Partyflock

Happiness is a state of mind

 

Happiness is a state of mind

door , gepubliceerd op
Happiness is a state of mind (afbeelding)
Gelukkig zijn is een manier van denken, een manier van zijn. Neem je genoegen met wat je hebt? Of kom je om in tekortkomingen en blijf je zoeken naar hetgeen wat je niet hebt? Geluk is iets wat je door een ander kunt ervaren. Terwijl je met diezelfde persoon ook het ongeluk kunt ervaren. Geluk als begrip is tijdloos, geluk ervaren niet. Geluk is ergens naar terug kijken met een glimlach op je gezicht, met een warm gevoel van binnen. Geluk is iets wat niemand vast kan pakken. Toch is het op een bepaalde manier af te dwingen. Geluk is veelzijdig.

Geluk wordt door filosofen verschillend beschreven. Zo zijn er positieve visies die inhouden dat geluk ontstaat door het ervaren van wenselijke of plezierige situaties. Anderen schrijven dat geluk ontstaat bij afwezigheid van pijn of lijden. Geluk in de psychologie is het gebied waarin jouw perceptie en je gedroomde werkelijkheid elkaar overlappen. Het heeft te maken met de mate waarin het ervaren van iemands leven voldoet aan zijn ideaalbeeld.

Voor mij is geluk zeker een state of mind. Het ene moment aanbid je alles om je heen, voel je je een compleet persoon. Het andere moment zijn de tekortkomingen op de voorgrond. Hoe je geluk kunt bereiken? Ik denk dat je met een dosis zelfkennis al een eind komt. Wanneer je weet wat je doet, de effecten ziet die je bij anderen teweeg brengt maar hier ook jezelf in kunt sturen, bereik je tevredenheid met jezelf. Mits die zelfkennis gepaard gaat met het afnemen van bijvoorbeeld onzekerheid of perfectionisme. Wat is nou precies geluk? Ik kan er uren over nadenken en toch het antwoord niet geven.
pagina laatst gewijzigd op

98 opmerkingen

ik ben hartstikke gelukkig ook al zou ik het begrip geluk niet goed kunnen omschrijven.­ Dus het maakt niks uit.­
Geinig onderwerp om over te filosoferen.­
Geluk is inderdaad moeilijk te beschrijven.
Ik denk dat je tot op bepaalde hoogte inderdaad je eigen geluk maakt.

K moet er alleen zelf nog achter komen hoe dat werkt.:)
Zeker een onderwerp om over te filosoferen, dat deed Aristoteles al ;) en we zijn er nog steeds niet achter wat het nu precies is, geluk.

Het idiote van geluk is dat je het alleen kunt leren kennen als je ongeluk kent. Je kunt niet altijd gelukkig zijn, want dan verliest dat gevoel haar waarde. Dan herken je het niet meer. Je kunt momenten van geluk hebben, maar uiteindelijk zwakken ook die weer af. Je kunt onmogelijk altijd gelukkig zijn, dat bestaat gewoonweg niet.

In onze Westerse wereld zijn we heel erg gericht op het zoeken naar geluk. Geluk wordt hier ook vaak gelijkgesteld aan materiële zaken. Ik denk dat daardoor juist heel veel mensen ONgelukkig zijn. 1 op de 4 mensen in Nederland wordt depressief. Dat is gigantisch! We zijn zo hard op zoek naar geluk, zonder te weten waar dat eigenlijk voor staat. We denken dat we een goede baan moeten hebben, een goede relatie, een mooi huis, een leuke auto, we moeten er goed uitzien, we moeten een leuk sociaal netwerk hebben... we moeten moeten moeten. En we denken ook dat we gelukkig zijn als we ons goed voelen, als we kunnen lachen, als we geen zorgen hebben. Dus zodra het even niet loopt zoals het plaatje dat ons wordt voorgehouden raken we down, voelen ons kut. En wat doen we dan? Dan gaan we naar de huisarts en die schrijft ons wat pillen voor die ervoor zorgen dat we ons weer goed voelen. Je rot voelen hoort niet. Pijn hebben hoort niet. Lijden hoort niet. En juist doordat we dat uitbannen zullen we het geluk niet vinden. Omdat die dingen onlosmakelijk met elkaar erbonden zijn.

Denk dat we hier heel wat zouden kunnen leren van het Boeddhisnme. Daar wordt de boel omgedraaid. Leven is lijden! Het Boedhisme begrijpt dat vreugde en euforie de angst met zich meebrengen om dat weer kwijt te raken. We zouden juist moeten stoppen met het streven naar geluk. Met het verlangen. We zouden ons leven gewoon op een bepaalde manier moeten leven waarmee we onszelf en de mensen om ons heen recht aandoen en dan vinden we het geluk in onszelf! We zouden pijn niet moeten wegdrukken maar het moeten ondergaan. Het accepteren.

Vind dat zelf een hele mooie manier van denken. (l) Een van de mooiste uitspraken die ik daarover ken komt van een van m'n helden, Jim Morrison. Die zei over pijn:
"­People are afraid of themselves, of their own reality;­ their feelings most of all.­ People talk about how great love is, but that's bullshit.­ Love hurts.­ Feelings are disturbing.­ People are taught that pain is evil and dangerous.­ How can they deal with love if they're afraid to feel? Pain is meant to wake us up.­ People try to hide their pain.­ But they're wrong.­ Pain is something to carry, like a radio.­ You feel your strength in the experience of pain.­ It's all in how you carry it.­ That's what matters.­ Pain is a feeling.­ Your feelings are a part of you.­ Your own reality.­ If you feel ashamed of them, and hide them, you're letting society destroy your reality.­ You should stand up for your right to feel your pain!"­


Misschien moeten we om geluk te kennen juist weten wat pijn is en daar eens op een andere manier mee omgaan. Het accepteren. Stoppen met zoeken. Want geluk is er al. Dat zit in onszelf. :) (l)
laatste aanpassing
Goed ochtend-leesvoer Wackie.­
@Wackiejacky: 2008 was je laatste column, wordt het geen tijd voor een nieuwe?:) Schrijven gaat je goed af zo te zien..

