechter niet alleen op feestjes maar ook gewoon in Cafe's en Discotheken...­
feesten =­ duur
Uitspraak van bass2020 op zondag 23 april 2006 om 15:04:
feesten =­ duur

Helemaal mee eens(y)

Als je wil housuh, moe je betale...(y) en komen er ook niet zoveel POGO LOSERS(Y) Die hebben tog g1 geld en/of opleiding/werk.. Whahahaha!!!
Uitspraak van VRUZ op dinsdag 25 april 2006 om 18:46:
en komen er ook niet zoveel POGO LOSERS

precies ouwe
Hey hoi...
ik wilde even laten weten dat ik ook een column heb geschreven met betrekking op Vooroordelen, ik heb het merk Londsdale gebruikt om dit onderwerp aan te kaarten. Jammergenoeg vonden de mensen van partyflock het een te gevoelig onderwerp, daarnaast had ik het niet oorspronkelijk voor partyflock geschreven en dat was ook een minpunt... Voor alle mensen die hem alsnog willen lezen:) ik heb hem gewoon lekker bij me persoonlijke tekst neergezet!:D opmerkingen over me column kunnen dan geplaatst worden bij mijn gastenboek en dan kan in principe daar ook een 'discussie op niveau' ontstaan.
xxx
hadassa