*ontopic* Leuke column, zet je aan het denken!(Y)
Uitspraak van Wackiejacky op woensdag 10 februari 2010 om 08:16:
Misschien moeten we om geluk te kennen juist weten wat pijn is

dat is iets wat bij veel religies terugkomt, de tweezijdige samenhang, de ying en de yang. Het boeddhisme maakt het speciaal, vind ik, door het ervaren van beide zijden. Het is erg gericht op intenties en de onderliggende gedachten bij ervaringen. een mooie uitspraak uit de dhammapadda vind ik daarom: "een dwaas die zijn hele leven met een wijze omgaat, kent de smaak van de soep net zo min als de lepel."

maar ff op het onderwerp inhaken; geluk is in mijn ogen individueel en niet definieerbaar. het is een gevoel dat je ervaart en dus altijd subjectief. wat mij wel opvalt is dat geluk wél altijd iets met verbondheid heeft te maken..
Geluk is inderdaad moeilijk te omschrijven of beschrijven, gelukkig is het ook een van die dingen waarvan ik het ook niet nodig vind om te omschrijven :).

Uitspraak van Wackiejacky op woensdag 10 februari 2010 om 08:16:
Leven is lijden!

Een weinig plezierige kijk op het leven dan..
laatste aanpassing
Uitspraak van 200% Wouterror op woensdag 10 februari 2010 om 10:02:
@­Wackiejacky: 2008 was je laatste column, wordt het geen tijd voor een nieuwe? Schrijven gaat je goed af zo te zien..­

Eerst maar weer eens een interviewtje online hier vanavond ;) Het columns schrijven wil ik wel weer op gaan pakken maar dat zal dan weer als vanouds voor Q zijn en hopelijk genoeg inspiratie om hier weer eens wat neer te zetten. Blijft toch een vak op zich zeg, ben het nog steeds een beetje kwijt voor m'n gevoel :( Dus ik juich sowieso alle pogingen van mensen toe die iets insturen voor de column-sectie! Hier leven de discussies veel meer en wat dat betreft heeft Willeke echt een heel tof onderwerp gekozen. Goed gedaan chick (l)
Geluk =­ mazzel.­
Geluk is met geen pen te beschrijven, daarom kap ik ermee..­
Uitspraak van TheHand op woensdag 10 februari 2010 om 10:31:
Geluk is met geen pen te beschrijven, daarom kap ik ermee

Het gevoel niet. De definitie wel hoor....
Opzich leuke column, ik word alleen een beetje moe van dat gepraat over geluk.­ Iedereen definieert geluk anders.­ Ik heb geen eens zin om proberen te beschrijven hoe het voelt, als ik me maar gelukkig voel
Goede column! (Y):)
Het geheim van geluk is niet te vinden in het zoeken naar meer, maar in het ontwikkelen van het vermogen om te genieten van minder :bloem:.
Toen ik de titel las, dacht ik dat het om goede pillen ging :lol:
mooi geschreven colum willeke:)
Uitspraak van " op woensdag 10 februari 2010 om 10:45:
De definitie wel hoor....­

Er is geen vaste definitie van.. Die definitie is voor iedereen anders
Ondanks dat het geen column is een leuk stukje en zeker stof tot nadenken :jaja:Gelukkig kun je niet worden, gelukkig kun je alleen maar zijn!
Uitspraak van Wackiejacky op woensdag 10 februari 2010 om 08:16:
Denk dat we hier heel wat zouden kunnen leren van het Boeddhisnme.­ Daar wordt de boel omgedraaid.­ Leven is lijden! Het Boedhisme begrijpt dat vreugde en euforie de angst met zich meebrengen om dat weer kwijt te raken.­ We zouden juist moeten stoppen met het streven naar geluk.­ Met het verlangen.­ We zouden ons leven gewoon op een bepaalde manier moeten leven waarmee we onszelf en de mensen om ons heen recht aandoen en dan vinden we het geluk in onszelf! We zouden pijn niet moeten wegdrukken maar het moeten ondergaan.­ Het accepteren.­

Inderdaad! We zouden moeten stoppen met het proberen ons leven zo in te richten dat we altijd gelukkig zijn. We moeten de goede en slechte momenten niet willen regisseren: Dat kan ook gewoon niet! Je kunt niet gelukkig zijn als je alles in hokjes propt of in conceptuele vormen giet. Levensgeluk zit niet in de dingen die wij als levensgeluk aanzien en najagen... Geluk zit 'm in het accepteren van datgene wat op je pad komt. Wat als je datgenene wat je dacht dat je gelukkig zou maken hebt bereikt, dan wil je weer iets anders omdat het uiteindelijk niet genoeg is om de rest van je leven op te teren...

Uitspraak van Wackiejacky op woensdag 10 februari 2010 om 08:16:
Want geluk is er al.­ Dat zit in onszelf

:jaja: Enige wat je moet doen is het zien en het niet in een bepaalde vorm willen gieten.
laatste aanpassing
Mooi geschreven Willeke :).
Geluk zit ook in je kaders waardoor je het leven ziet en hoe je het leven bekijkt. De een is al gelukkig als zijn/haar partner een kusje stuurt in z'n smsje, de ander is gelukkig als hij/zij een stuk brood kan eten na 3 dagen verhongeren. De ander is pas gelukkig met een vrachtwagen vol bloemen of als Gordon Ramsey speciaal is overgevlogen om een lunch te maken.
It's all in your standards, expectations and frame of mind. If you actually have one :rot:

;)
Uitspraak van Lightning Blonde d'Um Raio op woensdag 10 februari 2010 om 13:47:
Geluk zit ook in je kaders waardoor je het leven ziet en hoe je het leven bekijkt.­ De een is al gelukkig als zijn/haar partner een kusje stuurt in z'n smsje, de ander is gelukkig als hij/zij een stuk brood kan eten na 3 dagen verhongeren.­ De ander is pas gelukkig met een vrachtwagen vol bloemen of als Gordon Ramsey speciaal is overgevlogen om een lunch te maken.­
It's all in your standards, expectations and frame of mind.­ If you actually have one

Denk niet dat je dat als gelukt kunt bestempelen. Denk zelfs dat de mensen die heel blij worden van een vrachtwagen vol rozen en een lunch van Ramsey ook zullen beamen dat dat niets met geluk te maken heeft.

Tuurlijk, wat je zegt... Iedereen is anders en kijkt er ook anders tegenaan. Maar in the end maken geld, macht, bloemen, whatever nooit echt gelukkig. Denk ik... ;)Uitspraak van dj tony producer op woensdag 10 februari 2010 om 13:34:
duidelijk nou

Niet echt....
laatste aanpassing
Uitspraak van Wackiejacky op woensdag 10 februari 2010 om 08:16:
1 op de 4 mensen in Nederland wordt depressief.­

Grappig, zit net Ton Zuur te kijken en daarin wordt gezegd dat de norm van "gelukkig zijn" moeten worden bijgesteld als 1 op de 4 mensen depressief worden 8).
Uitspraak van dj tony producer op woensdag 10 februari 2010 om 13:34:
en als je in un gemeente woond wat ales doet en mag,zich niet aan de wetgeving houd,maar eichen wetgeving

maakt,onterecht,,zet je vast A.­J.­A Anthonius.­Jacob.­Adrianus,hep je als je niet aan de wetgeving houd,,van uit den

haag,,landelijk,rcc contracktbreuck 2004 tm 30 junie 2005,,ww uitkering hept A.­J.­A afgewezen,,geen 4 jaar terug,,

dus het bedrag van contracktbreuck,2004 tm 30 junie 2005, buiten bankafschriften 2006 en 2007,klopt niks van,op

de no claims 2005 en 2006 nog nooit zein uitbetaald voor 1 april 2006 en 2007,je liegt vals heid ingeschriften

nog nooit uit betaald,,en haald ontercht 136,00 euro er van af,,ha A.­J.­A weer ha let op de polis 2009 en 2010

94,86 euro,,verekend,,ha word mooi zoo,,A.­G.­C gerechtsdeurwarde assen,,vrouwdeurs,,bankafschriften 2006 en 2007

Ik geloof dat we onze omschrijving van geluk binnen hebben :respect:
Het maakt me gelukkig te lezen dat er zoveel over geluk geschreven wordt
Uitspraak van dj tony producer op woensdag 10 februari 2010 om 13:34:
of om beter te worden tijdens un , economie,,om beter te worden,,en te presten,en waar de mochelijk heden zein,, en goeie economie,,ziet er wel naar uit,,hier en daar wat regelen,ha zit op un zolder,,ha,en de problemen oplosen en iet's nieuw's,,ondhou het,, en als je in un gemeente woond wat ales doet en mag,zich niet aan de wetgeving houd,maar eichen wetgeving maakt,onterecht,,zet je vast A.­J.­A Anthonius.­Jacob.­Adrianus,hep je als je niet aan de wetgeving houd,,van uit den haag,,landelijk,rcc contracktbreuck 2004 tm 30 junie 2005,,ww uitkering hept A.­J.­A afgewezen,,geen 4 jaar terug,, dus het bedrag van contracktbreuck,2004 tm 30 junie 2005, buiten bankafschriften 2006 en 2007,klopt niks van,op de no claims 2005 en 2006 nog nooit zein uitbetaald voor 1 april 2006 en 2007,je liegt vals heid ingeschriften nog nooit uit betaald,,en haald ontercht 136,00 euro er van af,,ha A.­J.­A weer ha let op de polis 2009 en 2010 94,86 euro,,verekend,,ha word mooi zoo,,A.­G.­C gerechtsdeurwarde assen,,vrouwdeurs,,bankafschriften 2006 en 2007 na kijken,,A.­J.­A verekend het met de polisblad van 2010,,beter je best doen,,en A.­J.­A is geen en niet geschikt voor de wsw,,duidelijk nou

Geluk is.. naar school mogen gaan en leren lezen en schrijven :gaap:

Leuke column :jaja:
Ik hou van filosoferen :)

Je bent gelukkig als je in voldoende mate krijgt waar je op dat moment behoefte aan hebt. Hierin spelen echter onderbewuste wensen mee, daarom is het zo moeilijk er een vinger op te leggen. Maar ja, mensen zijn nu eenmaal sociale wezens (helaas?) en dus hangt je eigen geluk voor een deel af van de mensen om je heen en kun je het dus maar tot een bepaalde hoogte afdwingen. Daarbij, vervul je een behoefte, dan groeit daarmee al weer een nieuwe behoefte. Daarom kun je denk ik periodes van geluk nooit eindeloos lang doortrekken. Je moet weer opnieuw beseffen wat je eigenlijk (diep van binnen) wilt. blablabla nu ga ik te ver door
Uitspraak van " op woensdag 10 februari 2010 om 10:30:
Geluk =­ mazzel.­

:no:
Uitspraak van Sjroale op woensdag 10 februari 2010 om 07:43:
K moet er alleen zelf nog achter komen hoe dat werkt.­

Gelukkig zijn is een manier van denken

Ik denk dat je met een dosis zelfkennis al een eind komt.­ Wanneer je weet wat je doet, de effecten ziet die je bij anderen teweeg brengt maar hier ook jezelf in kunt sturen, bereik je tevredenheid met jezelf.­ Mits die zelfkennis gepaard gaat met het afnemen van bijvoorbeeld onzekerheid of perfectionisme.­

Mensen die ongelukkig zijn hebben vaak negatieve gedachten die niet kloppen. Je manier van denken bepaalt voor een groot deel hoe je je voelt, en gedachten kan je sturen! En inderdaad, jezelf goed kennen, tevreden zijn met jezelf helpt daar ook aan mee. Als je blij bent met wie je bent ben je minder afhankelijk van anderen voor je eigen geluk.

Maar inderdaad; je kan er uren over nadenken :lief:
Voor mij is geluk zeker een state of mind.­ Het ene moment aanbid je alles om je heen, voel je je een compleet persoon.­ Het andere moment zijn de tekortkomingen op de voorgrond

dit is voor mij dus wel herkenbaar!! :)

leuk geschreven willeke!! ;)
Uitspraak van Raving Butterfly op woensdag 10 februari 2010 om 16:12:
Mensen die ongelukkig zijn hebben vaak negatieve gedachten die niet kloppen.­

Dat is niet waar, die negatieve gedachten en gevoelens kloppen voor de ongelukkige mens wél, anders dachten en voelden zij ze niet. Geluk is subjectief en voor iedereen anders. Mensen kunnen zielsgelukkig zijn met hun leven terwijl ik er door mijn ogen naar kan kijken en me afvragen hoe...
Geluk is niet in een pasklare definitie te vangen.
Mensen die ongelukkig zijn hebben vaak negatieve gedachten die niet kloppen.­ Je manier van denken bepaalt voor een groot deel hoe je je voelt, en gedachten kan je sturen! En inderdaad, jezelf goed kennen, tevreden zijn met jezelf helpt daar ook aan mee.­ Als je blij bent met wie je bent ben je minder afhankelijk van anderen voor je eigen geluk.­


Ben ik het ook niet mee eens , want wat als men zich op de ene dag gelukkig voelt omdat alles in het leven loopt op een goede manier in zijn of haar leven, en de andere dag gebeurd iets zo heftig negatiefs zonder dat men er wat aan kan doen , zou jij je dan op dat moment gelukkig voelen??? ik denk het niet :-)

Dus men mag van GELUK spreken als je vandaag gelukkig bent :-)
Want op een dag treffen we allemaal die keerzijde van geluk :-) Helaas :-)
Geluk is gewoon het tegenovergestelde gevoel van ongelukkig zijn :-)
En helaas is elk mens wel eens ongelukkig , rijk , arm , mooi , lelijk , groot , klein , man vrouw.

Het blijft een gevoels kwestie die men vaak gewoon niet kan bepalen :-)
Je kan het wel enigsinds sturen , maar toch ook helaas niet zo sturen dat elk mens elke dag gelukkig is :-)
laatste aanpassing
Uitspraak van Raving Butterfly op woensdag 10 februari 2010 om 16:12:
Mensen die ongelukkig zijn hebben vaak negatieve gedachten die niet kloppen. Je manier van denken bepaalt voor een groot deel hoe je je voelt, en gedachten kan je sturen! En inderdaad, jezelf goed kennen, tevreden zijn met jezelf helpt daar ook aan mee. Als je blij bent met wie je bent ben je minder afhankelijk van anderen voor je eigen geluk.

Maar inderdaad; je kan er uren over nadenken (L)

Helemaal mee eens! Zo ervaar ik het zelf namelijk ook.. En om juist de negatieve dingen uit te spreken & er met anderen over te praten, zorgt weer dat je een andere kijk krijgt op bepaalde zaken, en daar dus ook weer 'gelukkiger' door kan worden!

Vind het een leuke column, dit soort dingen mis ik wel vaak op PF, beetje diepgang. :)
Uitspraak van MarjoleinMaia op woensdag 10 februari 2010 om 19:16:
Mooie column Willeke!

Mooie discussie ook! (l) Missie dus zeker geslaagd Willeke! (k)
erg mooi gedaan! :)
Uitspraak van Wackiejacky op woensdag 10 februari 2010 om 19:31:
Mooie discussie ook! (l) Missie dus zeker geslaagd Willeke! (k)

Inderdaad :D De enige redenen van mijn column waren zoals altijd; het stuk van me afschrijven. En dit keer iedere lezer te laten nadenken over het/zijn/haar geluk :D

Dankje voor de feedback allemaal (F)
Heel mooi.­ My friend is so talented, love you.­ x
Uitspraak van Spriesje op woensdag 10 februari 2010 om 18:27:
Dat is niet waar, die negatieve gedachten en gevoelens kloppen voor de ongelukkige mens wél, anders dachten en voelden zij ze niet.­

Sommige gedachten zullen kloppen, maar een groot deel ervan is wel degelijk irreeel of komen voor uit ireele kernovertuigingen die je uit je jeugd meeneemt. Dat is de hele uitgangspositieve van de Rationeel Emotieve Therapie, en als je dat goed beheerst zal je je eigen ireele gedachten leren herkennen en corrigeren. Wordt niet voor niks gebruikt bij behandeling van depressieve cliënten :)
Uitspraak van doka op woensdag 10 februari 2010 om 18:38:
wat als men zich op de ene dag gelukkig voelt omdat alles in het leven loopt op een goede manier in zijn of haar leven, en de andere dag gebeurd iets zo heftig negatiefs zonder dat men er wat aan kan doen

Als je dan tijdelijk niet gelukkig bent door die gebeurtenis is dat logisch en mag je je lekker ongelukkig voelen, dat is ook echt niet altijd verkeerd. Maar als je erin blijft hangen gedurende weken of maanden zullen het weer negatieve gedachten zijn waar je te veel waarde aan hecht, die misschien wel voortkomen uit die situatie maar die te intensief doorwerken of bijkomende ireele overtuigingen bovenbrengen die je vaak al uit je jeugd met je meedraagt.
Uitspraak van roomsterr' op woensdag 10 februari 2010 om 19:09:
En om juist de negatieve dingen uit te spreken &­ er met anderen over te praten, zorgt weer dat je een andere kijk krijgt op bepaalde zaken, en daar dus ook weer 'gelukkiger' door kan worden

Precies! Dan helpen mensen om je heen om je eigen ireele negatieve gedachenpatronen te doorbreken.

Je een keer klote voelen wil niet zeggen dat je niet gelukkig bent! Iedereen heeft wel eens baaldag toch, dat hoort er nou eenmaal bij. Als je diep vanbinnen maar gelukkig bent met jezelf en je leven zoals dat eruit ziet maakt een baaldag of rottige gebeurtenis je nog niet gelijk ongelukkig!
Uitspraak van Raving Butterfly op woensdag 10 februari 2010 om 22:45:
Sommige gedachten zullen kloppen, maar een groot deel ervan is wel degelijk irreeel of komen voor uit ireele kernovertuigingen die je uit je jeugd meeneemt. Dat is de hele uitgangspositieve van de Rationeel Emotieve Therapie, en als je dat goed beheerst zal je je eigen ireele gedachten leren herkennen en corrigeren. Wordt niet voor niks gebruikt bij behandeling van depressieve cliënten :)

Goed uitgelegd :)
Lip DJ
Artiest Lip DJ
mooi verwoord allemaal, willeke
We mogen van geluk spreken dat we moge leven op deze aardkloot, al is het soms met wat ongeluk.
Maar zelfs daar voor is gelukkag een oplossing;)
Ik denk hier ook veel over na in het dagelijks leven, ik heb dan ook besloten om gelukkig te zijn ipv over alles maar te klagen en pessimistisch te denken.
Ik denk daarom dat je geluk ook kunt creëren door je denkwijze. Ik probeer te kijken naar de positieve aspecten van dingen die ik niet leuk vind of moeilijk vind.
In dat opzicht vind ik geluk dan ook een keuze.
Natuurlijk is dit niet altijd het geval, wanneer er bijvoorbeeld sprake is van: Ziekte, overleden kennis/familie, ontslag, etc.
Maar in het gewone dagelijkse leven kun je geluk ervaren door te denken aan de leuke dingen op bijvoorbeeld je werk ipv te denken aan de drukte en het gehaast op het station.

"k denk dat je met een dosis zelfkennis al een eind komt. Wanneer je weet wat je doet, de effecten ziet die je bij anderen teweeg brengt maar hier ook jezelf in kunt sturen, bereik je tevredenheid met jezelf. Mits die zelfkennis gepaard gaat met het afnemen van bijvoorbeeld onzekerheid of perfectionisme."

Mee eens :)

Erg mooi stuk en genoeg om over te filosoferen.
Klopt helemaal.­ Je kunt geluk niet definiëren omdat het zo veelzijdig is en voor iedereen wat anders betekent.­ Maar je bent zelf verantwoordelijk voor je geluk en door je gedachtes te sturen kun je jezelf al een heel stuk gelukkiger maken.­ Het is een kwestie van positief denken.­
­[img width=283 height=400]http://2.bp.blogspot.com/_ap0vrJgwYDo/S0sJiS7riWI/AAAAAAAAAGw/Ff1Azb_07Z4/s400/loesje-ik-ben-een-gelukkeling.gif[/img]

Punt ;)
laatste aanpassing
Uitspraak van Wackiejacky op woensdag 10 februari 2010 om 08:16:
It's all in how you carry it.­ That's what matters.­ Pain is a feeling.­ Your feelings are a part of you.­ Your own reality.­ If you feel ashamed of them, and hide them, you're letting society destroy your reality

:respect:

Mooie woorden, sensual, Wackiejacky en Jim Morrison ;)
Uitspraak van Kimmmmm !!! op woensdag 10 februari 2010 om 11:54:
Het geheim van geluk is niet te vinden in het zoeken naar meer, maar in het ontwikkelen van het vermogen om te genieten van minder

(y)
Uitspraak van Wackiejacky op woensdag 10 februari 2010 om 10:22:
Dus ik juich sowieso alle pogingen van mensen toe die iets insturen voor de column-sectie!

Maar de richtlijnen zijn nog niet echt duidelijk, tenminste in mijn ogen dan. Hoe 'controversieel' mag bijvoorbeeld een column zijn? Waar ligt de grens? Ik denk dat er een hoop mensen zijn die het wel zouden willen doen, maar "bang" zijn dat de uren werk in een column steken toch niet beloond wordt omdat bijv. het onderwerp ervan niet bij PF past?
Uitspraak van 200% Wouterror op donderdag 11 februari 2010 om 15:19:
Ik denk dat er een hoop mensen zijn die het wel zouden willen doen, maar "­bang"­ zijn dat de uren werk in een column steken toch niet beloond wordt omdat bijv.­ het onderwerp ervan niet bij PF past?

Ik heb nu dit onderwerp behandeld. Eerder ging het over een treinreis / ontmoeting met een bijzonder open persoon. Beide niet party-gerelateerd maar toch wordt het geplaatst. Ik denk dus dat Partyflock een goed medium is voor beginnende schrijvers die stukken willen laten zien! :)
Heerlijk om even over na te denken.­ Denk niet dat ik het zelf ook kan beschrijven
So do i, is moeilijk om te omschrijven...­ soms noch te ervaren!
Geluk bestaat niet..­
Geluk is de afwezigheid van verlangen, alles is er en dat is genoeg.­
Snap er gelukkig niks van
Geluk

ge-luk

ge - gij - jij - jezelf - ik

luk - luck - toeval - toeval bestaat niet - voorbepaalde aspecten - zelf te bepalen aspecten

Het is de samenkomst/éénwording van wat je al hebt, bijvoorbeeld altijd al heb gehad, en wat je er zelf van maakt (en wilt).­

Kortom: het is een illusie veroorzaakt door de hypofyse
Geluk is iets wat jezelf kunt creeren, het gaat er om hoe je omgaat met bepaalde gebeurtenissen in je leven.

Zorg er gewoon voor dat je kunt genieten en blijf niet te lang hangen in een negatieve spiraal of laat negatieve dingen je leven niet beinvloeden.

Tenminste zo denk ik erover:)
The only time I was truly happy was as a child, before I knew what happiness was - or wasn't...;-)
Erg mooi geschreven deze column, en inderdaad lekker filosofisch^^

Uitspraak van Emiel :bounce: op donderdag 11 februari 2010 om 03:50:
Ik denk hier ook veel over na in het dagelijks leven, ik heb dan ook besloten om gelukkig te zijn ipv over alles maar te klagen en pessimistisch te denken.­
Ik denk daarom dat je geluk ook kunt creëren door je denkwijze.­ Ik probeer te kijken naar de positieve aspecten van dingen die ik niet leuk vind of moeilijk vind.­

Dat doe ik ook! Na een belangrijke gebeurtenis in mijn leven, besloot ik dat het belangrijk is om van elke dag in dit leven te genieten. Tuurlijk, er zijn (genoeg) tegenslagen, maar als je die relativeert & accepteert, kun je goed met die tegenslagen om gaan. Des te meer leer je genieten van 'alledaagse' dingen, zoals lekker uitslapen en in wakker worden in een zonnetje, nog net door een groen licht kunnen fietsen, merken dat je lachend op de fiets zit en dat mensen vrolijk worden doordat ze jou zien, de mogelijkheid om elke dag naar school te kunnen gaan, feestjes, omgaan met vrienden, de persoon wie ik ben, alle liefde die je om je heen (kunt) zien, de bloemen die in bloei staan etc.

Misschien zou je gelukkig zijn ook als een soort placebo effect kunnen zien. Als je je gelukkig denkt, dan bén je ook gelukkig. Als je positief in het leven staat, zul je merken dat er zo veel positieve dingen om je heen gebeuren. Zo wordt het dus ook makkelijker (voor mij tenminste) om negatieve dingen te accepteren.
Nu zit ik dus heerlijk in mijn opwaartse spiraal van gelukkig zijn/blijven, en ik geniet er met volle teugen van. Je hoort niemand over de opwaartse spiraal, alleen maar over die neerwaartse spiraal. Zonde!
laatste aanpassing
Uitspraak van nilde op vrijdag 12 februari 2010 om 08:24:
Na een belangrijke gebeurtenis in mijn leven, besloot ik dat het belangrijk is om van elke dag in dit leven te genieten.­

Dit heb ik precies ook zo meegemaakt, na een zwaar ongeluk wat ik net overleefd heb, ga je toch heel anders nadenken over een heleboel dingen.
Uitspraak van nilde op vrijdag 12 februari 2010 om 08:24:
Des te meer leer je genieten van 'alledaagse' dingen, zoals lekker uitslapen en in wakker worden in een zonnetje, nog net door een groen licht kunnen fietsen, merken dat je lachend op de fiets zit en dat mensen vrolijk worden doordat ze jou zien, de mogelijkheid om elke dag naar school te kunnen gaan, feestjes, omgaan met vrienden, de persoon wie ik ben, alle liefde die je om je heen (kunt) zien, de bloemen die in bloei staan

Mooie voorbeelden :respect:

Las laatst in psychologie magazine dat gelukkig zijn besmettelijk is. Dus je helpt anderen ook nog eens door zelf gelukkig te zijn :cheer:
Perfect beschreven,

we leven NU!

De meeste mensen leven helaas teveel in het verleden, of in de toekomst.­
Zet je geest op het moment waar je nu in zit, en gewoon vol gaan!

Wallen creëer je zelf door over dingen na te denken die al geweest zijn of nog komen gaan.­
Mijn WAKKER WORDEN samenvatting op me hyves :P,

Ik geloof in mezelf, en in ons.

Je hebt pas een probleem, als je er een probleem van maakt.

Een mens zonder twijfel & angst kan alles.

Laat je niets aanpraten door niemand, als jij het denkt te kunnen kan jij het ook.

Sta open voor nieuwe dingen. Iets is pas slecht als jij daar zelf achter komt.

Zoek niet naar fouten in iemand anders, fix eerst die van jezelf maar.

Jaloezie is een bitch, kijk en leer van de kwaliteiten van anderen.

Als iemand een probleem heeft met jou verleden, dan is dat zijn probleem, tot die daar zelf achter komt.

Geniet van elk moment, ongeacht waneer met wie of hoe. We leven nu, niet morgen en al helemaal niet gisteren.
Uitspraak van nilde op vrijdag 12 februari 2010 om 08:24:
Nu zit ik dus heerlijk in mijn opwaartse spiraal van gelukkig zijn/blijven, en ik geniet er met volle teugen van.­ Je hoort niemand over de opwaartse spiraal, alleen maar over die neerwaartse spiraal.­ Zonde!

Juist meid, vol streamen..

de opwaartse spiraal waar je over praat is de stroming van de aarde :P,
de stroming die bv colombus ook vond toen die de wereld rond reisde dmv simpelweg met de stroming van de wind mee te gaan.
see the signs, live the adventure :D.http://www.youtube.com/watch?v=RgkHLFHp_1w&feature=player_embedded

perfect way of life (L)
laatste aanpassing
Frone
Werkzaam bij Cube
goed column! (y)
zeker goeie collumn
het leven draait toch om gelukkig zijn?

het leven lijkt zo vanzelfsprekend
maar soms gaat het even wat minder (hoe beter het gaat hoe minder makkelijk je te pleasen bent?)
in die curve zit denk ik de sleutel van geluk
laatste aanpassing
Ik denk dat je echt gelukkig bent wanneer je op elk vlak bereikt hebt wat je kunt bereiken.­ Een baan gerelateerd aan je kwaliteiten, een geliefde gerelateerd aan je eigen uiterlijke aantrekkingskracht.­ Zolang je het idee hebt dat bepaalde dingen nog binnen je bereik liggen en ze nog niet vervuld zijn, denk ik dat je daar - afhangend van de impact die betreffende 'wens' heeft - ongelukkig over bent.­ Je weet namelijk dat je beter kan.­
dan zou A.­J.­A dat beter kunnen zechen,,en het klinktbeter bei,,Happiness is a state of mind whit e goed economic,
Uitspraak van sjfer op vrijdag 12 februari 2010 om 13:39:
Mijn WAKKER WORDEN samenvatting op me hyves ,

Ik geloof in mezelf, en in ons.­

Je hebt pas een probleem, als je er een probleem van maakt.­

Een mens zonder twijfel &­ angst kan alles.­

Laat je niets aanpraten door niemand, als jij het denkt te kunnen kan jij het ook.­

Sta open voor nieuwe dingen.­ Iets is pas slecht als jij daar zelf achter komt.­

Zoek niet naar fouten in iemand anders, fix eerst die van jezelf maar.­

Jaloezie is een bitch, kijk en leer van de kwaliteiten van anderen.­

Als iemand een probleem heeft met jou verleden, dan is dat zijn probleem, tot die daar zelf achter komt.­

Geniet van elk moment, ongeacht waneer met wie of hoe.­ We leven nu, niet morgen en al helemaal niet gisteren.­

zo BRUUUUUUUUUUUUUUUUUUTTTTT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :p:p:p:p
me leventjuh is geweldig maar als je t niet erg vind ga ik toch egt ff dit stukkie tekst opslaan, uitprinte en aan me muur hange voor als t ffiejs tegezit:) nja voor als ik denk dat t tege zit
Leuk stuk!
Mooi om over na te denken, aanstaand psycholoog ;)

(F)
Uitspraak van Wackiejacky op woensdag 10 februari 2010 om 08:16:
Misschien moeten we om geluk te kennen juist weten wat pijn is en daar eens op een andere manier mee omgaan

Helemaal mee eens!!! Geluk is een stuk waardering van wat je hebt..
Fijn column om over na te denken!(F)
Uitspraak van stampkaboutster op maandag 15 februari 2010 om 18:29:
en goeie reacties...­

Opvallend: Als het een keer ergens over gaat -een serieus onderwerp dus- reageren er opeens veel minder mensen :/
Mooi gezegd!
'Gelukkig zijn heeft niets te maken met wat je hebt of wat er in de toekomst op je wacht..
Het is de bron in jezelf, en vanuit deze bron creeer je makkelijker wat je wilt, verbind je met dat stukje in jezelf wat zich altijd gelukkig voelt en ben dankbaar voor wat je al hebt bereikt!

Het is idd maar net hoe je bent opgegroeid en wat je hebt meegekregen/(moeten)maken, hoe je jezelf opstelt en waar je (ook daadwerkelijk) van hebt geleerd.. Als ik me even niet lekker voel, denk ik altijd aan die glimlach in de onderbuik :)

Al met al ben jij degene die zichzelf goed moet voelen in z'n leven, de kracht van positief denken is voor velen moeilijk te bereiken!

'ik ben dankbaar voor de dingen die ik heb meegemaakt, dat maakt mij tot wie ik nu ben en daar ben ik gelukkig mee'
laatste aanpassing
Dank jullie wel voor de leuke reacties zeg :D! Word er blij van ;)
Uitspraak van One-O-Eight op dinsdag 16 februari 2010 om 13:01:
Opvallend: Als het een keer ergens over gaat -een serieus onderwerp dus- reageren er opeens veel minder mensen :/

Klopt! Bij een vorige column was er inderdaad veel meer feedback. Opvallend is wel dat in de reacties die nu gegeven worden, wel veel wordt meegedacht. Die reacties zijn dan ook veel leuker om te mogen ontvangen :D!
Uitspraak van FayeLody op dinsdag 16 februari 2010 om 15:54:
Al met al ben jij degene die zichzelf goed moet voelen in z'n leven, de kracht van positief denken is voor velen moeilijk te bereiken!

'ik ben dankbaar voor de dingen die ik heb meegemaakt, dat maakt mij tot wie ik nu ben en daar ben ik gelukkig mee

Mooi gezegd, idem dito (Y) :)
positive thinking is the key to happiness ;)

als je het nagatieve kunt loslaten ben je al een heel eind op de goede weg (Y)
Ben direct gelukkig..­ gelukkig is voor mij in ieder geval een zomer vol lekkere festivals!
Geluk is voor iedereen een ander begrip, erg persoonlijk dus..­

Geluk heb je zelf in de hand, zoals vaak wordt gezegd 'hij of zij maakt me gelukkig'
daar geloof ik niet zo in..­

Je bent dus verantwoordelijk voor je eigen geluk.­

Maar om dat begrip geluk te omschrijven..­ pffff moeilijk...­
Veel mensen proberen geluk na te streven alsof het een punt is in je leven dat je moet bereiken om je daadwerkelijk gelukkig te voelen. Maar wat als je dat punt hebt bereikt? Dan heb je geen geluk meer om na te streven en zal je daardoor weer minder gelukkig worden. Geluk is de weg zelf, niet een eindpunt.

Menigeen zoekt geluk in positieve dingen en ergeren zich aan de negatieve, maar zonder goed kan kwaad niet bestaan en vice versa. Zonder negatieve ervaringen kun je de positieve niet als positief ervaren. Door deze gedachtegang kun je negatieve emoties en gebeurtenissen in je leven veel beter accepteren of misschien zelfs waarderen, omdat je weet dat alleen door het bestaan van negatief, positief kan bestaan.

Mooi onderwerp voor een column ;)
laatste aanpassing
Uitspraak van Jeroenzz op donderdag 11 februari 2010 om 20:00:
Geluk is iets wat jezelf kunt creeren, het gaat er om hoe je omgaat met bepaalde gebeurtenissen in je leven.­

Zorg er gewoon voor dat je kunt genieten en blijf niet te lang hangen in een negatieve spiraal of laat negatieve dingen je leven niet beinvloeden.­

Tenminste zo denk ik erover

Juist em zo denk ik er ook over. Wat je zegt is sow correct!!!! Ik blijf het ook altijd zeggen, GELUK LIGT IN JEZELF, LAAT NEGATIEVE DINGEN JE LEVEN NIET BEINVLOEDEN.
Zeer goed geschreven ! en zitten ook goed doordachte reacties tussen.­
Is zeker iets om over na te denken.­
@wackie: mooie lap tekst, klopt wel!

Ik voel me gelukkig met mijn meisje maar heb er ook pijn door af en toe, en dat is alleen maar goed, want als die pijn weer weg is voel je je stukken beter!

Het positief-negatief-postief-negatief systeem, ups en downs. :)
Uitspraak van skye:loser: op zondag 14 februari 2010 om 20:48:
zo BRUUUUUUUUUUUUUUUUUUTTTTT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
me leventjuh is geweldig maar als je t niet erg vind ga ik toch egt ff dit stukkie tekst opslaan, uitprinte en aan me muur hange voor als t ffiejs tegezit nja voor als ik denk dat t tege zit

Hehe thx ;)
Heb er even een parodie op gemaakt; mischien dattie beter begrepen word :P

Je hebt pas een probleem, als je er een probleem van maakt.

Als iemand een probleem heeft met jou verleden, dan is dat zijn probleem, tot die daar zelf achter komt.

Laat vooral jezelf negatieve dingen aanpraten, kom je vast verder mee in het leven ofniet

Praat ook vooral je zelf geen positieve dingen aan die je op het goede moment van pas kunnen komen, heb je niets aan toch

Sta ook vooral niet open voor nieuwe dingen. Iets is altijd slecht als de media het zegt toch

Zoek vooral naar fouten in iemand anders, dan zal je vast jezelf niet vergeten toch

Jaloezie is een bitch, kijk en leer daarom vooral niets van de kwaliteiten van anderen ofwel

Een mens zonder twijfel en angst kan niets toch ofwel, tenzij je over de zin hierboven heen gelezen hebt.

Vergeet vooral te genieten van elk moment, en blijf vooral met je gedachte in de stress van gister hangen, en bij de zware dag van morgen, dan leeft je geest fulltime op de wallen namelijk.
*­ Fysiologische behoeften zijn de elementaire en primaire levensbehoeften, zoals eten en drinken, slaap, rust en warmte.­
*­ Veiligheidsbehoeften zijn: veiligheid, bescherming en bestaanszekerheid.­
*­ Sociale behoeften zijn behoeften aan liefde, contact met anderen, vriendschap en aandacht.­ Mensen willen bij een groep of een gemeenschap horen om ervaringen te delen.­
*­ Erkenningsbehoeften zijn behoeftes zoals de wens om gewaardeerd en gerespecteerd te worden.­ Mensen willen complimentjes en status, maar ook zelfrespect.­
*­ Zelfontplooiing of Zelfactualisatie is de behoefte aan de kwaliteiten schoonheid, wijsheid, liefde en geestkracht.­ In dit stadium aangekomen gaan de mensen hun capaciteiten, vaardigheden en talenten, oftewel onze geestelijke vermogens, gebaseerd op waarnemen, denken, voelen en willen, ten volle ontplooien.­ De kans op een gelukkig leven (met topervaringen) is groot.­

Als je aan de hierboven beschreven behoeften voldoet ben je goed op weg.­
Gooi daar zelf,- en algemene kennis, humor, relativeren en inderdaad mazzel bij en dan zit je gebeiteld.­

Mijn grootste geluksmomenten zijn die als ik met vrienden op de dansvloer, weet dat thuis alles flex is en nu de tijd is om los te gaan, ultiem kicke techno hoor en alleen maar wil knallen.­ Bop bop bop bop bop bop en gaan.­

Ps;­ thnx Maslow.­
laatste aanpassing
Uitspraak van Emiel :bounce: op donderdag 11 februari 2010 om 03:50:
Ik denk hier ook veel over na in het dagelijks leven, ik heb dan ook besloten om gelukkig te zijn ipv over alles maar te klagen en pessimistisch te denken.­
Ik denk daarom dat je geluk ook kunt creëren door je denkwijze.­ Ik probeer te kijken naar de positieve aspecten van dingen die ik niet leuk vind of moeilijk vind.­
In dat opzicht vind ik geluk dan ook een keuze.­
Natuurlijk is dit niet altijd het geval, wanneer er bijvoorbeeld sprake is van: Ziekte, overleden kennis/familie, ontslag, etc.­
Maar in het gewone dagelijkse leven kun je geluk ervaren door te denken aan de leuke dingen op bijvoorbeeld je werk ipv te denken aan de drukte en het gehaast op het station.­

"­k denk dat je met een dosis zelfkennis al een eind komt.­ Wanneer je weet wat je doet, de effecten ziet die je bij anderen teweeg brengt maar hier ook jezelf in kunt sturen, bereik je tevredenheid met jezelf.­ Mits die zelfkennis gepaard gaat met het afnemen van bijvoorbeeld onzekerheid of perfectionisme."­

:yes:
Ik sta op het station, de ochtendlucht is zacht
te staren in de verte, waar een toekomst op me wacht.­
Ik kan kiezen voor een richting en of ik de trein mis.­
Mijn toekomst bepaal ik zelf, door wat ik nu beslis.­

Zoveel mensen ongelukkig, ik hoor stil hun beklag
ik moet nog dit, ik moet nog dat, hoe kom ik door de dag.­
Ontevreden met hun levenslot en mensen om hun heen.­
Het leven zo onrechtvaardig, gevoelsmatig heel alleen.­

Maar ligt het aan die anderen, bekijk jezelf eens goed
alleen jij bent verantwoordelijk voor wat je dagelijks doet.­
Leer willen in plaats van moeten, neem je leven in de hand,
ontdek je eigenwaarde, zet jezelf niet aan de kant.­

Anderen kun je niet veranderen, jezelf echter altijd
pas als je dat leert inzien, heb je jezelf bevrijd.­
Welke weg ik ook neem en met wie aan mijn zij
mijn geluk is geen illusie, de keuze is aan mij.­
Mind Desire Mind Action

Love, hope and faith but Love is the greatest one.­

Geluk is niet te kaderen.­ Geluk is een beleving
tis een geluk bij een ongeluk..­
Altijd geluk gehad.....­totdat het ongeluk voorbij kwam....­Dan weet je pas wat geluk is....­